Slovenija
19748 ogledov

Tako je RTV vse mobitele in računalnike spremenila v televizije

RTV Saša Despot
To je morala RTV Slovenija storiti, da bodo RTV prispevek lahko zaračunavali vsem, ki imajo mobilni telefon ali računalnik.

Pred dnevi je RTV Slovenija objavila, da bodo morali RTV prispevek plačevati tudi vsi, ki nimajo televizije, imajo pa mobilni telefon ali računalnik.

Kakovost prenosa slike je namreč postala primerljiva z prizemnim omrežjem, zato se tudi naprave, ki lahko signal sprejemajo prek spleta, kvalificirajo kot televizijski sprejemniki.

A januarja, ko smo poročali o uveljavitvi novega Pravilnika o načinu prijavljanja in odjavljanja televizijskih in radijskih sprejemnikov ter o načinu plačevanja prispevka za programe Radiotelevizije Slovenija, je poleg kakovosti slike prek spleta obstajala še ena ovira. Predvajanje nekaterih vsebin v živo prek spleta je bilo namreč nemogočeno zaradi avtorskih pravic.

RTV: spremenili smo vse pogodbe

A na RTV Slovenija zagotavljajo, da so to oviro odstranili. "Od 1. avgusta 2019 RTV Slovenija omogoča sprejem vseh programov RTV Slovenija brez prekinitev tudi preko interneta. Od leta 2018 smo namreč vse nove pogodbe z distributerji sklepali tako, da vključujejo tudi pravico do vzporednega predvajanja preko spleta (simulcast). Do avgusta 2019 so potekle vse pogodbe, ki teh pravic (simulcast) niso vključevale, torej pogodb nismo spreminjali, samo počakali smo, da so se iztekle, v veljavo pa so stopile nove," so nam pojasnila.

Do zdaj so plačevali 3,77 evra, po novem bodo morali 12,27

Kdor ni imel televizije, imel pa je računalnik ali mobitel, je moral do zdaj plačati prispevek za radio, ki znaša 3,77 evra, po novem pa bo moral plačevati polni RTV prispevek, ki znaša 12,75 evra.

Takih gospodinjstev je okrog 26 tisoč. Razen, če bodo podali izjavo, da nimajo mobitela ali računalnika, bodo morala ta gospodinjstva po novem plačevati polni RTV prispevek.

Če bi vsi začeli plačevati polni RTV prispevek, bo nacionalka na leto pobrala slabe tri milijone evrov več prispevka.

Ob tem velja opozoriti, da je zavezanec za plačilo gospodinjstvo, ko je prispevek za gospodinjstvo plačan, lahko televizijo legalno gledajo vsi člani družine v isti stanovanjski enoti ali vikendu. Za družinske člane šteje partner in otroci, če še nimajo svoje družine. Če bi v stanovanjski enoti živel še kdo, bi moral plačati svoj RTV prispevek, razen če ne bi imel svojega sprejemnika.

RTV Slovenija Imate računalnik ali mobilni telefon? Plačati boste morali RTV prispevek!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 75
  • andrej084 14:36 18.september 2019.

    enostavno je potrebno to zapreti in ukiniti, podobno so naredili grki, pa ni nobenih težav. danes rtv pripevek plačujejo vsa gospodinjsva v sloveniji, rtvslo pa daje izjemno podporo le eni politični opciji. tako se prilagajajo soočenja, komentarji, novinarji, oddaje... potrebno ...prikaži večbno je le podajati informacije, ne pa poskus oblikovanja javnega mnenje. Program slab, športnih prenosov je malo, voditelji pod vplivom alkohola,.... UKINIT, ne bo nobene škode, le korist!

  • marjan277 07:23 18.september 2019.

    zaprite rtv saj jo itak nihče ne gleda.

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 18:38 17.september 2019.

    Banda lopovska.Še večje ovce smo pa mi ,ker neznamo sestavit referenduma.