Slovenija
2811 ogledov

Takšne so razmere v domu, kjer so okuženi skoraj vsi stanovalci

dom upokojencev dom starejših občanov starejša oseba Profimedia
Direktorica Doma upokojencev Podbrdo Ines Krajnik je spregovorila o razmerah v enoti Petrovo Brdo, kjer je položaj po okužbi skorajda vseh stanovalcev in večjega števila zaposlenih zelo resen.

V prejšnjem tednu sta se pojavila prva dva pozitivna stanovalca v enoti Petrovo Brdo. Po pojavu prvih dveh primerov so testirali še preostale stanovalce in zaposlene. "V soboto zjutraj se je izkazalo, da je skoraj večina stanovalcev pozitivnih, torej od 93 kar 86 in deset zaposlenih. Najprej smo vzpostavili rdečo cono, da se odmaknejo pozitivni stanovalci in prične z njimi delati točno določena ekipa, ki se ne druži z ostalimi zaposlenimi in stanovalci. Na žalost se je pokazalo, da je postala cela naša enota rdeča cona, tako da so se morali stanovalci in delavci na enkrat reorganizirati. Delovnik se je vsem po vrsti podaljšal na 12 ur, določeni, ki so bili pozitivni, so se umaknili v Sorico, da jim ni bilo treba hoditi nazaj med družino in ogrožati družinske člane," je povedala direktorica Ines Krajnik

Dom upokojencev Podbrdo sestavljajo tri enote: Podbrdo, kjer je sedež uprave, Tolmin in Petrovo Brdo, ki je namenjen varstvu odraslih oseb s posebnimi potrebami.

Dom je nemudoma vzpostavil sodelovanje z Zdravstvenim domom Tolmin, Civilno zaščito Tolmin, gasilci, ki so jim takoj priskočili na pomoč in so jim še vedno v pomoč pri iskanju kadra, ki ga bodo verjetno v naslednjih tednih še potrebovali zaradi preizčrpanosti obstoječega kadra in zaradi bolezni med zaposlenimi. "Nujno bomo potrebovali dodaten kader. Trenutno smo dobili dve bolničarki iz Doma upokojencev Logatec. Obljubljeno mi je bilo tudi iz Postojne in Vipave, tako da v naslednjih dneh se dogovarjamo, ker je treba plane dela povsem preurediti, da bomo sploh videli, kdaj točno rabimo, koga rabimo, kakšne vrste kader in potem bomo naprej. Civilna zaščita in zdravstveni dom iščeta prostovoljce, ki bi bili pripravljeni pomagati, ker največ rabimo pomoči pri hranjenju naših stanovalcev in pri čiščenju samih prostorov. Zavedamo se, da je rdeča cona področje, kamor nihče ne želi, ampak ni druge, kot da tudi to storimo. Rešujemo tudi s kadrom, ki ga imamo in v Tolminu in v Podbrdu, če se lahko, kako to prerazporedi," je povedala. Po njenih besedah za zdaj dogovori potekajo v redu, zaposleni razumejo situacijo in so pripravljeni pomagati.  

Koronavirus v ZDA Zdravje "Tretji val, ki bo v začetku leta, bo zelo zagoneten"

Bojijo se, kaj bo, če bo še dolgo trajalo

Stanovalci so pod rednim zdravniškim nadzorom, zaposleni skrbijo, da jim ne primanjkuje nič. "Lahko rečem, da je večina stanovalcev, 55 je takih, ki nimajo simptomov, štirje so malo v slabšem stanju in potrebujejo kisik. Ostali imajo blage simptome, kar pomeni, da imajo malo povišano temperaturo, kašelj. Kar me najbolj skrbi, je psihična slika, ker že tako so to osebe s posebnimi potrebami, ki težko razumejo vse dogajanje, strah jih je, zdaj pa so še zaprti. Odprto imajo izhod na teraso, lahko spijejo kavo, tisti, ki jim to ustreza. Ostali ležijo po sobah. Bojim se, da če bo to še dolgo trajalo, da bo zelo slabo vplivalo na njihovo psihično stanje, ki je že zdaj slabo, in na naše," je dejala Krajnikova. 

Za zdaj v preostalih dveh enotah doma še nimajo pozitivnega primera. 

covid-19 Zdravje Superprenašalka okužila pet tisoč ljudi

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.