Zdravje
6948 ogledov

Slovenski zdravniki opozarjajo na te posledice covida

Maske v Ljubljani Profimedia
Pomoč v bolnišnicah išče vse več ljudi, ki so že preboleli covid-19. "Ocena je, da vsaj 10 odstotkov bolnikov ima vztrajne simptome, tudi somatske," pravi dr. Zlatko Fras, predstojnik Interne klinike, UKC Ljubljana.

Dr. Fras je za oddajo Premagajmo covid-19 povedal, da se znotraj teh najdejo tudi taki bolniki, ki imajo huje prizadete notranje organe. Največkrat so poškodovana pljuča, srce in ledvice. Pojavljajo se sum trombotičnih bolezni, posledično pljučne embolije in podobni zapleti. "Nekje pri okrog eni tretjini bolnikov naj bi srčno-žilni sistem dejansko bil prizadet," je dodal.

Zapleti po preboleli okužbi s covidom prizadenejo lahko vse. Dolgotrajni simptomi so pogostejši pri starejših in tistih, ki so imeli pridružene bolezni. Vendar pa se posledice lahko pojavijo tudi pri tistih, ki so imeli povsem blage simptome. 

Večina pomoč poišče na urgenci. "Ugledne klinike po svetu ustanavljajo celo posebne ambulante za bolnike po covidu, tako da zelo verjetno se bomo morali s tem soočiti tudi mi, da bi s tem razbremenili pretiran naval tam, kjer bi pomoč morali dobiti drugi," meni dr. Fras. 

Po preboleli bolezni kar 75 odstotkov bolnikov izkusi naslednje simptome: mišična oslabelost, nespečnost, depresija in anksioznost.

Kdaj je treba poiskati pomoč po prebolelem covidu? Dr. Fras pojasnjuje, da je treba k zdravniku, če opazite otekanje nog, težave z dihanjem, neprimerno utripanje srca. "Cel spekter simptomov je, s katerimi se že soočamo in se bomo še. Skratka ti simptomi lahko vztrajajo tudi več mesecev, po nekaterih podatkov morda tudi celo let, ker gre za trajne prizadetosti," dodaja dr. Fras.

Zaščitne maske na prostem Covid-19 Slovenija Prognoze: Če se zgodi to, sedanji ukrepi ne bodo zadoščali

Na zaplete pri ljudeh, ki so preboleli covid-19 je že pred več kot mesecem dni opozarjal tudi vodja internistične prve pomoči na UKC Ljubljana, Hugon Možina. Decembra so zaznali tudi več kot deset takih bolnikov dnevno. Večinoma je šlo za bakterijske pljučnice in razne trombotične komplikacije. Možina je takrat opozoril, da do zapletov prihaja tudi pri mlajših bolnikih. 

Dokazano je tudi, da imajo mlajši ljudje, ki so preboleli samo blago obliko covida-19, v naslednjih mesecih večje tveganje za možgansko kap, kar lahko pomeni dolgoročne posledice bolezni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • tadejca1 13:39 20.januar 2021.

    Najslabše je, da človek še mesec po bolezni samo leži in ne poskrbi za fizično aktivnost.

  • leonardo 10:54 20.januar 2021.

    Ja imam jih. Kar več. Najmanjše so še bolečine v mišicah.

  • Avatar Leon
    Leon 10:32 20.januar 2021.

    Po preboleli bolezni kar 75 odstotkov bolnikov izkusi naslednje simptome: mišična oslabelost, nespečnost, depresija in anksioznost. Iz sedanje prakse zdravstvene pomoči sledi : POKLIČITE telefonsko ......oglasi se tajnica .....vtipkajte številko za želeno obravnavo .....in potem TU;TU;TU;TU;TU .....AMEN .