Slovenija
3143 ogledov

"Tem ljudem smo vzeli dostojanstvo"

Majda Smrekar A. Š.
Stisk in žalostnih zgodb je tudi v Sloveniji vse več, a več je tudi ljudi, ki nesebično priskočijo na pomoč. Ena takih je tudi ustanoviteljica in predsednica društva Kid, ki nas bo s svojim društvom obiskala tudi v soboto, 4. junija 2022, na Festivalu za ljubitelje živali v Novi Gorici.

Na le 30 kvadratih v centru Nove Gorice stoji trgovinica, ki je s svojim delovanjem pomagala že na stotine ljudem, ki so se znašli v socialni stiski. Žalostnih zgodb, ki čakajo na lepši konec, je veliko, pove ustanoviteljica in predsednica humanitarnega društva KID Majda Smrekar, ki seje dobroto na obeh straneh meje in tke tesne vezi plodnega sodelovanja.

Majda Smrekar | Avtor: A. Š. A. Š.

"Ko vidiš vso to dobroto, ti je res toplo pri srčku. Včasih se zdi, da je vse sivo, vendar to ne drži, saj je tudi veliko dobrega," s srečo v očeh razlaga predsednica društva, kjer zbira in podarja rabljene otroške obleke, obutev, igrače in hrano. Na vrata Humanitarnega društva KID, potrkajo mamice samohranilke, tujke, otroci, ki potrebujejo pomoč, in upokojenci iz bližnjih blokov. 

Predsednico društva, ki je bilo ustanovljeno leta 2003 in je s svojim delovanjem edinstveno v Sloveniji, veseli, kako Slovenci ob pomembnih trenutkih še vedno znamo stopiti skupaj in pomagati.

To se je pokazalo februarja, ko so v le petih dneh v Novi Gorici zbrali 14 ton pomoči za ukrajinske pribežnike. "K nam so prinašali majhni otroci in starejši ljudje, organizacije ter podjetja, lekarne, vrtci, šoli … Skoraj vsak, ki je prinesel, je imel solzne oči in si je le želel, da bi bil čimprej mir," se spominja začetka humanitarne akcije.

ranč Šinkovec To soboto Vizita za živali "Občutek svobode je izjemen, polepša ti dan in napolni z energijo"

Kmalu po tem, ko so končali z zbiranjem pomoči, so v Novo Gorico že prispeli prvi begunci, ki jih je sedaj približno 150. Sogovornica pove, da je celotno mesto dihalo skupaj in organiziralo, da so pribežniki dobili prenočišče in hrano. Pet gostincev je 40 dni vsak dan pripravljalo obroke zanje, prav tako so v društvu zanje iskali informacije za vložitev dokumentov za začasno zaščito. Ljudi in organizacij, ki so priskočili na pomoč, se ne da prešteti na prste obeh rok, svoje pa je dodala tudi novogoriška občina. Če je bil jezik na začetku velika ovira za sporazumevanje, je tudi ta kmalu stekel. 

Slovenski policisti slovenski policist Vizita za živali "Glede na naše delo je zgodb, ki jih ne pozabiš nikoli, veliko"

Tudi v letu 2022 se bo Žurnalov Festival za ljubitelje živali odvijal v sklopu Dežele prijateljev v Novi Gorici. Obiskali ga boste lahko v soboto, 4. junija popoldan (15. - 21. ure), v primeru slabega vremena pa v soboto 18. junija. Dogodek smo prestavili na popoldansko-večerni čas, obiskali nas boste lahko med 15.00 in 21.00 uro. Tako kot v lanskem letu bo festival potekal pred mestno hišo, rdeča nit dogodka pa bo odgovorno skrbništvo živali. V deželi prijateljev bosta tudi tokrat dva festivala - poleg Festivala za ljubitelje živali še Robin Hood festival v organizaciji Radia Robin. Soorganizator Dežele prijateljev je Mestna občina Nova Gorica. Dogodku sledite TUKAJ

Dobrodelnost je namreč jezik, ki ga razume vsak, prav tako niti ne pozna meja. Že več let v društvu sodelujejo z bližnjimi italijanskimi društvi, si izmenjujejo stvari in skupaj prirejajo kreativne delavnice za otroke. "Lepo nam je tu na meji, kjer pravzaprav ni meja, ne v glavah kot tudi drugod ne. Ne sprašujemo, od kod kdo prihaja, samo pomagamo.  K nam so vsa leta hodili po pomoč zamejski Slovenci, Italijani. Fino bi bilo, da bi bilo tako na vseh ravneh, ne zgolj na humanitarnem področju," je jasna ustanoviteljica društva Kid, ki je bilo ves čas dejavno tudi med epidemijo.

Takrat so pripravili seznam socialno ranljivih ljudi, da so na dom prejeli tople obroke. "Naše društvu je delovalo ves čas. Otroške trgovine so bile tisti čas zaprte, tako da starši niso mogli kupiti niti nogavic. Pripravljali in razpošiljali smo pakete z oblačili, klicati so nas začeli iz celotne Slovenije," pripoveduje.

 

Vsak kdaj potrebuje le toplo besedo

Kot največji uspeh vidi, ko jim mlade iz razbitih družin uspe usmeriti na pravo pot. Zanje predstavljajo varno točko, kamor se radi zatečejo po pomoč: "Opogumljamo jih, jih peljemo v šolo, zdravniku, se skupaj z njimi učimo. Nekatera dekleta, ki so nas v preteklosti obiskovala, so sedaj že končale fakultete in so že v službah. K nam se rade vračajo in pomagajo drugim. Z vsemi mladimi imam samo super izkušnje." Prepričana je, da vsak kdaj potrebuje le toplo besedo. "Slovenci smo taki, da radi kritiziramo, a lepa beseda vedno lepo mesto najde, vsak si je želi, tako otrok kot odrasel," pozitivne zgodbe predstavi sogovornica.

Upokojenec ostareli starejši | Avtor: Profimedia Profimedia
A tudi žalostih je zgodb je še vedno veliko, vse pa se jo še vedno dotaknejo. Zelo jo boli in obenem jezi to, kako smo kot družba pozabili na upokojence: "Večkrat pridejo k nam upokojenci in nas prosijo za liter mleka. To je res težko sprejeti; 40 let so delali in zdaj komaj živijo. Najhuje je pozimi, ko si zaradi visokih cen ne morejo odpreti centralne, tudi hrana je vse dražja. Tem ljudem smo vzeli dostojanstvo. Kot družba smo nekam zabredli. Boli te srce, ko vidiš te stiske in žalostne zgodbe,"  pripoveduje humanitarka, ki bo svoje društvo predstavila v soboto, 4. junija 2022, na Festivalu za ljubitelje živali v Novi Gorici. Vse, ki bi radi pomagali, pa povabi v njihovo društvo na Ulico Gradnikove brigade v centru Nove Gorice, da k njim prinesejo poletna oblačila za otroke, igrače, ali pa obutev, in komu polepšajo dan.

Otroci v knjižnici pri nas Vizita za živali Otrok s temi potrebami vedno več, a premalo terapevtov
Sorodne novice