Slovenija
2562 ogledov

SVIZ ravnatelju iz Prebolda sporoča, naj odstopi

Učitelj z masko Profimedia
Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije je med drugim sprejel tudi stališče do ravnanja ravnatelja v Preboldu.

Glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije je na današnji seji podprl stališče, ki so ga že v začetku januarja sprejeli glede cepljenja proti covidu-19. "Stališče stroke je, da je cepljenje edino učinkovito sredstvo za dolgoročno obvladovanje epidemije covida-19. Sviz stroki in znanosti zaupa, zato zagovarja koristnost cepljenja proti covidu-19, ki naj temelji na prostovoljni odločitvi posameznika," je stališče še enkrat ponovil glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Poudaril je, da so cepljenje izpostavili kot edini, dolgoročni, učinkovit način obvladovanja epidemije. "Kakršnekoli možnosti za interpretacijo, da se do tega nismo opredeljevali ali bili na drugi strani, so neresnične," je zatrdil Štrukelj. 

Sodeč po anketi, ki je bila izvedena med sindikalnimi zaupnicami in zaupniki, se 85 odstotkov strinja s stališčem Sviza in ga potrjuje.  V sindikatu stojijo na stališču nagovarjanja članstva, naj se cepi in s tem prispeva tako k stabilnemu delovanju šol, hkrati pa je to tudi solidarnostna gesta. 

Učitelj z masko Covid-19 Slovenija Samo na eni šoli zaradi okužbe kar 31 učiteljev v karanteni

"Učitelji smo žrtveno jagnje"

Štrukelj je dejal, da je vlada zavajala s trditvami o slabi precepljenosti učiteljev, saj naj bi sekundarni podatki kazali, da se je cepilo okoli 65 odstotkov zaposlenih v šolstvu, kar je več od slovenskega povprečja. Delež cepljenih srednješolskih učiteljev naj bi bil še višji. "Mi smo tukaj žrtveno jagnje, da nosi krivdo, če bo šlo kaj narobe. Vlada je najbolj odgovorna za to, da imamo eno najnižjih precepljenosti v Evropi," je dejal Štrukelj. Od ministra za zdravje Janeza Poklukarja, ki je pred časom govoril o nizki precepljenosti med učitelji, pričakuje opravičilo za izjavo, da so učitelji slabo precepljeni. 

"Ravnatelj naj odstopi"

SVIZ je sprejel tudi stališče do ravnanja ravnatelja v Preboldu. "Ocenili smo, da ne glede na to njegovo zadnjo izjavo - rad bi izpostavil zapisnik, ki je malo starejši kot teden dni, kjer je ravnatelj še trdil,  zapisnik namreč na svetu šole je javno objavljen, da obstajajo dokazi za to, da epidemije ne povzroča virus - ne glede na to posipanje s pepelom, ne more učinkovito, konstruktivno voditi javne šole, po tem, kar je škode naredil tako učencem, zaposlenim, staršem in tudi celotnemu šolstvu s svojimi stališči, bi bilo edino smiselno, da da prostor osebi, ki ne bo povzročala takšne kontradiktorne reakcije in na nek način dajala vtisa, da so te interpretacije, ki jih gospod ravnatelj izrekal v zadnjih tednih, sprejemljive. To, kar se tiče našega sindikata, ni sprejemljivo. Zato še enkrat poziv k odstopu," je dejal Štrukelj. 

Denar, evro, štetje denarja Slovenija Dvomi v virus, a 160 tisoč evrov dodatka zaradi virusa je vseeno izplačal

Vlada naj nameni dodatna sredstva za samotestiranje

Odlok predvideva, da se morajo učitelji samotestirati, stroške samotestiranja pa krije delodajalec. "Kar mi pristavljamo, je, da bi morala vlada nameniti dodatna sredstva za financiranje teh nakupov, kar za zdaj kot kaže ni v načrtu," je dejal Štrukelj. Smiselno bi bilo, da bi se naročanje testov za samotestiranje uredilo na državni ravni. 

Glede na situacijo pričakujejo, da bo veliko karanten in bolniških odsotnosti, zato pričakujejo, da bo država morala zagotoviti dodatna sredstva za kadrovsko dopolnjevanje ljudi, ki bodo lahko delali. Prav tako ni bilo nobenih dodatnih korakov narejenih na področju prezračevanja, je opozoril. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar Leon
    Leon 18:31 07.september 2021.

    Štrukelj je politikant ,ki deluje v lastnem interesu in ne v interesu učiteljev . Podobno kot je počel Erjavec .

  • mirror 16:16 07.september 2021.

    Štrukelj pa pa plakat, kjer je pisalo da ste Za šole brez mask? S podporo SD in SVIZ-a...

  • kapibara1 16:11 07.september 2021.

    NIKAR ODSTOPIT !! Če tiso sluzavo stvorenje pridcednek parlamenta, ne.. za kaj bi potlej bilo kdo drug? Če ni zakonske podlage, naj se vsi skup jebejo