Slovenija
14145 ogledov

To so najbolj priljubljene droge pri nas

Droge
Uporaba nekaterih drog se je med epidemijo covida razpolovila.

"Najbolj razširjena droga pri nas je vsekakor alkohol, če govorimo o prepovedanih drogah, je to že od nekdaj kanabis," so nam pojasnili v vodilni neprofitni organizaciji na področju drog pri nas, v Združenju Drogart.

Nato po njihovih navedbah sledijo stimulativne droge, kot so kokain, MDMA in amfetamin. V času covid epidemije se je uporaba MDMA in amfetamina zmanjšala za skoraj 50 odstotkov, zaradi pretežne uporabe v nočnem življenju, ki je bilo v tem obdobju prekinjeno.

Zaupali so nam, da že nekaj let opažajo povečanje uporabe kokaina in da se ta iz določenih subkultur širi med splošno populacijo. Pojasnjujejo, da k temu najverjetneje prispeva večja ponudba kokaina na evropskem trgu, ki je povezana s pojavom več različnih organiziranih kriminalih združb v Evropi in delne normalizacije uporabe omenjene droge. Poleg kokaina pa smo v zadnjih letih priča tudi porastu uporabe ketamina, ki se je razširil iz klubske scene severnih Evropskih držav. Dodali so, da pri uporabi ostalih drog ne zaznavajo večjih sprememb.

Povprašali smo jih tudi, kje se gibljejo cene, a zaradi možnosti spodbujanja uporabe o tem niso želeli govoriti. Povedali so, da so cene odvisne od različnih substanc, kupna moč pa naj bi v Sloveniji naraščala, kar pomeni, da si jih ljudje lažje privoščijo. Uporaba prevladuje predvsem v nočnem življenju, kjer tudi kot organizacija najpogosteje delujejo. 

zasežen kokain | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi starši naj se podučijo ...

Kot so nam pojasnili pri DrogArtu, so uporabniške skupine različne, "droge lahko uporablja vsakdo, tudi ljudje z na videz urejenimi življenji in službami, pri rabi še zmeraj prevladujejo mladostniki, saj se z drogo pogosteje srečujejo v fazi odraščanja in eksperimentiranja."

Madžarsko letalo Svet Na "gobicah" napadel letalsko osebje Zaseg droge v Kopru Slovenija V Kopru stopili na prste mamilarskim kraljem! droga zaseg Foto Slovenija V Ljubljani in okolici zasegli kopico heroina in kokaina prepovedane droge Slovenija 57 kriminalcev iz Španije pretihotapilo več kot pol tone drog, zdaj jih čaka to

Pomembno je, da se tudi starši podučijo o tematikah povezanih s problematiko in tako preprečijo pretiran strah in stiske v katere vodi nepoznavanje. Po njihovih izkušnjah je ključno, da pri vzgoji zavzamejo določeno stališče glede uporabe drog in ga z otrokom jasno komunicirajo, hkrati pa ustvarijo zaupen odnos z njim, da lahko v primeru pasti ali tegob skupaj poiščejo primeren izhod ali rešitev.

Na Drogartu so izdali tudi priročnik KJE SI?, ki je namenjen staršem mladih, ki se srečujejo z uporabo drog in je prosto dostopen na njihovi spletni strani, poudarjajo pa tudi, da so zmeraj dosegljivi preko Drogart svetovalnice. "Za mlade je naše glavno sporočilo to, da naj z uporabo drog počakajo čim dlje, ker je to glavni varovalni dejavnik, za preprečevanje hujših težav zaradi uporabe drog. Če pa se že odločijo za uporabo, potem pa naj do tega pristopijo kritično, se pred tem dobro informirajo o tveganjih in naj upoštevajo smernice zmanjševanje škode, ki so dostopne na naši spletni strani: www.drogart.org," še dodajajo.

Komentarjev 4
  • Pierre 10:28 23.oktober 2022.

    Ne rabim haša, ne rabim marihuane, z eno flašo šnopca letim na sred Ljubljane (Magna Purga - Kostja Gatnik, revija Mladina v 70. letih)

  • Avatar luckyss
    luckyss 03:49 23.oktober 2022.

    Droge so stare kot človeštvo. Od nekdaj so služile kot povezava s podzavestjo, pa tudi "onostranstvom" ali kolektivno zavestjo. Torej za potovanja izven (dostikrat krute) realnosti..Glede na to, da itak za prvim vogalom dobiš karkoli želiš, bi bil čas, da ...prikaži več se zadeve legalizirajo in dekriminalizirajo.. Praksa kaže, da se konzumiranje drog zmanjšuje ob legalizaciji...Pri nas pa policisti še vedno pulijo zelenjavo in hkrati pustijo na miru največje dilerje s heroinom..

  • jakec1575 23:02 22.oktober 2022.

    Folk je bolan, da tezko prigaran denar spici na koki. Kolk izgubljenega potenciala. Samo v Ljubljani se na 5 lokacijah neovirano cez dan zbirajo vecji dilerji in pijejo kavice. Videti so sprosceni. Spolirane mecke, audiji, bmwji.. spimpani. Ocitno vedo za ...prikaži več vse policijske akcije