Slovenija
11693 ogledov

To slovenski javnosti sporočajo z Doba

Zapor Dob Boštjan Tacol Največji slovenski zapor
To javnosti sporočajo zaporniki na Dobu.

Dolenjski tednik Dolenjski list je objavil pritožbe enega izmed zapornikov, ki dosojeno kazen zapora prestaja na Dobu. Na njihovo redakcijo se je sprva obrnil sam, govori v imenu več zapornikov in izpostavlja predsvem kršenje človekovih pravic.

Dolenjski list je domnevna kršenja oziroma pritožbe zapornika objavil v celoti: »Obsojenci smo ugrabljenci in nič drugega. Smo ljudje, vendar brez človekovih pravic. Če je v Jugoslaviji obstajal Goli otok in totalitarno, režimsko sodstvo, potem je sodstvo v RS le izpopolnjeno, Goli otok pa je zapor Dob. Prikrajšani smo za marsikaj, česar nam veljavna zakonodaja ne krati. Imamo zavodsko kantino, kjer so cene za nekaj 10 ali 100 odstotkov višje kot zunaj obzidja, stik z mediji, kot enim od temeljev demokracije, nam je strogo prepovedan, celo sankcioniran, prehrana neprimerne kvalitete – premalo beljakovin, temelji pa na ogljikovih hidratih, internet je strogo prepovedan in nam na tak način onemogočeno komuniciranje v skladu z 21. stoletjem, socializacija je nezaželena, sodeč po prepovedi uporabe interneta,« je zapisal.

Dostop do spleta je, odgovarjajo na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij, dovoljen v displociranih odprtih in polodprtih oddelkih zapora. Stik z mediji je po njihovem zakonsko urejen, dovoljen po predhodnem dovoljenju direktorja zavoda.

Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij pri tem še enkrat izpostavlja, da nadzori nad ravnanjem z obsojenci na Dobu niso pokazali večjih kršitev, ter še, da v kolikor obsojenec meni, da je "podvržen mučenju ali drugim oblikam krutega, prepovedanega, nečloveškega ali ponužujočega ravnanja, lahko zahteva sodno varstvo".

Nadzor glede zakonitega ravnanja z obsojenci med drugim opravljata tudi predsednik okrožnega sodišča, na območju katerega je zavod, in varuh človekovih pravic ter po mednarodnih aktih pooblaščeni organi za varstvo človekovih pravic.

zapor rešetke Žalostno Svet 23 let nedolžen v zaporu, zdaj nova klofuta Dob zapor Probacija Slovenija Namesto v zapor v službo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • zdenka852 18:43 19.september 2019.

    ne pritožujte se.vam je v slovenskem zaporu zelo lepo in imate vse.hotel s 5 zvezdicami jaz bi vas preselila v te zapore da bi videli kaj imate tukaj in se nehali buniti https://pokukaj.si/show/11051/Najhujsi_zapori_na_svetu_pekel_na_Zemlji%C4%8Ce?fbclid=IwAR2TY3rbsOz3WdGQ9eb8uF7Plp5ceVyEgitFH4O6MWs31EAi_69F4ky-aUs#11

  • karpljuk 11:35 19.avgust 2018.

    A danes pišete komentarje samo še policaji?

  • kapibara 11:03 07.avgust 2018.

    Se spomnim, kako so arestantje- čuzarji kidali sneg , pred sodiščem, poleti pa zelenico urejali, pa se ni nihče kokodajsal kak slabo jim gre..