Slovenija
10058 ogledov

Cepljenje za vse, čakajo pa še starejši od 60 let

cepljenje
1/2
Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani
Koliko starejših od 60 še čaka na cepljenje? V treh cepilnih centrih, ki so odgovorili na naša vprašanja, smo jih našli 500. Trenutno se sicer cepijo že starejši od 50 let.

Minister za zdravje Janez Poklukar predstavil novo aplikacijo za naročanje na cepljenje. Vlada je aplikacijo za cepljenje napovedala sicer že pred meseci, ko so stekle prijave na e-Upravi, ki pa, kot je znano, niso bile upoštevane.

Kacin: V novo aplikacijo se ne bo treba prijaviti

Kot je včeraj napovedal koordinator za cepljenje in državni sekretar Jelko Kacin, se v novo aplikacijo, če ste na cepljenje že prijavljeni, ne bo treba prijaviti na novo. Z aplikacijo naj bi vzpostavili enoten seznam oseb, ki so izrazile interes za cepljenje,  zagotovili redno osveževanje seznama s podatki o morebitnih prioritetnih kriterijih in evidenco za pravočasno cepljenje z drugim odmerkom. 

Zelo pomembno novico je medtem prek Twitterja sporočil predsednik vlade Janez Janša. Več o tem na tej povezavi. 

Logar: Upamo, da ne bo več podvajanja

“Upamo, da bo z zagonom nove aplikacije odpravljena tudi težava podvajanja. Torej da je bil nekdo cepljen, ker je bil nekje na prednostnem seznamu, a ga potem znova kličejo z drugega seznama. V sistemu bodo podatki o vseh cepljenih in vseh, ki še čakajo,” je v ponedeljek napovedala vodja posvetovalne skupine Mateja Logar. 

Ministrstvo za zdravje ma za vzpostavitev informacijske podpore naročanju na cepljenje proti COVID-19 na voljo 1,5 milijona evrov iz evropskega sklada za regionalni razvoj, so poročale Finance. 

Beovič: Cepljenje je treba odpreti za vse starostne skupine

Kakšni bodo nadaljevalni koraki glede strategije cepljenja, bo odvisno od tega, kdaj in kako se bo dokazala nova programska podpora, več strokovnjakov, med njimi vodja skupine za cepljenje Bojana Beovič pa meni, da bi bilo smiselno cepljenje pospešiti na način, da se odpre za vse starostne skupine. Ali bo to pomenilo, da se bo začelo cepljenje po principu, kdor se prej prijavi, je prej cepljen, in ali bodo starejši še vedno imeli prednost pri cepljenju, ni natančno znano. 

Bodo cepili tudi osebni zdravniki in zobozdravniki?

Z novo aplikacijo bi se odprle tudi druge možnosti pospeševanja cepljenja. Minister Poklukar naj bi danes tudi pojasnil, ali se bodo po novem v cepljenje vključili tudi osebni zdravniki in zobozdravniki in ali bo vlada pristopila k bolj aktivnemu pozivanju k cepljenju.

Trenutno poteka cepljenje starejših od 50 let. V starostni skupini med 60 in 64 let je s prvim odmerkom cepljenih le nekaj več kot 40 odstotkov ljudi, v starostni skupini 65 do 69 pa nekaj več kot 50 odstotkov. Še vedno velja, da je starost ključno tveganje za hud potek covida-19 ali celo smrt.

Na stotine starejših od 60 let še čaka na cepljenje

Z nekaj elektronskimi sporočili smo ugotovili, da na cepljenje še vedno čaka na stotine starejših od 60 let, ti se prav tako še vedno prijavljajo na cepljenje.

"V ZD Murska Sobota imamo v čakalni vrsti starejših nad 60 let trenutno 375 oseb. Prijave starejših nad 60 let še vedno sprejemamo dnevno," so nam odgovorili.

Iz Zdravstvenega doma Ilirska Bistrica, kjer po naših zanesljivih informacijah na cepljenje čakajo kronični bolniki, starejši od 60 let, ki so že več mesecev prijavljeni na cepljenje, nam odgovorov niso posredovali.

Starejši se še vedno vpisujejo

V Zdravstvenem domu Sežana imajo v čakalni vrsti trenutno še 190 ljudi, ki čakajo na prvo cepljenje in so starejši od 60 let. "Pomembno pa je poudariti, da so se ti pacienti vpisali v zadnjem tednu, vse ostale, ki so bili prej vpisani v seznam čakajočih smo že cepili," je poudarila Mateja Prelc, pomočnica direktorice za zdravstveno nego.

V Izoli je takih primerov le okoli 20. "V tem trenutku je starejših od 60 let, ki so se prijavili na cepljenje pri svojem zdravniku okoli 20. Nekaj takih je, ki iz tedna v teden odlašajo cepljenje zaradi osebnih razlogov, nekaj takih, ki so prebolevniki. V glavnem bomo v prihodnjem tednu cepili tudi vse nad 50 in verjetno kakšnega pod 50 v kolikor nam bodo dostavili cepiva," so nam pojasnili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • Janez_53 11:23 06.maj 2021.

    Le kdo še verjame, da bo vsesplošno zmedo in neorganiziranost pri cepljenju čudežno rešila neka aplikacija???

  • joze95 10:57 06.maj 2021.

    Vse to se dogaja ker je NIJZ leglo počasi mislečih zdravnikov, ki so samo še uradniki in glavno skrb imajo kako kupiti najboljšo zelenjavo na trgu. Če bi bil Krek direktor, bi prepovedal izhode za več kot 20 minut in ...prikaži več predvsem vsakega s polivinilasto vrečko poslal v kadrovsko za soglasen podpis prekinitve pogodbe o delu. DOVOLJ JE NORČEVANJE IZ MOJEGA PREPLAČANEGA PRISPEVKA ZA SEDEČE GNIDE.

  • Avatar Leon
    Leon 10:29 06.maj 2021.

    Minister za zdravje Janez Poklukar predstavil novo aplikacijo za........ poneumljanje državljanov ! Kdo jim še nasedel ?