Slovenija
1529 ogledov

To je domača naloga staršev v naslednjih treh dneh

šola, prvi šolski dan, prvošolčki, Zoran JAnković
1/11
Žurnal24 main
Prihodnji teden se končajo šolske počitnice. Na cestah, ki vodijo do šol in vrtcev bo spet veliko otrok. Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) v sodelovanju z avto-moto društvi in policijo po vsej Sloveniji in policijo opozarja, kaj je domača naloga staršev v prihodnjih treh dneh.

Ob začetku novega šolskega leta Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) v sodelovanju z avto-moto društvi in policijo po vsej Sloveniji izvaja aktivnosti, s katerimi voznike in druge udeležence v prometu opozarja, da se otroci vračajo v šolske klopi in na šolske poti. Kot so poudarili na dogodku v Kopru, imajo otroci pravico do varnosti vseh 365 dni.

AMZS v sodelovanju z avto-moto društvi ter policijo in Zavarovalnico Sava že šesto leto s kampanjo Še 365 dni! udeležence v prometu opozarja, da se otroci in mladi vračajo na šolske poti, hkrati pa poudarja, da je treba za njihovo varnost skrbeti vse dni v letu, ne le v začetku septembra, so na svoji spletni strani zapisali na AMZS.

Varna pot v šolo | Avtor: AMZS AMZS

Otroke prvih dveh razredov mora na poti v šolo in iz šole spremljati polnoletna oseba, opremljeni morajo biti z rumenimi ruticami, ob slabši vidljivosti tudi s kresničko. Pri prevozu naj uporabljajo varnostne pasove, manjši od 140 cm in lažji od 36 kg morajo uporabljati ustrezne varnostne sedeže. Starši naj si pogledajo načrt varnih šolskih poti, ki so jih pripravile in objavile osnovne šole pred začetkom pouka.

Večina udeležencev v prometu je namreč v prvih dneh novega šolskega leta na najmlajše res bolj pozorna, po nekaj dneh ali tednih pa mnogi pozabijo, da otroci promet doživljajo drugače, kar odraslim narekuje dodatno skrb in pozornost vse dni v letu.

 

Kot je na današnjem dogodku pred Osnovno šolo Koper ob začetku letošnje kampanje navedel generalni sekretar AMZS Jure Kostanjšek, skupaj s partnerji v kampanji poudarjajo, da imajo otroci pravico do prometne varnosti vseh 365 dni in ne le ob začetku pouka.

Varna pot v šolo | Avtor: AMZS AMZS

Po besedah inšpektorja z oddelka za cestni promet na Policijski upravi Koper Petra Lebna bo v teh dneh na cestah in prehodih za pešce prisotnih več policistov in občinskih redarjev, ki bodo otrokom pomagali pri prehajanju ceste.

Odslej e-skiroji spadajo v skupino lahkih motornih vozil, s katerimi se lahko vozimo le po kolesarskih površinah. V AMZS opozarjajo, da jih lahko vozijo starejši od 12 let, s tem, da marajo imeti mladi od 12. do 14. leta kolesarsko izkaznico. Zaščitna čelada je za uporabnike e-skirojev obvezna do 18. leta.

"Največ za varno udeležbo otrok v prometu lahko naredijo starši, ki naj otroke podučijo o prometnih pravilih," je dodal Leban. Otroke prvih dveh razredov mora na poti v šolo in iz šole spremljati polnoletna oseba, opremljeni morajo biti z rumenimi ruticami, ob slabši vidljivosti tudi s kresničko. Pri prevozu naj uporabljajo varnostne pasove, manjši od 140 centimetrov in lažji od 36 kilogramov morajo uporabljati ustrezne varnostne sedeže.

Varna pot v šolo | Avtor: AMZS AMZS

Starši naj si pogledajo načrt varnih šolskih poti, ki so jih pripravile in objavile osnovne šole pred začetkom pouka. Leban je spomnil tudi na spremembe cestnoprometnih pravil glede električnih skirojev, od vožnje po kolesarskih površinah do obvezne uporabe čelade.

Obrazi kampanje Še 365 dni! bodo sicer vse do srede z avto-moto društvi v skupno 14 krajih po Sloveniji na prehodih za pešce ob šolah voznike opozarjali, čez koliko dni se otroci vračajo v šolo, na prvi šolski dan pa bodo s sloganom "Še 365 dni" poudarili, da morajo biti vozniki na otroke v prometu pozorni vse leto.

Nasveti staršem za večjo varnost otrok:

V dneh pred začetkom šole in tudi v prvih šolskih dneh čim več časa namenite prometno-varnostni vzgoji otrok.
Preverite, kaj vaši otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu.
Pri tem ne pozabite, da z lastnim ravnanjem dajete zgled svojim otrokom.
Pri prevozu otroke dosledno zavarujte z varnostnimi pasovi oziroma jih prevažajte zavarovane v ustreznih otroških varnostnih sedežih.
Tudi sami se vedno pripnite.

Drugim voznikom pa:

Kot udeleženci v prometu bodite na otroke in njihovo nepredvidljivost še posebej pozorni.
Temu prilagodite tudi način svoje vožnje.
Še posebej bodite pozorni v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se morda otroci igrajo (npr. na ulicah, na parkiriščih ...).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.