Slovenija
2750 ogledov

Za prihodnje leto za zdaj na voljo le milijon

Ljubljana 16.12.10, Zavod za zaposlovanje, parmova, foto: Benjamin Kovac Benjamin Kovač
Na Zavod RS za zaposlovanje še ne vedo, ali bodo na voljo še kakšna druga sredstva.

Zavod RS za zaposlovanje je v letošnjem letu nadaljeval z izvajanjem programa Spodbujanja ženskega podjetništva, s katerim so začeli že lani. Program se izvaja v obliki subvencije za samozaposlitev za brezposelne ženske s terciarno izobrazbo, ki so pridobile certifikat o zaključenem programu podjetniškega usposabljanja. Program financira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo preko Javne agencije Spirit. 

Pet tisoč evrov, če ostanejo samozaposlene 2 leti

Po zaključku programa usposabljanja kandidatke prejmejo subvencijo v višini 5.000 evrov za realizirano samozaposlitev in ohranitev samozaposlitve neprekinjeno najmanj 2 leti. "Gre za enkratno finančno pomoč v obliki nepovratnih sredstev, ki jim pomaga začeti samostojno dejavnost in uresničiti poslovno idejo," pravijo na zavodu.  Sredstva za subvencije zagotavlja Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) iz slovenskega proračuna, izplačujemo pa jih na Zavodu RS za zaposlovanje.

Letos je bilo za izplačilo subvencij namenjenih 2 milijona evrov. "Sredstva so v celoti že porabljena oz. angažirana za kandidatke, ki so zaključile program usposabljanja lani jeseni oz. letos spomladi," pravijo. "Za naslednje leto imamo na voljo milijon evrov subvencij za udeleženke, ki so program usposabljanja zaključile konec oktobra 2017 in ki se bodo samozaposlile v naslednjih mesecih v skladu s pogoji in v rokih, kot to določa program Spodbujanje ženskega podjetništva." 

Ali se bo izvajanje programa nadaljevalo tudi v letu 2018, na zavodu ne morejo še napovedati. "Dodatnih sredstev za izplačilo subvencij še nimamo zagotovljenih, zato trenutno ne načrtujemo vključevanja v program podjetniškega usposabljanja v letu 2018," še dodajajo. 

Starejši Slovenija Pred upokojitvijo še za dve leti na zavod

Za mlade na voljo 2,6 milijona

Zavod je 21. novembra objavil tudi javno povabilo za usposabljanje približno 1.290 brezposelnih mladih na delovnem mestu pri delodajalcih iz vse Slovenije. Za obdobje 2017 - 2018 je na voljo 2,6 milijona evrov, pri čemer jih 80 odstotkov sofinancira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, 20 odstotkov pa je zagotovljenih iz slovenskega proračuna. Šestdeset odstotkov celotne vrednosti je namenjene za brezposelne s stalnim prebivališčem v vzhodni Sloveniji, 40 odstotkov pa za brezposelne s stalnim prebivališčem v zahodni Sloveniji. 

Usposabljanje na delovnem mestu traja dva ali tri mesece. Usposabljanje poteka polni delovni čas, največ 5 dni v tednu, udeleženci pa so med usposabljanjem še naprej prijavljeni pri zavodu za zaposlovanje. Za udeležbo na usposabljanju jim mesečno povrnejo potne stroške in dodatek za aktivnost. 

Vanj se vključijo mlajši od 30 let, ki so najmanj 3 mesece prijavljeni v evidenci brezposelnih. Trimesečno usposabljanje je namenjeno le mladim iskalcem prve zaposlitve. Mladi, ki težje najdejo zaposlitev, tako pridobijo nova konkretna znanja in izkušnje ter si tako izboljšajo zaposlitvene možnosti. 

Zavod za zaposlovanje Slovenija Zavod ponuja pet tisoč evrov za polni delovni čas

25 milijonov evrov za javna dela

Konec oktobra je zavod objavil javno povabilo za izbor programov javnih del za prihodnje leto. Na voljo je 25 milijonov evrov za predvidenih 4.500 vključitev dolgotrajno brezposelnih v programe, ki jih bodo izvajali neprofitni delodajalci. 

Javno povabilo omogoča neprofitnim delodajalcem sofinanciranje stroškov zaposlitve brezposelnih v programih javnih del. Programi se lahko izvajajo na področjih socialnega varstva, vzgoje in izobraževanja, kulture, okolja in prostora, kmetijstva in na drugih sorodnih področjih. Na javno povabilo se lahko prijavijo neprofitni delodajalci, ki bodo izvajalci programov javnih del.

V javna dela se bodo lahko vključevali dolgotrajno brezposelni, ki so več kot eno leto neprekinjeno prijavljeni v evidenci brezposelnih. Pri tem bodo imeli prednost tisti, ki so več kot dve leti neprekinjeno prijavljeni med brezposelnimi in v tem času niso bili vključeni v noben program aktivne politike zaposlovanja.

slovenija 11.06.13, brezposelni, iskalci zaposlitve, zavod za zaposlovanje Slove Slovenija Pokasirali pet tisočakov, po dveh letih pa zaprli podjetje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar vec
    vec 14:01 25.december 2017.

    samne jim nasedat, prvo DRŽAVA pobere DDV na ta keš, na koncu leta bo pa treba plačat še dohodnino, se pravi dvakrat davek za isto stvar, to je recimo cca 37 % keša kio ga država dobi kao nazaj in ...prikaži več ker je keš iz EU je to čisti dobiček za proračun.

Sorodne novice