Slovenija
25821 ogledov

Tako smo se doslej držali predpisov, od jutri pa ...

odprtje lokalov Saša Despot
Jutri stopijo v veljavo izjemno ostri predpisi glede izpolnjevanja pogoja PCT, po kateri lahko odrasli brez PCT dobijo skoraj izključno nujno zdravniško pomoč. A če jih ne bomo izvajali, vsi ti predpisi, še tako strogi, nimajo smisla, saj smo že doslej na primer morali imeti PCT za terase in vrtove gostinskih lokalov.

Izkušnje članov našega uredništva so zelo različne, večinoma pa kažejo, da brez strogega nadzora novi predpisi ne bodo imeli veliko učinka. Imena so spremenjena, saj namen članka ni, da koga izpostavljamo, ampak da pokažemo, kako se držimo obstoječih predpisov.

"V nedeljo smo kosili na terasi gostinskega lokala na Gorenjskem, za PCT nas ni nihče vprašal. Prav tako smo imeli prejšnji teden v šoli roditeljski sestanek v učilnici, pogoja PCT ni nihče preverjal, čeprav je bil takrat že obvezen, ena mama je bila celo brez maske in je ni nihče opozoril, smo pa imeli odprto okno. Moje PCT potrdilo so skenirali sredi avgusta na meji s Hrvaško in pred dnevi na ljubljanskem letališču, že v začetku poletja pa sem v hotelu na naši obali moral podpisati izjavo, da izpolnjujem PCT," je povedal Miha.

Drugačno izkušnjo je imel sodelavec ta konec tedna v Bovcu. "PCT so preverili v dveh restavracijah, čeprav smo sedeli na zunanji terasi. Skenirali so QR kodo, slika na telefonu ni bila dovolj, niso pa zahtevali osebnega dokumenta. Sem bil prav pozitivno presenečen. Ko sem opazoval, so ljudje brez težav pokazali potrdila. Res je bilo tudi nekaj tujcev, ampak je šlo gladko, brez prepirov. Drugače pa nikjer do zdaj niso preverjali," je pojasnil Bine. 

Tako bo po novem: Podrobnosti o tem, kje in kako bo treba izpolnjevati pogoj PCT

"V Sloveniji še nisem pokazala potrdila, v Franciji pa"

"V času, odkar je za vstop v lokal potrebno izpolnjevati pogoj PCT, sem bila v različnih lokalih na kavi kar nekajkrat, sama in s prijateljicami, a me o tem, ali izpolnjujem pogoj, nikoli ni vprašal nihče," pravi Anita. "So me pa res enkrat povprašali, ali izpolnjujem pogoj PCT, ko sem vstopala v športni center, vendar mi ni bilo treba pokazati nobenega dokazila. V Sloveniji še nikoli nisem pokazala potrdila. Drugače je bilo, ko smo bili na dopustu v Franciji. Večinoma smo se gibali na prostem in ne v zaprtih prostorih, a pred vstopom v kavarno so obiskovalci morali pokazati svoje telefone s kodo, preden so se usedli, pri čemer med njimi nismo opazili slabe volje. Sicer pa smo, ne da bi komu morali dokazovati izpolnjevanje PCT, vstopili v Italijo, Francijo in Nemčijo."

Zajc: Niti to ni izjema za pogoj PCT

"V preteklem mesecu sem v Ljubljani večkrat obiskal dva športna centra z igrišči za tenis, squash in badminton. Nikjer niso zahtevali potrdila PCT, uslužbenci centrov niso po njem niti vprašali. V enem od lokalov v središču Ljubljane med v začetku septembra gostov niso pozvali niti k uporabi zaščitnih mask pri odhodu na stranišče," pravi Marko.

Ogorčeni: "Ta izjema pri PCT je diskriminatorna"

Na Metelkovi je bil red, preverili tudi osebne

"Na koncertnem prizorišču na Metelkovi so ob praznovanju obletnice obstoja bili dosledni pri upoštevanju PCT pogoja obiskovalcev. Že pri prodaji vstopnic so opozarjali na ta sistem, varnostnik pa nam je pred vhodom na letni vrt poskeniral QR kode, nato zahteval identifikacijski dokument, in šele nato preveril naše vstopnice ter nas spustil naprej. V lokalih in restavracijah v centru Ljubljane in v Trnovem se je v zadnjih tednih redko zgodilo, da bi osebje od mene zahtevalo predložitev dokazila o PCT. Večkrat so nas povprašali po pogoju, a so nam verjeli na besedo," je povedala Sonja.

"Preverjali me niso še nikjer. Res je sicer, da v lokale ne hodim, tja hodi moj sin, ki ga niso preverjali niti v domačem kraju niti v Novem mestu niti v Kopru. Prejšnji teden sem v Ikei v trgovini opazila nekaj ljudi brez mask. Najbrž so jih sneli po vstopu, saj je na vhodu varnostnik. V plesni šoli smo povedali, kakšno je naše stanje glede PCT-ja, ker smo že kar dolgo skupaj, si zaupamo," pa je povedala Maruša.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • zvone92 06:52 15.september 2021.

    Kljub vsem ukrepom, bo jajo še vedno rabil viledo namesto glavnika, skrekani pa dudo namesto slinčka.

  • marko345 11:47 14.september 2021.

    Na Slovenski obali vas v nobeni gostilne ne povprašajo po PCT, tudi osebje je v večini necepljeno, tako da naj tam dnevno permanentno pregleduje in kaznuje lastnike, ki so lansko leto pridno kasirali od države, ko niso hoteli delat, npr. ...prikaži več Naročiš in odneseš. Lenuhi .

  • krucefiks 11:36 14.september 2021.

    Od 20. oktobra 2021 vsa cepiva ne bodo več upravičena: podatki so preverjeni. Evropska unija je odobrila 5 terapij, ki bodo na voljo v vseh bolnišnicah držav članic za zdravljenje Covida. Te terapije so odobrene z odlokom Evropskega sveta (Evropski ...prikaži več parlament) in bodo delovale od 1/10, zato se bodo postopoma razdelile okoli 20/10.