Slovenija
50248 ogledov

Sveža napoved: V teh krajih bo zapadlo največ snega

Sneg Epa
Nocoj bo hladna fronta preplavila vso državo. Največ padavin vremenoslovci pričakujejo v zahodni in južni polovici države. Čez dan oziroma do večera bodo padavine ponehale.

Danes zvečer bo severno Slovenijo dosegla hladna fronta, ki bo tekom noči preplavila vso državo, napovedujejo vremenoslovci portala Neurje.si. "V severovzhodni Sloveniji bo že v prihodnjih urah zapihal veter severnih smeri, ki se bo nato ponoči razširil nad vso državo in postopno hladil ozračje. Na Primorskem bo ponoči zapihala zmerna burja. Meja sneženja se bo postopno spuščala," pišejo.

V torek zjutraj in dopoldne bo tako oblačno s pogostimi padavinami, ki jih bo več v zahodni in južni polovici države, najmanj pa na severovzhodu Slovenije, meja sneženja pa bo najnižja zjutraj in zgodaj dopoldne, in sicer na nadmorski višini med 400 in 600 metrov.

primorska avtocesta sneg Vreme Slovenija Arso opozarja: Jutri do 20 cm snega, pričakujte zamete

"Občasno lahko ponekod v notranjosti Slovenije, ob močnejših padavinah, za krajši čas, sneži tudi do nižin. Nad okoli 600 m nadmorske višine bo povsem zimsko. Temperature se bodo tekom celotnega dneva, v notranjosti gibale le med 1 in 5 °C, na Primorskem med 7 in 10 °C, v višje ležečih krajih, nad 700 m nadmorske višine pa bodo pod lediščem," napovedujejo vremenoslovci, ki dodajajo, da se bo sneg ponekod oprijemal cest, zato odsvetujejo potovanje v višje ležeče kraje brez ustrezne zimske opreme. 

Vreme 13. 4. | Avtor: Arso/meteo.si Arso/meteo.si

Kje ga bo zapadlo največ?

Meteorologi napovedujejo, da bo največ snega zapadlo v višje ležečih krajih severne, zahodne in južne Slovenije. "Na okoli 900 m nadmorske višine bo tam zapadlo od 15 do 30 cm novega snega, višje pa po snega še več. Sneg bo pobelil kraje do okoli 500 m nadmorske višine, lokalno pa lahko, v primeru večje intenzitete padavin, sneg pobeli kraje tudi pod 500 m nadmorske višine. Po nižinah snežne odeje ni pričakovati," pravijo na portalu Neurje.si.

Prognoza višine novozapadlega snega | Avtor: Neurje.si Neurje.si

A "ker bo na višini, kjer bo meja sneženja glavno vlogo odigrala intenziteta padavin, vsaka malenkost pri temperaturi zraka ter tudi predhodna namočenost in temperatura tal ter kombinacija vsega tega, je višino snežne odeje za nekatera območja praktično nemogoče napovedati", dodajajo in opozarjajo, da so možna tudi večja odstopanja od napovedi med posameznimi kraji na določenih območjih. 

Kakšno vreme nas čaka konec aprila, vremenoslovci še ne morejo z gotovostjo trditi, a kot pravijo, bomo verjetno videli nov spust polarnega zraka iznad Arktike proti Evropi.

Ljubljana vreme Slovenija Srednjeročna napoved: Nič ne bo od pomladi ...

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.