Slovenija
94119 ogledov

Najnovejša napoved: Prihaja polarni vrtinec, takšno vreme nas čaka

Zima, steklo, mraz, avto Profimedia
Ta pojav bo prinesel sila mrzel marec.

V teh dneh večina Slovenije uživa v sončnih žarkih in toplem vremenu. V torek so na nadmorski višini 1200 metrov namerili več kot 15 stopinj Celzija, predvsem na Notranjskem in Primorskem je bilo zelo prijetno.

Idila bi se lahko kmalu sprevrgla v ostro zimo. Nad severnim polom bo namreč v teh dneh razpadel polarni vrtinec in mrzel zrak, ki ga zadržuje, se bo začel širiti proti jugu, je za N1 pojasnil meteorolog Blaž Šter.

Omenjeni vrtinec je razlog, da imamo precej tople tedne, saj je zadrževal takšno količino hladnega zraka, da je vplival na razmere v Evropi in drugod.

vrtinec nevihta | Avtor: Profimedia Profimedia

"Kaže, da bo ta vrtinec zaradi otoplitve v stratosferi oslabel in se razcepil na več delov," je dejal Šter in dodal, da ni mogoče zanesljivo napovedati, kam se bo hladen zrak usmeril.

"Te spomladanske temperature, ki smo jim priča, se bodo končale," je razkril Šter in napovedal nižje temperature v prihodnjih dneh, a še brez ekstremov. Ostrejši mraz bi se lahko pojavil konec februarja ali v začetku marca, je dodal meteorolog.

Podoben pojav, torej razpad polarnega vrtinca, smo videli leta 2018, ko je bil zelo mrzel tudi marec. Po Šterovih besedah bi bilo to dobrodošlo za naravo. "Tak razplet bi bil ugoden, saj bi se zmanjšala nevarnost pozebe, ki smo ji bili priča v zadnjih letih," je pojasnil.

iglu polarni mraz | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 3
  • Pierre 18:47 18.februar 2023.

    Te objave od ARSA in vremenarjev so milo rečeno bedne!!!! Zjutraj pogledam skoz okno in vidim kakšno je vreme.....

  • drecos123 11:12 17.februar 2023.

    se 10 dni vi pa ze strasite se za 2 dni naprej ne morete napovedat vec