Slovenija
6817 ogledov

Takšne so nakupovalne navade Slovencev

trgovina nakupovanje živila Profimedia
86 % Slovencev uporablja plačilne kartice tedensko. Kje in kaj nakupujejo in kakšni so trendi počitnikovanj?

Raziskava Masterindex glede plačilnih trendov in posledic covida-19 na plačilne metode in navade Slovencev med osemnajstim in petinpetdesetim letom je izmerila, da je po sprostitvi epidemioloških ukrepov zaznati vse več optimizma. Ta se kaže kot vse večje zaupanje v kartična plačila, ki jih Slovenci vse pogosteje uporabljajo tudi ob plačilu nižjih zneskov, kot tudi v povečanem načrtovanju potovanj v tujino.

''Optimizem pa je zaznati tudi na področju plačevanja z mobilnim telefonom, ki sicer po pogostosti uporabe še niso dosegla deleža kartičnih plačil, a se kljub temu ponaša z vse večjim deležem priljubljenosti. Ta je v letošnjem letu celo bistveno večji, kot je bil pred dvema letoma,'' ugotavljajo v družbi Mastercard.            

Slovenske spletne trgovine bolj priljubljene kot tuje

75 odstotkov Slovencev spletno nakupuje vsaj včasih. Delež vprašanih, ki so v zadnjih 12 mesecih opravili vsaj en spletni nakup, se je v primerjavi s preteklim letom podvojil na 6 odstotkov. 45 odstotkov potrošnikov pri izbiri spletnih trgovin izbira slovenske, medtem ko izbira tujih spletnih trgovin pada.  Za slednje se odloči 36 odstotkov ljudi.

Več kot polovico izbranih izdelkov predstavljajo oblačila, obutev in modni dodatki, nekaj manj, okoli 40 odstotkov pa gospodinjski aparati in elektronske naprave. Nakupi za potovanja in prosti čas predstavljajo petino opravljenih nakupov in so že skoraj dosegli raven potrošnje pred epidemijo, kar gre pripisati odpravi nekaterih strožjih epidemioloških ukrepov.

Med nakupi, opravljenimi v tujih spletnih trgovinah, so se pogosteje kot v slovenskih znašli izdelki in storitve, vezane na potovanja ter investicijske storitve, v slovenskih spletnih trgovinah pa pogosteje obutev, oblačila in modni dodatki, gospodinjski aparati, kozmetika, izdelki za hišne ljubljenčke in storitve, povezane s kulturo.

Paket | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Z mobilnim telefonom plačuje polovica Slovencev

Mobilne denarnice so za plačilnimi karticami najpogosteje uporabljen način mobilnega plačila. Do letošnjega leta je namreč z mobilnim telefonom plačalo že 51 odstotkov Slovencev, od tega je 24 odstotkov uporabilo mobilne denarnice svoje banke.

Slovenci opravijo vse več nakupov s plačilno kartico, tudi tiste z zneskom do 5 evrov.

Varnostna koda preko SMS-a oziroma v mobilni banki je najpogosteje uporabljena metoda potrjevanja spletnih plačil, saj jo uporablja četrtina imetnikov plačilnih karti, eden od šestih Slovencev pa uporablja mobilno denarnico.

Če bi lahko izbrali katerokoli metodo, bi petina Slovencev izbrala biometrične metode, kjer je najbolj priljubljeno skeniranje prstnih odtisov. Zgolj 10 odstotkov Slovencev bi kot svojo metodo potrjevanja spletnih plačil raje videlo v obliki aplikacije, lastne banke ali mobilne denarnice. Najmanj zaupanja med metodami uživa med prepoznava obraza, ki ji zaupa nekaj več kot polovica anketiranih.

Kartično plačevanje tudi ob nižjih plačilnih zneskih

Plačilna kartica ostaja najbolj priljubljena metoda plačevanja med Slovenci. 86 % odstotkov jo namreč uporablja tedensko oziroma pogosteje. Nekaj več kot polovica uporabnikov kartic pri plačevanju v trgovinah, bencinskih servisih in restavracijah raje uporablja debetne kartice.

Priljubljenost kartičnega plačila beleži trend plačevanja nižjih plačilnih zneskov. 69 odstotkov vprašanih bi s plačilno kartico plačala znesek, ki znaša manj kot 5 evrov, kar je opazno več v primerjavi s preteklimi leti. Leta 2018 bi se za to odločilo 56 odstotkov imetnikov kartic.

Potovanj je letos za polovico več

Z odpravo epidemioloških omejitev covid-19 vse več Slovencev potuje v tujino, večinoma z avtom. Potovanja so se v primerjavi s preteklima letoma povečala kar za polovico, saj je letos potovalo že 63 odstotkov Slovencev, kar je 20 odstotkov več kot v lanskem letu, a še vedno 20 odstotkov manj kot v leti 2018. 66 odstotkov Slovencev načrtuje počitnice v tujini v prihodnjih šestih mesecih, od tega so tri četrtine za destinacijo izbrale Hrvaško.

Tudi v tujini vse več Slovencev opušča plačevanje z gotovino. Plačilno kartico za nakupe in storitve uporablja več kot polovica anketirancev.

Potovanje, letalo, pasuš | Avtor: Profimedia Profimedia
''Veseli nas, da je glede na izsledke raziskave jasno, da se v letošnjem letu z vse blažjimi omejitvami med potrošnike ponovno vrača optimizem. V tako težkih gospodarskih časih smo ostali povezani ter z nakupovanjem v slovenskih spletnih trgovinah še naprej podpiramo lokalno. Prav tako je lepo videti, da posledice sproščanj ukrepov ugodno vplivajo na področje turizma, da so se ljudje sprostili in z veliko mero zagnanosti načrtujejo zaslužen poletni oddih. Z vrnitvijo takšnega optimizma lahko ljudje v Sloveniji nakupujejo z zaupanjem, saj vedo, da lahko z varnostjo, ki jo nudi Mastercard, plačujejo kakor hočejo, kadar hočejo'' je povedal Luka Gabrovšek, poslovni direktor družbe Mastercard v Sloveniji.

Masterindex je obsežna mednarodna raziskava družbe Mastercard Europe, ki jo je v maju na reprezentativnem vzorcu več kot 1.000 posameznikov izvedla agencija Mediana.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.