Slovenija
1931 ogledov

Takšno epidemiološko sliko kažejo podatki, ki vključujejo hitre teste

Nuška Čakš Jager Bor Slana/STA
Po novem predstavljajo podatke PCR in hitrih testov.

"Ta teden smo začeli beležiti vse rezultate za hitre teste. Tehnično je to velik zalogaj, zato se od nedelje do danes še zbirajo podatki," je na današnji tiskovni konferenci pojasnila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager. "V sistem se zbirajo tudi podatki potrjenih primerov s hitrimi testi, tehnične rešitve bodo omogočale, da se bo to zbiralo na način, da ne bo podvajanj."

Prvič posebej zajeti podatki hitrih testov

Skupaj je bilo opravljenih 1716 testiranj, pozitivnih je bilo 1504 testov. Ob 5763 opravljenih PCR testih je bilo v ponedeljek potrjenih 1474 novih okužb. Opravili so tudi 1653 hitrih testov, od katerih so jih potrdili 30.  "To je prvi dan, verjetno še ne prava referenca," je opozorila Čakš Jagerjeva. 

Aleš Hojs Slovenija Hojs: Tako smo se odločili zaradi "tistih, ki nagajajo vladi"!

Situacija v EU se umirja

Evropski center za nalezljive bolezni od začetka decembra ne obvešča več vsakodnevno o situacijah v državah, je pa po besedah Čakš Jagerjeve glavno sporočilo, da se situacija v državah EU umirja ali ostaja na istem nivoju, kot je bil predstavljen pretekli teden.

Bojana Beović Slovenija Beovićeva: To smo predlagali vladi

Delež okuženih med opravljenimi testi niha med 25 in 34 odstotki. "Do nedelje smo beležili samo PCR teste od zdaj naprej bomo sledili in analizirali tudi hitre teste, vključene v ta sistem," so opozorili pri NIJZ.

Delež pozitivnih | Avtor: NIJZ NIJZ
Dnevno število potrjenih primerov kaže, da krivulja nekoliko upada. "Če pogledamo posamezne regije, ostaja situacija podobna, kot je že bila predstavljena," je poudarila Čakš Jagerjeva.

Covid-19 Covid-19 Slovenija Znani novi podatki o odkritih okužbah v Sloveniji

Dnevno število potrjenih primerov | Avtor: NIJZ NIJZ

Sedemdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev po regijah kaže, da je najslabše stanje v jugovzhodni, posavski in pomurski regiji. 

Regije | Avtor: NIJZ NIJZ

Primerjava dnevno potrjenih primerov novih okužb med prebivalci in stanovalci DSO pa kaže, da število okuženih v DSO rahlo pada, kar je dober znak. 

Vlada Janeza Janše na Brdu pri Kranju Slovenija Vlada je sinoči sprejela več novih odlokov

Prebivalci in DSO | Avtor: NIJZ NIJZ

Incidenčna stopnja okužb na sto tisoč prebivalcev glede na spol in starostno strukturo kaže, da je največ obolelih v starostni skupini 85 in več let. 

Starost | Avtor: NIJZ NIJZ

"Število aktivnih primerov, potrjenih v DSO po tej analitiki rahlo upada, kar je dobro, upajmo, da bo ta trend tako tudi ostal," je izpostavila Čakš Jagerjeva.

DSO | Avtor: NIJZ NIJZ

Izpostavljena populacija so tudi zdravstveni delavci. "Vidimo, da je drugi val prizadel veliko število zdravstvenih delavcev, predvsem žensk, ker je v teh številka zavzeto negovalno osebje," je poudarila Čakš Jagerjeva.

Podatki o umrlih kažejo, da so bile zelo prizadete pomurska, koroška in primorsko-notranjska regija, ki so visoko po številu umrlih na sto tisoč prebivalcev. 

Umrli | Avtor: NIJZ NIJZ

 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Marcelko 13:19 22.december 2020.

    Tudi to je podatek in to dovolj zgovoren: https://www.facebook.com/106797707922347/videos/248932129909775