Slovenija
1440 ogledov

Težave z delavci. Obeti niso dobri.

slovenija 13.10.2008 gradbinec, delavec na gradbiscu, delavni oder, konstrukcija Boštjan Tacol
Pomanjkanje delovne sile vse bolj občutijo tudi slovenski obrtniki.

Povpraševanje po delavcih je večje od ponudbe v skoraj vseh obrtnih poklicih z izjemo frizerjev, vrtnarjev in cvetličarjev, so za STA pojasnili v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Vlado pozivajo k sistemskim rešitvam.

V Sloveniji so med drugim iskani oblikovalci kovin - orodjarji, mizarji, kuharji, natakarji in strugarji. Pomanjkanje usposobljene delovne sile občutijo tudi gradbinci in prevozniki.

Glede na gospodarsko aktivnost, ki se zadnja leta krepi, je pomanjkanje kadrov še toliko bolj pereče. Dela oziroma povpraševanja po izdelkih in storitvah je veliko, problem pa je, ker ni dovolj usposobljenega kadra, opozarjajo v OZS.

Brezposelnost, iskalci zaposlitve Slovenija Prvim prejemnikom zaradi kršitev že znižali nadomestilo za brezposlenost

Potrebne spodbude mladim in staršem

"Velikokrat se sliši, da je obrtni poklic manjvreden, pa ni tako. Danes so to najbolj iskani poklici," je na torkovi predstavitvi letošnjega Mednarodnega obrtnega sejma (Mos) v Celju poudaril predsednik OZS Branko Meh.

Kot so izpostavili v zbornici, Slovenija potrebuje sistemske rešitve te težave, "sicer obeti niso dobri". Nujno je treba spodbuditi mlade in njihove starše, da bi se v večjem številu odločali za obrtne poklice, opozarjajo.

Spomnili so, da so bili v OZS dejavni pri ponovni uvedbi vajeniškega sistema, a se za vajeništvo odloča le malo mladih. Težava je v nezadostni promociji vajeništva in obrtnih poklicev med mladimi, menijo v zbornici, ki ima tudi odbor za izobraževanje.

Ta se z omenjeno problematiko intenzivno ukvarja. Tudi na letošnjem Mosu, ki se začenja v torek, bodo pripravili t. i. ulico obrti, na kateri bodo v živo predstavljali obrtne poklice mladim in njihovim staršem. Letos bodo predstavili 14 poklicev, so še pojasnili v OZS.

slovenija 15.07.10 studentsko delo, natakarica, lobi, modra hisa, foto: nik rova Lastniki hotelov Svet Prosijo delavce, dvigujejo plače, dajejo bonuse ...

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Rudman 07:59 10.september 2018.

    V Avstriji ni dosti bolje, Manjka ljudi s poklicno solo

  • brencl47 20:04 09.september 2018.

    Dokler bodo prejemki za brezposelne in vsi ostali bonusi višji od minimalca oz. enaki pčači za določen profil dela, se nobenemu ne bo splačalo delati!

  • Avatar vec
    vec 12:25 09.september 2018.

    Delavcej je kokr hočeš, samo plačaj jih kot se spodobi, dokler tega ne bo, bodo odhajali v tujino. Čist enostavna zadeva. AJA to pa nebi, kao se zgovarjajo, če hočem dat 1500 plače me stane 3000, kao država je prepožrešna, ...prikaži več, a če bi jim dali šanso da jih maj obdavčijo, še vrdno nebi dvignili plač, če pa bi bi mogu nazaj prnest ene 500 eur šefu :) samo lopovluk