Slovenija
16274 ogledov

Takšen načrt so skovali voditelji opozicijskih strank

Tanja Fajon Saša Despot
Tanja Fajon si želi večje enotnosti v opoziciji, saj da imajo skupen interes.

Vlada naj bi državo potiskala v izredne razmere

Prvič po dopustih so se danes sešli vodje opozicijskih strank LMŠ, SD, Levice in SAB. Voditeljica SD Tanja Fajon jih je opomnila na ustavno obtožbo premierja Janeza Janše, ki je že spisana, in jih pozvala k oblikovanju stališč. "Vsak teden so novi razlogi, da bi lahko ustavno obtožbo še dodelali," je pojasnila na novinarski konferenci po srečanju.

 

V izredne razmere v zadnjih tednih države ne potiska le epidemija novega koronavirusa, pač pa po besedah Fajonove tudi vlada, ko gre za nedopustne posege v tožilstvo, sodstvo, policijo in medije. Prav na to so se osredotočili tudi v predlogu ustavne obtožbe, ki so ji po njenih besedah naklonjeni tudi vodje LMŠ, SD in SAB. "To so grobi posegi. Spremljamo nasilno spreminjanje družbe," je opozorila.

Govorili o interpelaciji notranjega ministra

Zagotovljenih je tudi vsaj 30 glasov za sklic izredne seje DZ, na kateri bi razpravljali o interpelaciji notranjega ministra Aleša Hojsa. Spomnila je, da je minister nepreklicno odstopil, a se doslej to še ni zgodilo. Obenem pa je po njeni oceni že večkrat presegel svoja pooblastila, razlogov za interpelacijo je vedno več.

Trenutno opozicija sicer nima zadosti glasov za izglasovanje ustavne obtožbe ali interpelacije, potrebovali bi tudi glasove koalicijskih strank. Na vprašanje, ali pri tem računajo na glasove poslancev DeSUS, je Fajonova dejal, da je od njih odvisno, do kdaj bodo podpirali ravnanje SDS oz. kdaj bodo spoznali, da so del vladajoče strukture, ki "nasilno spreminja našo družbo".

Pivčeva bi po mnenju Fajonove morala odstopiti

Glede kmetijske ministrice in predsednice DeSUS Aleksandre Pivec pa je dejala, da ne gre za vprašanje 400 evrov, pač pa za vprašanje etičnih in moralnih pravil. Po njeni oceni Pivčeva ne bi smela ostati ministrica. Interpelacije sicer po njenih informacijah v opoziciji še ne pripravljajo, ni pa ta izključena, je pojasnila.

"Želim in upam, da bi lahko prišli do predčasnih volitev," je dejala. Na takšno možnost se v SD pripravljajo tudi s širšim posvetom vodstva stranke, ki bo v četrtek in petek in na katerem bodo pripravili alternativni program.

Voditeljica SD je ob tem pozvala k strnitvi vrst oz. večji enotnosti v opoziciji, ko gre za ključna strateška vprašanja, pri katerih imajo skupen interes. "Postaviti moramo jasno alternativno zgodbo," je poudarila.

Namesto karantene predlaga obvezno testiranje

Fajonova je sicer izrazila zadovoljstvo nad napovedjo, da bi se otroci lahko s 1. septembrom vrnili v šolo. Karantena ali kakršna koli zapora meja pa po njenem mnenju ne bi bil primeren ukrep. Bolje bi bilo razmisliti o morebitni uvedbi obveznega, a brezplačnega testiranja.

Voditeljica SD se je dotaknila tudi nekaterih zunanjepolitičnih tem. Zelo zaskrbljujoče je po njenem mnenju dejstvo, da bosta na enem od uvodnih panelov na Blejskem strateškem forumu o prihodnosti Evrope poleg Janše sodelovala tudi madžarski premier Viktor Orban in srbski predsednik Aleksandar Vučić.

"Solo akcija" glede 5G

Spomnila je, da so v SD minuli teden zahtevali nujno sejo odbora DZ za evropske zadeve, na kateri bi spregovorili o strateški usmeritvi Slovenije. Po njenih besedah zunanji minister Anže Logar državo vleče izrazito v smer višegrajske četverice in "stran od evropskih vrednot". Kritična je bila do podpisa izjave o varnosti omrežij 5G v Sloveniji, kar po njenih besedah ni stališče EU. "Slovenija je tu imela solo akcijo," je dejala.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 76
 • Avatar MS
  MS 08:58 19.avgust 2020.

  1) Kdo je Tanja Fajon? Je univerzitetna diplomirana novinarka, z zaključenim podiplomskim študijem s področja mednarodne politike na univerzi v Parizu, Govori več tujih jezikov; poleg slovenščine govori tudi angleščino, nemščino, francoščino in hrvaščino.

 • silvo82 04:32 19.avgust 2020.

  Pivceva ne bo odstopila, Gantar bo pa kmalu bivši minister

 • Avatar vec
  vec 03:23 19.avgust 2020.

  Folk misli na neke volitve ipd, NE NE šli bomo v KARANTENO in ta bo do marca 2021 UPAM; ker najpomembneje je bilo v tem letu GREMO NA DOPUST, e pa kdor je šel naj še nosi posledice ali radost ...prikaži več karantene. Niste mogli zdržat ene jebene sezone brez da bi riti nastavljal na CRO obali, okay, zdej pa boste mogli potrpet vsaj 5 tednov karantene. Ja sej je ekvivalentno ane.

Sorodne novice