Slovenija
3239 ogledov

Ta aplikacija bo prostovoljna. Naslednja morda ne več.

Boštjan Koritnik Saša Despot
Minister je poudaril, da bo aplikacija povsem prostovoljna, delovala bo na principu obveščanja in ne na principu sledenja. Vendar pa ne izključuje možnosti, da bi, če se bo stanje drastično poslabšalo, razvili tudi novo aplikacijo, ki bi pomagala slediti potrjeno okuženim in tistim v karanteni.

Za razvoj le dobrih 4 tisoč evrov

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je na današnji novinarski konferenci vlade pojasnil, kako bo aplikacija za sledenje okužbam s covidom-19 delovala ter kdaj bo na voljo za uporabo. 

Kot je znano, bo podjetje RS team pod vodstvom raziskovalca na Inštitutu Jožef Štefan (IJS), Primoža Cigoja, zgolj prilagodilo nemški model aplikacije za uporabo v Sloveniji. Aplikacija bo prostovoljna, delovala bo na principu obveščanja in ne na principu sledenja. Temeljila bo na odprti kodi. Zanjo bo država odštela 4.026 evrov z DDV. Cigoj je sicer že v začetku leta razvil aplikacijo za spremljanje novega koronavirusa, ki se je, kot je dejal Koritnik, hitro uveljavil v Sloveniji in v svetu. 

Preprečili bodo lažne vnose okužb

Minister je pojasnil, da aplikacija torej ne bo delovala na sistemu GPS in nas bo zgolj opozorila, če smo bili v zadnjih 14 dneh v stiku z nekom okuženim. "Ob srečanju z drugim uporabnikom bosta mobilna telefona samodejno izmenjala kodi, identiteta uporabnika pa je ves čas skrita. Tudi ostale informacije se zbrišejo. V primeru okužbe bo NIJZ sporočil unikatno kodo, uporabnik pa se bo lahko sam odločil, ali bo svojo okužbo javil v sistem. Z generirano kodo bomo preprečili, da se vnesejo lažni podatki," je poudaril Koritnik. Tisti, ki niso potrjeno bolni, torej tega ne bodo mogli javiti v sistem.

Aplikacijo bodo testirali že ta teden, kmalu zatem jo bodo predstavili, do 31. julija pa jo bodo poslali naprej, na Google in Apple, kjer bodo tudi sami preverili ustreznost aplikacije. To pomeni, da bo v Google in Apple trgovini predvidoma na voljo sredi avgusta. 

Kot je dodal minister, je najbolj pomembno, da si aplikacijo naloži čim več uporabnikov. A kljub temu si ne želi, da bi zaradi uporabe aplikacije prišlo do lažnega občutka varnosti. Vsi ukrepi ostajajo v veljavi, aplikacija pa bo predstavljala le dodatno pomoč za epidemiologe. 

Korona aplikacija Slovenija Toliko Slovencev bi si prostovoljno naložilo aplikacijo za sledenje

V primeru hitrega poslabšanja bi prišla prav drugačna aplikacija

Je pa Koritnik povedal, da v primeru hitrega poslabšanja aplikacija, ki temelji na prostovoljni uporabi, ne bi zadostovala. "V takšnem primeru si želimo tehnično pomoč za tiste v karanteni in za okužene," je dejal. Zato je po njegovih besedah ključno, da smo pripravljeni na različne scenarije in zmožni hitrega odziva. "A tako daleč nismo," je miril Koritnik. Zagotovo pa bi bilo lažje, če bi imeli samo eno aplikacijo, ki bi si jo naložilo čim več ljudi, da za razvoj druge sploh ne bi bilo nobene potrebe. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 28
  • Kmodri 23:06 21.julij 2020.

    Sledila bo orbanizacija in čistke.

  • Covid_1984 20:40 21.julij 2020.

    ranocelniki izvajajo svoj fašizem za naše dobro. nagobčniki, ki jih moramo nositi, so samo preverba, kako daleč bomo pripravljeni slediti ukazom, vse dokler ne bomo srečno cepljeni

  • Kmodri 19:08 21.julij 2020.

    Ta vlada je grožnja za demokracijo v Sloveniji.