Slovenija
3896 ogledov

To država ponuja tistim, ki bodo morali zapustiti domove

Boštjan Šefic na sestanku s krajani Braslovč Vlada RS
V primerih, ko so objekti visoko poplavno ogroženi, nevarnost predstavljajo erozija, zemeljski plazovi in ko bivanje v takih stavbah ogroža ljudi, bodo potrebne nadomestne ali nadomestitvene gradnje.

Zakon o obnovi po poplavah je trenutno v državnem zboru. Osrednji ukrep, predviden v tem zakonu, je predplačilo za obnovo stanovanj. "Gre za tista stanovanja, v katerih so bili prebivalci 31. julija 2023 stalno prijavljeni," je povedal državni sekretar Boštjan Šefic. Predplačilo bo izvedeno v višini 20 odstotkov ocenjene škode, zavedene v sistemu Ajda, pod pogojem, da škoda ni bila višja od 6.000 evrov. Izvzeti so tisti, pri katerih bo treba izvesti nadomestno ali nadomestitveno gradnjo. 

Seznam tistih objektov, za katere bo napovedana nadomestna ali nadomestitvena gradnja, pripravlja državna tehnična pisarna. Šefic pričakuje, da bo seznam teh objektov znan sredi meseca. "Vsi lastniki teh objektov bodo predplačila dobili avtomatično prek Finančne uprave RS, ki bo izvedla izplačila. Objavljen bo seznam vseh, ki so dobili predplačila, višina ocenjene škode in znesek predplačila," pravi. "Vsak lastnik se bo seznanil s škodo, ki je bila ocenjena na objektu, lahko bo opozoril na morebitne napake, po drugi strani pa se bo lahko vsak lastnik objekta odločil, ali je to predplačilo upravičeno ali se bo ga bo, če bo tako želel, vrnil." Cilj vlade je pospešiti in podpreti čimprejšnjo sanacijo, da bodo ljudje lahko čim prej zaživeli kot pred naravno nesrečo. 

"Končna ocena škode in višina pomoči, ki jo bo namenila država, bo ocenjena na podlagi zakona o odpravi posledic naravnih nesreč. Država bo na podlagi končne odločbe izvedla poračun," je pojasnil Šefic. V večini primerov bo šlo za doplačilo, ni pa izključeno, da bi se pojavili posamezni primeri, v katerih bi se lahko zgodilo, da bo treba sredstva povrniti. 

zemeljski plaz posredovanje gasilcev v Baški grapi | Avtor: Miha Vencelj/CZ občine Tolmin Miha Vencelj/CZ občine Tolmin

Dodatna sredstva in podaljšanje obdobja krizne nastanitve

Krizne namestitve za starejše od 65 let in tiste, ki potrebujejo posebno skrb, ranljive skupine – interventni zakon dopušča dodatno podaljšanje obdobja krizne namestitve za starejše od 65 let in tiste, ki potrebujejo posebno skrb. Če se po izteku obdobja krizne nastanitve posamezne osebe, ki so nameščene na tej osnovi, ne bodo mogle vrniti na svoje domove, se jim bo omogočila prednostna obravnava in namestitev v institucionalnem varstvu. 

Prav tako vlada namenja dodatna sredstva tistim, ki so nastanjeni v začasnih nastanitvah. Ta ukrep bo pomagal pri pokrivanju nastalih stroškov. Ukrep velja za tiste, ki imajo uničene ali huje poškodovane objekte, kjer bivanje ni mogoče ali pa je potrebna dolgotrajna sanacija teh objektov. Nadomestilo je predvideno za obdobje največ enega leta z možnostjo podaljšanja še za eno leto. O dodelitvi bo odločala občina, v kateri ima prosilec stalno bivališče. Nadomestilo bo izplačano v treh višinah (150, 200 in 250 evrov) glede na število družinskih članov. Stroške bo pokrila država iz proračuna. 

Kako bo potekal postopek nadomestitvene gradnje?

V primerih, ko so objekti visoko poplavno ogroženi, nevarnost predstavljajo erozija, zemeljski plazovi in ko bivanje v takih stavbah ogroža ljudi, bodo potrebne nadomestne ali nadomestitvene gradnje. "Vlada je predvidela zelo natančen postopek, kako priti do odločitve glede primernosti za nadomestitveno gradnjo. Prvi korak je identifikacija območij in objektov. Državna tehnična pisarna, ki najbolj podrobno pozna razmere na posameznih območjih in stanje objektov, bo pripravila strokovno mnenje, ki bo natančno opredelilo takšne objekte," je povedal Šefic.

Iz strokovnega mnenja bodo morali biti razvidni razlogi in predstavljena dejstva, ki izkazujejo visoko stopnjo nevarnosti. Razlogi bodo morali biti utemeljeni in obrazloženi. Na tej podlagi bo vladna služba pripravila predlog in dodatno sodelovala s posameznimi strokovnjaki, če bo potrebno. Predlog sklepa bo moral biti najmanj 15 dni objavljen v javnosti, tako da bodo vsi imeli možnost podajanja mnenj, stališč ali ugovorov. Na podlagi razgrnitve je pristojna služba dolžna sleherno pripombo in stališče preučiti in nanj posamično odgovoriti. Na podlagi tega bo pripravljen sklep, ki bo pred obravnavo na seji vlade obravnavan tudi na Svetu za obnovo, ki ga vodi Marjan Pipenbaher. Šele v primeru potrditve sklepa bo sklep dan v odločanje in potrditev vladi. "Postopek bo zelo natančen, temeljil bo na stroki, šele na koncu bo odločila vlada in eventuelno potrdila predlog vladne službe," je dodal Šefic.

razmere v Zgornjesavinjski dolini | Avtor: Bor Slana/STA Bor Slana/STA

Po potrditvi bodo sklepi vročeni lastnikom, ki se bodo lahko odločili kako naprej. Prva možnost bo, da bodo šli v drugo nepremičnino, ki jo bo država zgradila na varnem območju. Država lahko ponudi tudi enakovredno nepremičnino, možna je tudi odškodnina na podlagi izvedenih cenitev. Vsak posameznik se lahko tako odloči, da vzame odškodnino in samostojno rešuje nastali položaj. Lastnik nepremičnine si lahko poišče nadomestno nepremičnino, ki jo kasneje država odkupi in prenese lastninsko pravico nanj. V primerih, ko bi bila nova nadomestitvena gradnja cenejša od sedanje stavbe, bo država razliko izplačala v denarju. Šefic je poudaril, da nihče ne bo oškodovan. Upoštevala se bo vrednost nepremičnin na dan 31. julij 2023. Državna tehnična pisarna že določa območja in konkretizira objekte, ki pridejo v poštev z nadomestitveno gradnjo. 

V primeru, da se lastniki ne bi odločili za nobeno od ponujenih možnosti, je možna tudi razlastitev v smislu ugotavljanja javnega interesa. "Razlastitveni postopki bodo vodeni kot nujni, ker želimo preprečiti nevarnost in nastanek dodatne potencialne škode. Želim poudariti, da gre za varnost ljudi in njihovega premoženja. Postopke bo treba voditi hitro in učinkovito," opozarja Šefic. 

V primeru Braslovč in Strug bi postopki lahko stekli hitro

Eno od območij, kjer bo treba preseliti določene ljudi, je v občini Braslovče. Na sestanku s krajani so se dotaknili veliko konkretnih in konstruktivnih vprašanj. Na nekatere bodo odgovore lahko natančno definirali šele po sprejemu zakona. Veliko je namreč specifičnih situacij. V Braslovčah bo zaradi že pripravljenih strokovnih podlag postopek verjetno potekal nekoliko hitreje. Do ustreznih sklepov bi za območje Braslovč lahko prišli že v drugi polovici februarja. 

V sredo bo potekal sestanek s krajani Strug. Vsi so trenutno v začasnih nastanitvah. "Zelo nedvoumno smo izpostavili, da je plaz nevaren in da vidimo edino možnost v tem, da gredo v začasne nastanitve in da skupaj poiščemo rešitve do nadomestitvene gradnje, za katero imajo v občini določene opcije," je pojasnil. Postopki bi lahko po Šeficovih besedah stekli relativno hitro. 

O tem, na katerih drugih območjih so še v igri selitve, dokler stroka ne pove svoje, ne moremo še govoriti. Zagotovo pa je še nekaj lokacij, na katerih je treba preveriti, kakšne so razmere in možnosti sanacije. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Soljatar 13:12 06.november 2023.

    ma tega Šefica je treba čimprej nagont u tri pizde materine, ker je totalno neposoben za to funkcijo... vse stoji, nobenih aktivnosti, nobenih rezultatov, samo brezplodni sestanki kot v času socializma...tip je brez energije in dinamike, to se takoj vidi ...prikaži več po govorici telesa...u kakšno knjižnico naj gre sanjat, pa mal knjige premetavat, za drugam ni...kdor je tega sanjača zaposlil je pa še večji nesposobnež kot on.