Slovenija
27 ogledov

Težak teden za LDS

Žurnal24 main
Obstanek: Brezigarjeva ostaja generalna državna tožilka, prav tako Gordana Živčec Kalan ostaja predsednica zdravniške zbornice. LDS: Kresalovo ustavili zaradi prehitre vožnje; usoda Zalarja je negotova.

Brezigarjeva ostaja
"Generalna tožilka ostaja na položaju in od njiju (od Aleša Zalarja in Barbare Brezigar, op. p.) pričakujem, da bosta izboljšala odnose in okrepila vero v pravne institucije v Sloveniji." S temi besedami je premier Borut Pahor predstavil svojo odločitev v nekaj tednov trajajočem sporu med generalno državno tožilko in pravosodnim ministrom.

Zdaj je na vrsti tudi ustavno sodišče, ki mora rešiti dvoumnost postopka razrešitve generalnega državnega tožilca. Vsi očitki zoper Brezigarjevo so bili "navadna politična gonja", je ob tem dejal Zvone Černač (SDS) in pozval Zalarja k odstopu.

Poslanci SDS so sicer minuli teden oblikovali še nekaj dopolnil k predlogu družinskega zakonika: po njihovem bi otroka lahko posvojila le poročena moški in ženska, če sta v zakonu vsaj pet let in v zadnjih treh letih nihče ni bil obsojen zaradi nasilja v družini.

Peljala se je prehitro
14. marca je policija na primorski avtocesti ustavila avtomobil, ki je vozil hitreje od omejitve. V avtu je sedela tudi notranja ministrica Katarina Kresal. Ministrica je v pisnem sporočilu izrazila obžalovanje, da njen voznik ni upošteval cestnoprometnih predpisov.

 

Svet UKC bo ministrstvu za zdravje vsake tri mesece poročal o problemih, s katerimi se UKC sooča. Po uskladitvi na ministrstvu ga bo obravnaval odbor DZ za zdravstvo.

Upa, da ne pade na izpitu
"Počutim se kot na izpitu. Upam, da ga bom opravil," je dejal Dorijan Marušič po pogovorih s poslanskimi skupinami. Premier je v torek dejal, da bo Marušičevo kandidaturo za novega ministra za zdravje vložil v kratkem.

V LDS so sicer po pogovoru ocenili, da bi bil Marušič dober kandidat za ministra. V Zaresu so glede njegove kandidature zadržani, v DeSUS-u pa so dejali, da od Marušiča niso dobili jasnih odgovorov, predvsem kar se tiče teme krepitve javnega zdravstva.

Milan Pogačnik bo do upokojitve, a največ eno leto, še prejemal plačo. Januarja je prejel 5.812 evrov bruto. Če bo nadomestilo izkoristil do konca, bo iz državnega proračuna dobil še 69.742 evrov.

Za 14 dni dvojni minister
Henrik Gjerkeš je za 14 dni postal še kmetijski minister. Od ministrskega stolčka se je poslovil Pogačnik, ki mu je sledila tudi državna sekretarka Sonja Bukovec. Z obiskom Dee Baričevič je plačala visoko ceno, je ob tem dejal premier, ki bo v torek nadaljeval pogovore z Igorjem Vojticem in Janezom Hribarjem. Dejal je, da si želi, da bi eden od njiju postal minister, drugi pa državni sekretar.

Jokala za zmago

"Prosim vas za podporo, ker če jo imam, sem pripravljena nositi breme vodenja te največje zdravniške organizacije v prihodnje," je v solzah dejala Gordana Živčec Kalan in s podporo 44 od 78 poslancev skupščine zdravniške zbornice ostala na predsedniškem mestu. Številni ji očitajo, da je to dosegla (tudi) z nedemokratičnim načinom glasovanja, priznan kirurg Erik Brecelj pa je dejal: "Zdravniška zbornica je mrtva."

 

Prijatelj ni le v enem postopku
Mandatno-volilna komisija DZ je tudi v primeru novih odprtih kazenskih primerov, ki tečejo zoper poslanca Srečka Prijatelja, zavrnila njegovo imuniteto. "Gre za to, da Prijatelja koprsko tožilstvo sumi storitve več kaznivih dejanj, torej več postopkov, ne le tistega, pri katerem smo imuniteto že zavrnili," je dejal predsednik komisije Dušan Kumer.

Popovič: Občine Ankaran ne bo!
Koprski župan Boris Popovič vztraja, da občine Ankaran ne bo, in napoveduje pritožbo na ustavno sodišče. Gregor Strmčnik, predstavnik pobude za samostojno občino Ankaran, trdi, da želi Popovič s tem le zavlačevati. Nasprotniki nove občine so ustanovili civilno iniciativo Tujega nočemo, svojega ne damo. Prvopodpisnik je župan Popovič. Do petka so zbrali 1.000 podpisov, za vložitev zahteve za razpis referenduma jih morajo zbrati še 1.500.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.