Slovenija
4426 ogledov

Takšna "pravna" sredstva zoper posvojitve v istospolne zveze ima v rokavu NSi

Matej Tonin
1/2
Saša Despot
V NSi so po odločbi ustavnega sodišča, da istospolnim parom dovoli poroko in možnost posvojitve otrok, napovedali, da bodo uporabili vsa pravna sredstva, da bodo nedavno sprejeti odločbi ustavnega sodišča in njenim posledicam nasprotovali. Ker strokovnjaki pravijo, da pravnih sredstev ni, nas je zanimalo, kakšnega asa skrivajo v rokavu.

Po zakonu o ustavnem sodišču so namreč odločbe obvezne, nanje pa pravnega sredstva, torej pritožbe, ni. Vodja poslanske skupine NSi in nekdanji minister za delo Janez Cigler Kralj je v odzivu na odločbo izpostavil, da odločitev ustavnega sodišča ni bila enotna in spomnil na odklonilni ločeni mnenji ustavnih sodnikov Roka Svetliča in Klemna Jakliča in zaradi moči argumentacije omenjenih odklonilnih ločenih mnenj po njegovih besedah ustavno sodišče s skupno obrazložitvijo ne prepriča.

Pri tem je Cigler Kralj očitno pozabil, da je enako veljaven zakon, ki je bil sprejet z 46 glasovi poslancev kot tisti, ki je sprejet z vsemi 90 glasovi poslancev.

Pravna mreža za varstvo demokracije je opozorila, da ločena odklonilna mnenje "nikakor pa ne morejo služiti kot izgovor za neizvršitev odločb sodišča".

Parlament ima šest mesecev časa, da neustavnost odpravi, a je ustavno sodišče določilo, da do takrat velja, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb ne glede na spol in da lahko istospolna partnerja, ki živita v partnerski zvezi, skupaj posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca.

V parlamentu bo torej treba sprejeti zakon ki bo odpravil diskriminacijo istospolnih partnerjev, a na ta zakon referendum ni dovoljen. Minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec je dejal, da je že pripravljen. 

"Ker referendum na zakon, ki uzakonja odločbo ustavnega sodišča, ni mogoč, je naše najmočnejše pravno sredstvo v tem trenutku predvsem izražanje stališč v parlamentu in v nasprotovanju napovedani noveli družinskega zakonika," so nam na naše vprašanje, kakšna pravna sredstva bodo uporabili, odgovorili v NSi. Izražanje stališč v parlamentu pa seveda ni nobeno pravno sredstvo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • bobubob 16:37 25.julij 2022.

    Če oseba 1 in oseba2 po naravni poti (še) niti teoretično ne moreta imeti otrok, jima pač družba ne sme razdeljevati otrok kot pravico, saj te pravice enostavno - nimata. Nikjer in nikoli pravo ne more biti nad Naravo oz. ...prikaži več. Bogom. Če ga vendarle kdo postavi nad vse ostalo, je taka družba potrebna ukinitve. In to zgodovina potrjuje. Tako pač je. Pika.

  • Avatar Antikrist1
    Antikrist1 15:18 25.julij 2022.

    Katolibani naj najprej za svoje pedofile poskrbijo, da ne bodo modli več posiljevati otrok!

  • Avatar Keira_Wendt
    Keira_Wendt 12:20 25.julij 2022.

    Najboljša ponudba ... Google je za vsa spletsna dela od doma plačal 638 do 957 dolarjev na dan. Moja mlajša sestra je bila dva meseca brez dela, prejšnji mesec je bil njen ček 28537 dolarjev, tako da je delal doma ...prikaži več 3 ure dela na dan in zaslužil sčasoma lahko še večja ... Tako sem začel .......................... >>>>>>>>>>>>>>>>>> www.ordcash.com