Slovenija
9585 ogledov

Tako NIJZ sfrizira podatke

Koronavirus Hrvaška, testiranje Profimedia
Včeraj smo poročali, da imata NIJZ in covid-19 sledilnik različne podatke o povprečnem dnevnem številu okužb v zadnjih sedmih dneh. Covid-19 sledilnik je imel 1354, NIJZ pa je poročal, da jih je 1327. Na to razliko smo bili toliko bolj pozorni, ker je 1350 meja za prehod v rdečo fazo.

Sledilnik je danes pojasnil, zakaj prihaja do razlike. "Do iste vrednosti kot NIJZ lahko pridemo tako, da od vseh potrjenih primerov odštejemo tiste, ki v podatkih nimajo zavedene občine prebivanja. Gre za osebe, kjer je namesto občine vneseno "neznano" ali "tujina". Ker te primere tudi sicer upoštevamo v vseh naših prikazih, izračunih in tabelah, saj gre za osebe, ki so na ozemlju Slovenije, ne vidimo razloga, da jih samo pri izračunu tega kazalnika ne bi upoštevali," so zapisali.

Oni dnevno povprečje zadnjih sedmih dni izračunajo tako, da seštejejo potrjene primer v preteklem tednu in jih delijo s sedem.

Za vladne odločitve bo sicer relevanten podatek, ki ga ima NIJZ.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Pepe007 07:45 21.januar 2021.

    Kako štejejo tiste, ki se gredo testirati večkrat in so večkrat pozitivni?

  • Ender3 14:35 20.januar 2021.

    Dokaz, kako so podatki neverodostojni, še posebno ker vlado in ministrstvo za zdravje vodi en in edini. In vse to mu dokazano, neuspeva.

  • jurij2 09:45 20.januar 2021.

    Delam v ljubljani .okuzen v ljubljani živim v novem mestu.okužba se šteje pod novo mesto.novo mesto bo kaznovano ker ima preveč okuzb iz ljubljane