Slovenija
18 ogledov

Teš 6: preskočili prvo oviro do referenduma

Teš 6 Gregor Katič Andrej Pečjak je kritičen do Slovenije, saj meni, da bi morala vlagati v zelene tehnologije, ne pa, da smo skoraj milijardo in pol evrov vložili v Teš 6.
Koalicija okoljevarstvenih organizacij in posameznikov Ustavimo Teš 6 je zbrala več kot 2.500 potrebnih podpisov za začetek zbiranja 40 tisoč podpisov za razpis referenduma.

Koalicija je zbrala okoli tri tisoč podpisov v okviru pobude za referendum o zakonu o državnem poroštvu za posojilo za gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), je povedal prvopodpisani pod pobudo Vili Kovačič. Predsednik DZ ima zdaj en teden časa za odločitev.

Za pobudo za referendum je sicer dovolj 2.500 podpisov. Podpise, ki jih je koalicija v DZ oddala nekaj minut pred 16. uro, bodo zdaj najprej preverili, nato pa mora predsednik DZ Gregor Virant sporočiti, ali je podpisov dovolj, in določiti datum začetka zbiranja 40 tisoč podpisov za referendum. Sedemdnevni rok začne teči v četrtek.

Kot je pred oddajo podpisov v vložišče DZ dejal Kovačič, sicer predstavnik civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo, ki je del omenjene koalicije, je podpise zbiralo med 20 in 30 aktivistov po celi državi.

Kovačič je ob tem izrazil prepričanje, da jim bo uspelo zbrati tudi 40 tisoč podpisov, ki so potrebni za razpis referenduma.

Ste za poroštvo?

Na referendumu bi volivce vprašali, ali so za to, da se uveljavi zakon o državnem poroštvu za 440 milijonov evrov posojila, ki ga bo Teš pri Evropski investicijski banki najel za gradnjo nadomestnega šestega bloka.

Prejšnji teden sprejeti zakon omogoča državno poroštvo za najetje posojila za projekt, a vsebuje pogoje, ki jih mora Teš pred tem izpolniti.

Med drugim se cena projekta ne sme zvišati s sedanjih 1,3 milijarde evrov, Teš pa bo tudi moral pripraviti recenziran noveliran investicijski program, ki ga bodo morali potrditi neodvisen recenzent ter nadzorniki Teša in Holdinga Slovenske elektrarne.

Komentarjev 2
  • agakhan 21:47 25.julij 2012.

    Naj samo še dodam, da bomo iz sonca pokrivali potrebe po energiji. Subvencionirani, seveda. Ne vem še, do kje segajo družabne igrice z referendumi.

  • mirko 17:45 25.julij 2012.

    Nekateri tepci, ki so podpisali to neumno pobudo sem sto procenten, da niti ne vedo kaj sploh pomeni izraz "poroštvo". Porok je nekdo, ki v primeru nezmožnosti kreditojemalca vračanja denarja, prevzame finančne obveznosti. Torej TEŠ je tisti ki bo odplačeval ...prikaži večal kredite, država je pa samo porok. Istočasno je pa država 100% lastnica TEŠ, tako da poroštvo dejansko daje sama sebi. To pomeni, da se nikakor ne more zgodit, da TEŠ ne bi bil likviden za vračila kredita, saj mu lastnik določa prodajno ceno proizvedene električne energije. Kar se pa tiče ekologije se pa moramo odločit, ali bomo lačni dihali čist zrak, ali pa kolikor toliko siti dihali ne tako čist zrak.