Slovenija
7467 ogledov

Ne boste verjeli, kolikšno pošiljko puščavskega prahu smo dobili

Puščavski pesek Su. K.
Puščavski prah naše kraje doseže večkrat na leto, a je tokratna pošiljka še posebej obilna.

Padavine, ki so se v teh dneh pojavile nad našimi kraji, so s seboj prinesle veliko puščavskega prahu, ki ga spirajo iz zraka. "Puščavski prah naše kraje sicer doseže večkrat na leto, vendar je tokrat vsebnost prahu v ozračju izjemno visoka. Puščavski prah poslabša vidnost, nebo dobi mlečen ali rjavkast videz. Včeraj je bilo ravno toliko dežja, da so na objektih ostali lepo vidni sledovi tega prahu," pravijo na Agenciji RS za okolje.

Tokratna obilna pošiljka je "neobičajno globok ciklon nad severno Afriko (Saharo), ki je dvignil večje količine puščavskega prahu visoko v ozračje. Izraziti južni vetrovi so prinesli prah vse do srednje Evrope. Takšen transport je lahko precej hiter, saj ob hitrosti vetra okrog 100 km/h in razdalji 1500 km zračna masa doseže naše kraje v 15 urah," so dodali.

Dubrovnik, saharski pesek | Avtor: I. K. I. K.

Okoli 20.000 ton prahu

Točnih meritev o količini puščavskega prahu nad Slovenijo nimajo. "Lahko pa naredimo grobo oceno. Grška univerza v Atenah napoveduje vsebnost in izpadanje puščavskega prahu. Približna ocena izpada prahu iz ozračja za naše kraje je okoli 1000 mg/m2. Če upoštevamo površino celotne Slovenije, se iz ozračja izpere za okoli 20 000 ton puščavskega prahu. Veliko! Z njim bi napolnili precej peskovnikov," pravijo vremenoslovci.

Puščavski prah iznad Sahare lahko potuje zelo daleč. Vetrovi ga tako lahko prenesejo tudi do Karibov in amazonskega pragozda. Na agenciji pojasnjujejo, da puščavski pesek v kombinaciji s suho zračno maso iznad Sahare med drugim zavira nastanek tropskih ciklonov.

Nevihta Kako kaže? Slovenija Sveža vremenska napoved: Pripravite se!

Puščavski pesek bo danes še prisoten v dežnih kapljah, že jutri pa naj bi nad naše kraje začel dotekati čistejši zrak. V zraku pa bo kljub temu še vedno prisoten cvetni prah. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.