Slovenija
615 ogledov

Takšno škodo je imel Petrol zaradi vladne regulacije cen goriva

Petrol Anže Petkovšek Stavba družbe Petrol na Dunajski cesti v Ljubljani.
Petrol je v prvih devetih mesecih letos ustvarila sedem milijard evrov prihodkov od prodaje, kar je 128 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Kljub močni rasti prihodkov se je čisti dobiček zaradi regulacije cen goriv krepko znižal; znašal je 24 milijonov evrov in je bil medletno za 74 odstotkov nižji.

Kot so danes prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz Petrola, so med januarjem in septembrom na rast prihodkov poleg rasti nabavnih in prodajnih cen pogonskih goriv in energentov vplivali tudi povečana količinska prodaja goriv in derivatov, priključitev družbe Crodux derivati dva v skupino Petrol in regulacija cen goriv.

Prilagojeni kosmati dobiček je znašal 405,3 milijona evrov, kar je odstotek manj kot v prvih devetih mesecih lani. "Pozitiven doprinos vključitve družbe Crodux derivati dva v skupino k rasti prilagojenega kosmatega poslovnega izida je bil v celoti izničen z učinkom regulacije cen goriv na Hrvaškem, saj regulirane cene niso omogočile pokrivanja stroškov poslovanja," so ob objavi rezultatov navedli v družbi pod taktirko Nade Drobne Popović.

Zaradi ukrepov države na trgu pogonskih goriv skupina Petrol po lastnih ocenah beleži znižanje prilagojenega kosmatega dobička za 108,9 milijona evrov v Sloveniji in 34,6 milijona evrov na Hrvaškem. Dodaten izpad je bil v Sloveniji povzročen v obdobju od 21. junija do 16. avgusta letos zaradi določitve najvišje dovoljene marže, ki pa po navedbah Petrola ni omogočala pokrivanja vseh stroškov.

Vzrok v regulaciji cen

Zaradi regulacije cen omrežnine za električno energijo med 1. februarjem in 30. aprilom letos ter izenačitve gospodinjskih odjemalcev zemeljskega plina in etažnih lastnikov od 1. januarja letos dalje (oboje v Sloveniji) Petrol beleži dodatnih 2,4 milijona evrov izpada prilagojenega kosmatega poslovnega izida, so še navedli v družbi.

Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) je v prvih devetih mesecih nanesel 98,3 milijona evrov, kar je 44 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, dobiček iz poslovanja pa se je znižal za 75 odstotkov na 30,2 milijona evrov.

Zaradi velike negotovosti glede povračila gospodarske škode in izgubljenega dobička skupine Petrol zaradi omejevanja cen pogonskih goriv in ostalih energentov (električna energija in zemeljski plin) v letošnjem letu v Sloveniji in na Hrvaškem ter zaradi neznank glede poslovanja družbe Geoplin, ki je v skoraj 75-odstotni lasti Petrola, v tem trenutku ni mogoče podati ocene poslovanja za skupino do konca leta, niti ni mogoče pripraviti rebalansa poslovnega načrta, poudarjajo v družbi.

Decembra lani predstavljen poslovni načrt za leto 2022 je bil zastavljen zelo ambiciozno. Predvideval je prihodke v višini 5,9 milijarde evrov, kar je Petrol sicer že presegel, in v sedanjih razmerah nedosegljiv čisti dobiček v višini 158,2 milijona evrov.

Varčevanje denarja Slovenija Se bo plača dvignila dvakrat? Denar, evri Slovenija V ponedeljek bo na računih izredno nakazilo
Komentarjev 3
  • radovednica 08:11 12.november 2022.

    Res so bedni ubogi revčki. Ali je kaj prispevamo? Seveda javkajo, saj z ukrepom ni več nekaj deset milijončkov v nekaj mesecih, kot n.pr. v treh mesecih covida, ko je njihov čisti dobiček znašal astronomskih več deset milijonov, na račun ...prikaži več nas ubogih njihovih odjemalcev. Še elektriko, ki jo preprodajajo, bi krepko zvišali, pa že zdaj so prepredragi. Da o gorivih in kurilnem olju ne izgubljamo besed. Samo povejo naj, če upajo, kolikšen je njihov delež, poleg države pri vseh teh manipulacijah?

  • tlacan 09:29 11.november 2022.

    Kot bivši zaposleni na Petrolu lahko trdim, da je njihova praksa: "Zastavi si nedosegljive cilje, za boljšo motivacijo". Konec leta pa manipulirajo s plani in cilji. Predsednik uprave (in mogoče še kdo v bližini) navadno preseže planiran dobiček in tako ...prikaži več dobi dobro nagrado, za vse drugo pa se da zelo lepo manipulirati s podatki.

  • PaPajapopi 09:27 11.november 2022.

    Revčki ubogi ! Kje je fond, da jim malo vplačamo, da ne bodo obubožali ! Da bodo lahko letovali na Mauricijusu !