Slovenija
17957 ogledov

To nam sporoča premier Janša

Janez Janša Vlada RS Janez Janša
Ukrepi za likvidnost gospodarstva takoj po praznikih.

Vlada se je danes seznanila s poročili vseh petih delovnih skupin za pripravo ukrepov in odločila, da bo ukrepe za likvidnost gospodarstva združila v ločen zakonski paket. Pripravljati ga bodo začeli takoj po praznikih, vlada pa bi ga lahko skupaj s popravki prvega paketa obravnavala 20. ali 21. aprila, je sporočil premier Janez Janša.

"Opravljeno je bilo izjemno veliko dela. Imamo nekaj tisoč predlogov. Po prvi selekciji lahko ugotovimo, da bomo lahko v realnem času pripravili popravke in dopolnitve prvega protikorona paketa, tako da dejansko iz vseh teh ukrepov za blaženje posledice korona epidemije ne bo izpuščena nobena ranljiva skupina," je v video nagovoru izjavil premier.

Janez Janša | Avtor: Vlada RS Vlada RS
Dobili so veliko kakovostnih predlogov za reševanje likvidnosti gospodarstva, za to, da se ohranijo delovna mesta in vsi vitalni elementi slovenske socialne države. Zaradi obsežnosti celotnega gradiva se je vlada odločila, da bo predloge v smislu konkretnih zakonskih projektov razdelila na tri dele, je povedal.

Jelko Kacin Gluha ušesa Slovenija Kacin odločno: "Imeli bi manj mrtvih, če bi premier ..."

V prvem delu bodo popravki prvega zakonskega paketa, ki bodo "to finančno blazino, ki jo je vlada prek prvega zakonskega paketa namenila slovenskemu prebivalstvu in gospodarstvu za blažitev posledice krize, dejansko naredili vodotesno in takšno, da bodo rešitve hitro izvedljive v realnem času".

Na podlagi dela vseh delovnih skupin se je izkazalo, da je treba pripraviti poseben zakonski paket za reševanje vprašanja likvidnosti gospodarstva. "Priprave zakonodajne materije se bo vlada lotila praktično takoj po velikonočnih praznikih, potem ko bomo dobili tudi predlog smernic svetovalne skupine, ki jo vodi Matej Lahovnik," je dejal premier in dodal, da je tudi ta skupina izdelala nekatere zelo kakovostne predloge.

Po njegovih besedah bo prvotna časovnica, ki jo je vlada sprejela, lahko uresničena. "Vlada bo nekje 20., 21. aprila lahko obravnavala oba zakonska svežnja," je dejal Janša.

Koronavirus - seja vlade | Avtor: Vlada RS Vlada RS
Tretji del pa bodo spremembe zakona o nalezljivih boleznih, ki je eno temeljnih pravnih orodij za spopad z epidemijo. Ugotovila je, da je zakon potreben večjih dopolnil in popravkov, zato je ministrstvu za zdravje naložila, da do naslednjega tedna pripravi predlog novele, ki bo nekatere določbe dopolnila na podlagi izkušenj, ki so jih pridobili v dosedanjem boju z epidemijo.

Vlada je danes poleg tega sprejela dodatne ukrepe začasnega zadržanja izvrševanja proračuna oz. dodatne omejitve porabe proračunskih sredstev, da bo zagotovljeno financiranje ukrepov za boj proti covidu-19.

Grafi NIJZ Slovenija Krek iz NIJZ: Če pogledamo Južno Korejo, vidimo, kaj se bo zgodilo pri nas

Vlada v sporočilu podrobnosti ni razkrila, je pa navedla, da sprejete omejitve ne veljajo, če je prevzem obveznosti, izvedba javnega naročila ali javnega razpisa za dodelitev sredstev nujna za delovanje države ali za investicije, povezane s črpanjem EU-sredstev, za investicije iz namenskih skladov ter vzdrževanje infrastrukture ali drugih pomembnih investicij, ki vplivajo na gospodarsko aktivnost v Sloveniji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
 • Avatar Leon
  Leon 07:54 12.april 2020.

  Jano je prepovedal gibanje iz občine ....vlada se prevaža iz LJ na Brdo samo zaradi lastne nečimrnosti . Naj se vidi kdo smo !

 • Avatar Leon
  Leon 07:51 12.april 2020.

  Alfabeta seveda nisi zmožen objektivne ocene ,ker nimaš lastnega mnenja .

 • Alfabeta 22:10 11.april 2020.

  Janša dela dobro, veliko bolje od predhodnika ki je zbežal. Ste zmožni objektivne ocene seveda ne, se razume.

Sorodne novice