Slovenija
300 ogledov

Ministrstvo do srede pričakuje ponudbe za mobilno aplikacijo

Koronavirus aplikacija Profimedia
Ministrstvo za javno upravo je objavilo poziv za oddajo ponudbe za prilagoditev mobilne aplikacije za obveščanje o stikih z okuženimi z novim koronavirusom.

Ponudbe na ministrstvu pričakujejo do srede do 12. ure, celotna rešitev pa mora delovati v produkcijskem okolju do najpozneje 1. avgusta. 

Ministrstvo za zdravje je v dopisu 23. junija naložilo ministrstvu za javno upravo naloge pri vzpostavitvi aplikacije po nemškem modelu v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), navajajo na ministrstvu za javno upravo v tehničnih specifikacijah, ki so jih priložili k pozivu.

janez janša Slovenija Janša: "Na kocki je več kot zgolj EU"

Tako ministrstvo naroča izdelavo odjemalske aplikacije za NIJZ in prilagoditev nemškega modela aplikacij, ki so za operacijske sisteme IOS in android objavljene pod odprtokodnim licenčnim modelom. Poleg tega naročajo vzdrževanje aplikacije NIJZ in mobilne aplikacije. "Naročnik pričakuje pri prilagoditvi aplikacij agilen pristop," so navedli.

Ne sodijo pa v to javno naročilo varnostni pregledi kode, zaledni sistem, na katerega se bo mobilna aplikacija povezala, enotni kontaktni center ter funkcionalno in varnostno testiranje mobilne aplikacije. Za te aktivnosti oz. sisteme bo poskrbelo ministrstvo samo.

Korona aplikacija | Avtor: Profimedia Profimedia

Cena, vsebina in reference

Rešitve na ministrstvu zahtevajo do začetka avgusta, medtem ko bo sklenjena pogodba s proizvajalcem rešitve veljala do konca leta. Izbrano podjetje bo moralo aplikacijo objaviti v obeh spletnih trgovinah App Store in Google Play. Izbrali bodo ekonomsko najugodnejšo ponudbo, pri čemer bodo poleg cene upoštevali vsebino ponudbe, ki jo bodo točkovali, in reference podjetja.

Korona aplikacija Slovenija Aplikacija za covid-19: "Rešitve posegajo v človekove pravice"

Zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19, ki predvideva uvedbo omenjene aplikacije za sledenje okužbam z novim koronavirusom, je začel veljati v soboto. Da bi preprečili širjenje okužb, zakon določa vzpostavitev in zagotavljanje delovanja aplikacije za pametne telefone, katere namen je obveščanje uporabnikov o stikih z okuženimi in osebami, ki jim je bila odrejena karantena.

Uporaba aplikacije bo prostovoljna, za tiste v karanteni in potrjeno pozitivne pa obvezna, kar je sprožilo kritike o nedopustnem nadzoru države nad državljani in grobem posegu v ustavne pravice. Opozicija je zato napovedala ustavno presojo teh določb.

Koronavirus aplikacija Napoved E-Life To na ministrstvu pravijo o aplikaciji za sledenje covidu-19

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Kmodri 17:50 12.julij 2020.

    To je aplikacija za mokre sanje diktatorja.

  • vzev 16:51 12.julij 2020.

    Zopet bo nekdo služil in to je glavni namen te aplikacije. Aplikacija je neuporabna in to je jasno večini. Tisti, ki bodo imeli obvezno nameščeno aplikacijo morajo tako biti doma. In to lahko že sedaj nadzirajo inšpektorji. Aplikacija pa ne ...prikaži več uporablja GPS-a tako, da z aplikacijo ne morejo potrditi, da so na svojem naslovu. Ostali pa tako ne verjamejo tej vladi in si bo aplikacijo naložilo izredno malo državljanov, kar pomeni, da ne bo od nje nobene koristi.