Slovenija
3508 ogledov

Tako Krek odgovarja staršem, ki otrok ne spodbujajo k nošnji mask

prvi dan šole Saša Despot
"Ne želimo nagajati, ampak zavarovati otroke in učitelje."

"V tem trenutku smo v rdeči fazi. Imamo situacijo, ki je slaba, zato zelo priporočamo, da se maske nosijo na prevozih in v skupnih prostorih," je na tiskovni konferenci o pozivih staršev, ki so proti nošnji mask v šolah, dejal direktor Nacionalnega inštituta Milan Krek. "Če bo otrok nosil masko, bo zaščiten, če ne, ne bo."

Milan Krek Slovenija Krek: "Pripravljamo nove ukrepe, da bi zadeve zajezili"

Opozoril je, da je za to, da otrok ne nosi maske odgovoren starš. "Kdo je odgovoren, da otrok nima maske? Starši," je dejal Krek. "Morali bi se zavedati, da so v tem primeru izpostavili otroka tveganju." 

"Naša priporočila za šole niso zato, da bi nagajali, ampak da bi zaščitili otroke in učitelje. Naučiti se bomo morali, da smo mi odgovorni. Ne ministrica za zdravje. Mi smo odgovorni za to, da ne bomo dobili virusa in ga prenesli na dedke in babice."

Milan Krek, direktor inštituta za javno zdravje

prvi dan šole | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Opozoril je, da ima neupoštevanje ukrepov v šoli  lahko posledice tudi v gospodarstvu. "V gospodarskem kontekstu je zadeva takšna, da bo, če bodo morali zapreti konkretno šolo, ker nekateri starši menijo, da otrokom ni treba nositi mask, trpelo lokalno gospodarstvo," je poudaril Krek. "Ker bodo starši teh otrok morali ostati doma. Karantena pa je še vedno 14-dnevna."

Ukrepi po sistemu mehurčkov

Ukrepi v šolah so sicer narejeni po sistemu mehurčkov, kar pomeni, da se poskuša virus, če do okužbe pride, zadržati v enem razredu in ni potrebno zapiranje celotne šole. 

Covid-19 Zdravje Logarjeva opozorila, tudi otroci lahko zbolijo in imajo hude posledice

Predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa UKCL Metoda Dodič Fikfak je med primeri dobre prakse navedla, da takšen sistem mehurčkov ali balonov uporabljajo tudi nekatera podjetja. "V enem od podjetij, ki je v tuji lasti in ne želi biti imenovano, so podjetje na mehurčke razdelili že na začetku epidemije," je dejala Dodič-Fikfakova. "Če bi eden v mehurčku zbolel, bi bili prepričani, da so ostali trije mehurčki zdravi."

prvi dan šole | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Otroci so zelo prilagodljivi

K nošnji mask v šolah so strokovnjaki pozvali tudi na včerajšnji tiskovni konferenci, kjer so opozorili, da bodo otroci po pričakovanjih s pričetkom šole postali pomembni prenašalci virusa. Težava pri otrocih, ki sicer običajno zbolevajo za lažjo obliko bolezni, nespecifična klinična slika, a tudi pri njih lahko pride do zapletov. O tem več pišemo v prispevku Logarjeva opozorila, tudi otroci lahko zbolijo in imajo hude posledice.

prvi dan šole "Problem so starši" Slovenija NIJZ apelira na starše: Otroci niso problem, težava je sledenje "fake newsu"

Pozvala je k nošnji mask in starše pomirila, da so otroci zelo prilagodljivi in zaradi nošnje mask psiholoških posledic ni za pričakovati. "Držite se priporočil, povejte otroku, za kaj gre. Nenazadnje je inteligenca opredeljena kot prilagajanje na nove razmere," je dejala Logarjeva. "Ne gre samo za to, da sem jaz tukaj, s svojimi pravicami, temveč gre za celotno družbo. Sicer lahko otrok okužbo prinese na starše, ali stare starše, ki so veliko bolj občutljivi."

prvi dan šole | Avtor: Saša Despot Saša Despot

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • Avatar ovca
    ovca 19:24 02.september 2020.

    Krek,zopet eno vprasanje,na katero ne bom dobila odgovora. Zanima me,ce ti je sploh jasno,kaj pomeni beseda priporocilo in kdaj se uporablja. Ne mislim slovnicno,ampak pri stroki - katerikoli, sploh v javni upravi. Ko te berem vidim,da se ti zal ne sanja!

  • MK 19:05 02.september 2020.

    sami kurchevi antivakserji lenuhi socialci banda hudičeva. če moj froc dobi bolezen nalomim prvega tega fotra na prafaktorje. rabu bo dihalno masko ne navadno. sem pa bivši državni prvak v K1. good luck budale

  • vzev 18:57 02.september 2020.

    Sramota je, da v Sloveniji ni enega ravnatelja, ki bi imel hrbtenico in vladi ter tem "strokovnjakom", povedal da pretiravajo in teh kretenskih ukrepov nebi uvedel v šolo.