Slovenija
9697 ogledov

To so lahko razlogi, da vas še niso klicali na cepljenje

Cepljenje Epa
Ne preskakovanje vrst, največja težava so napačne telefonske številke, pravijo v ZD Ljubljana

V uredništvo smo prejeli več informacij, da v ljubljanskem cepilnem centru cepijo že mlajše od 40 brez pridruženih bolezni, medtem, ko starejši od 60 let še vedno čakajo na cepivo. "Ni res! V istem košu so vsi prijavljeni, potem, ko jih je zdravnik potrdil. Vedno imajo prednost starejši in bolni, ne glede na čas prijave - v skladu z nacionalno strategijo," zanika Simona Repar Bornšek, iz ZD Ljubljana, sicer tudi članica svetovalne skupine za covid pri ministrstvu za zdravje.

Novice: Nov zakon: bo cepljenje obvezno in globe višje? - Cepljenje | Avtor: Epa Epa
Inšpekcija ugotovila številne nepravilnosti

Petnajst prijav o kršenju strategije cepljena v ZD Ljubljana so prejeli tudi na zdravstvenem inšpektoratu. Zdravstvena inšpekcija ZD Ljubljana je zaradi številnih ugotovljenih neskladij konec aprila izdala ugotovitveno odločbo, s katero mu je bilo odrejeno, da mora organizirati cepljenje na način, da bodo nanj povabljene vse osebe, ki so izrazile interes in sodijo v prednostne skupine. "Gre predvsem za vabljenje ljudi, ki še ne bi smeli biti na vrsti," je pojasnila zdravstvena inšpektorica Deana Potza. ZD Ljubljana je edini cepilni center, ki je prejel ugotovitveno odločbo med 139 pregledanimi centri. 

S težavami pri nespoštovanju nacionalne strategije cepljenja, je seznanjen tudi koordinator cepljanja Jelko Kacin, ki pravi: "Osebne stiske in druge stiske pripeljejo do očitnih primerov nespoštovanja cepilne strategije."

"Vabljeni iz prednostnih skupin so lahko tudi mlajši"

A v ZD Ljubljana nepravilnosti zanikajo. Pretekli teden se je začelo cepljenje starejših od 50 let, nadaljevalo cepljenje prioritetnih skupin. "Iz baz izbranih osebnih zdravnikov cepilni center vabi izključno po starostni strukturi (trenutno nad 50 let) ter kronične in posebej ranljive kronične bolnike, mlajše od 50 let. Vabljeni iz prednostnih skupin po strategiji cepljenja npr. zaposleni v šolstvu, zdravstveni delavci, so seveda lahko mlajši in zdravi," pravijo v ZD Ljubljana.  

"V večini primerov gre za napačno telefonsko številko"

So pa v ZD Ljubljana tudi sami zaznali posamične odklone: "Pri veliki količini podatkov v posamičnih primerih lahko pride do odklona, da oseba iz določene prednostne skupine še ni prejela vabila za cepljenje, ki se najpogosteje zgodi iz razloga, da je v sistemu navedena napačna kontaktna številka ali ni podatka o mobilni številki. V nekaterih primerih se izkaže tudi, da manjka podatek o izbranem zdravniku, zaradi česar cepilni center nima možnosti vzpostavitve kontakta, saj z naslovi oseb ne razpolaga," razlagajo v ZD Ljubljana. Kot pravijo, gre pri prijavi največkrat za nepopolne ali napačne telefonske podatke, kar je razlog, da osebe, ki jo kličejo na cepljenje, ne dosežejo. 

"V tem tednu smo pričeli s cepljenjem starostne skupine nad 50 let, kar pomeni, da vabimo vse, tudi stare 60, 70 in 80. Se pa seznami zainteresiranih nenehno posodabljajo, saj se na cepljenje dnevno prijavljajo osebe iz vseh prednostnih skupin, tako starejši kot mlajši," pravijo v ZD Ljubljana. 

Cepljenje | Avtor: Epa Epa
Brez potrditve zdravnika na cepljenje ne vabijo

Prednostno zdravstveno kategorijo določi izbrani zdravnik, ki osebo iz svojega seznama pregleda in potrdi, da pride na seznam za vabljenje. Brez te potrditve oseb v cepilnem centru ne vabijo. Znotraj prednostne skupine se glede na nacionalno strategijo cepljenja, upošteva vrstni red prijav. "V posamezni prednostni skupini se upošteva vrstni red prijav na cepljenje, kar pomeni, da bo oseba, ki se je prej prijavila na cepljenje tudi prej prejela termin," pravijo v ZD Ljubljana.

Osebe, ki bi morebiti zaznale določena odstopanja ali že dalj časa čakajo na vabilo, čeprav so se prijavile, prosijo, da to sporočijo na o na e-naslov covidcepljenje@zd-lj.si. Pokličejo lahko tudi na vzpostavljeno kontaktno telefonsko številko 01 4723 710, ob delovnikih od 11.00 - 13.00 ure ali kontaktirajo osebnega zdravnika, ki mora osebo pred uvrstitvijo na seznam potrditi v aplikaciji. 

cepljenje Cepljenje Slovenija Ljubljana: Prek sto tisoč prijav, cepijo jih do 4000 na dan cepljenje Slovenija Nova aplikacija za cepljenje le uro po predstavitvi klecnila Janez Poklukar Slovenija Cepljenje za vse, čakajo pa še starejši od 60 let
Komentarjev 18
  • Avatar Annismiolla
    Annismiolla 01:04 10.maj 2021.

    Si nocoj Samska? Veliko lepih deklet čaka, da -- www.Senstos.Com

  • krucefiks 12:52 09.maj 2021.

    https://topnews.si/2021/05/07/sokantna-teza-ameriskih-zdravnikov-korona-virus-je-bolezen-krvnih-zil-in-ne-okuzba-dihal/?fbclid=IwAR2EUOljje1wsU-SwzsUKFm0Crq30WagYZJlibPGtGdtN7Y0cRuDpb2Xyec

  • mph 10:31 09.maj 2021.

    Največji nesposobnež vseh časo v tej državi je nesporno Kacin, pa jasno njegov lider. Kakor sta nam oba dvigala morala tisti kratek čas, ko je bila vojna, toliko je problem ugotoviti kdo je bil po tistem večji gnoj.