Slovenija
5061 ogledov

To glede meje s Slovenijo pojasnjujejo Avstrijci

avstrija policija Epa
Slovenski notranji minister Aleš Hojs se je danes po telefonu pogovarjal z avstrijskim kolegom Karlom Nehammerjem.

Sogovornika sta med drugim govorila tudi glede vprašanja odprave omejitev prehajanja meje zaradi koronavirusa, pri čemer je Karl Nehammer pojasnil, da Avstrijce predvsem skrbi, da preko meje s Slovenijo ne bi v Avstrijo prišli tudi Italijani.

Kot so sporočili z notranjega ministrstva, je avstrijski notranji minister slovenskemu kolegu Alešu Hojsu pojasnil, da zdravstvena situacija v Italiji namreč še ni takšna, da bi Avstrija lahko sprostila vstop.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je Nehammer izpostavil dva razloga, "in sicer skrb, da bi državljani Italije prišli v Avstrijo prek Slovenije in Hrvaške (...) ter nezakonite migracije".

Zagotovilo Hojsa

Hojs je avstrijskemu kolegu zagotovil, da ima tudi Slovenija na meji z Italijo uvedene omejevalne ukrepe zaradi pandemije koronavirusa in da bodo ti ukrepi ostali v veljavi do izboljšanja epidemiološke slike v Italiji in do sklenitve posebnega tehničnega dogovora med državama.

Hojs je ob tem izrazil prepričanje, da bo odločitev Avstrije o odpravi ukrepov na meji s Slovenijo sprejeta čim prej, so še sporočili z MNZ.

Ministra sta govorila tudi o migracijski situaciji v državah regije. Avstrijski minister Nehammer je glede te problematike napovedal organizacijo ministrske konference o varovanju meja, minister Hojs pa je predlog podprl in napovedal aktivno udeležbo Slovenije.

mejni prehod Rateče Svet Avstrijci odpirajo meje z vsemi sosedi, le s Slovenijo in Italijo ne

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • lulibuc 08:04 26.maj 2020.

    Ja, nezakonite migracije, to je ta problematični virus za A, za naše levake pač ne, ker so pač ista bagra, kot ilegalci

  • smoljo 07:01 26.maj 2020.

    Ta izjava avstrica je pa res bosa,kdo pravi da naj odoravijo kontrolo na meji??saj jo izvajajo ze od migrantske krize....ce se bojijo da bi italjani prek slovenije v avstrijo prisli naj bojo za njih na meji ,ostale pa naj normalno ...prikaži več spustijo čez ,kot je bilo .Ampak ni to vzrok,avstric hoce zadrzat svoje ljudi v domovini ... saj z turizmom pač znajo ...

  • Pepi 18:58 25.maj 2020.

    Tale HOJS naj gre rajši lovit Bolgare po BTC-ju,so mi danes trije različni ponujal nože ,posodo pa še nekaj,pa še te ne vem ,če bi mu uspelo ujet,če prav sami pridejo k tebi