Slovenija
36581 ogledov

Te spremembe pričakujte pri otroških dodatkih

Vlada Aleš Hojs Vlada RS
Ministrstvo načrtuje malo socialno reformo.

"Osrednja tema letošnjega nacionalnega tedna otroka, ki traja do 10. oktobra, je poudarjanje pomena gibanja, igre in aktivnega preživljanja prostega časa. Temu primerno teden poteka pod sloganom »Razigran uživaj dan!«," so sporočili z ministrstva za delo družino in socialne zadeve, ki ga vodi Janez Cigler Kralj"Blaginja otrok v Sloveniji sodi v sam svetovni vrh, a na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti poudarjamo, da ima Slovenija še prostora za napredek in temu primerno pripravljamo novele zakonov."

Skupek zakonov, ki jih pripravljajo, so strnili v Program za otroke 2020-2025,  s katerim želijo, kot poudarjajo, "vzpostaviti čim boljše pogoje mlade družine". "V njem so tudi rešitve za najbolj sodobne izzive, kot je varnost otrok v digitalnem okolju in pa različni solidarnostni dodatki za ogrožene družine, ki so bili zelo aktualni v času epidemije, družine pa jih prejemajo še danes," poudarjajo pri ministrstvu.

Denar Slovenija Se za otroški dodatek splača izprazniti račun

Novele zakonov, ki prinašajo spremembe na področju sistema socialnih transferjev, otroškega dodatka ter vstopa na trg dela po  končanem šolanju, so že posredovali vladi. 

T. i. mala socialna reforma ločuje družinsko politiko od socialne politike. Med drugim predvideva bolj univerzalen otroški dodatek in lažji dostop do državnih štipendij, namesto dodatka za delovno aktivnost uvaja novo spodbudo, pravico do varstvenega dodatka pa podaljšuje po uradni dolžnosti.

"V Sloveniji je ena izmed temeljnih sistemskih ugotovitev, da je sistem socialnih in družinskih transferjev nepregleden, zapleten, zelo birokratski," je pred dnevi na tiskovni konferenci na sedežu NSi dejal Cigler. Osnutek paketa bi to po njegovem mnenju popravil, hkrati pa bi razbremenil centre za socialno delo.

Družinske finance | Avtor: Profimedia Profimedia

Denar, evro Slovenija CSD je upošteval, kot da sem imel 500 evrov višjo plačo

Cigler Kralj je med ključnimi izpostavil predlog, da centri za socialno delo v primeru otroškega dodatka, državne štipendije ter subvencioniranega vrtca, malice in kosila ne bi več ugotavljali premoženja, temveč le še dohodek. Ugotavljanje premoženja in dohodka pa bi ostalo v postopku ugotavljanja upravičenosti do socialne pomoči.

Otroški dodatek se ne bi všteval v dohodke

Kot drugo veliko spremembo je minister izpostavil predlog, da se otroški dodatek ne bi več všteval v dohodke, ki se upoštevajo pri odločanju o upravičenosti do ostalih transferjev. To naj bi omogočilo pravičnejšo obravnavo polnoletnih dijakov v zvezi z dostopom do državne štipendije. Med predlaganimi spremembami je tudi siceršnja širitev kroga upravičencev do državne štipendije, in sicer tako, da se dodajata 7. in 8. dohodkovni razred.

Otroci in covid Slovenija 50 evrov za otroka vsem, ki so upravičeni do otroškega dodatka

Prav tako naj bi se poenostavila pravila upoštevanja dohodka, in sicer tako, da bi se primarno ugotavljal materialni položaj na podlagi dohodkov iz preteklega leta, izjemoma pa tekoči dohodek (povprečje dohodkov zadnjih treh mesecev). V dohodek se ne bi upoštevala kadrovska štipendija in študentsko delo do višine minimalne plače. Pomembna sprememba naj bi bila še, da bi lahko upravičenec v času priznane pravice, če bi prišlo do bistvenega poslabšanja njegovega materialnega položaja, zaprosil za nov izračun, pri čemer bi se upošteval tekoči dohodek.

Namesto dodatka za delovno aktivnost je predlagana nova spodbuda v obliki neupoštevanja plačila za opravljeno delo do zakonsko določene višine. Predlagano je, da se prejemek, ki ga odrasla delovno aktivna oseba prejme zaradi delovne aktivnosti, zmanjša za 35 odstotkov prejetega dohodka, vendar največ v višini 205 evrov in najmanj v višini malenkost nad 104 evre.

Prav tako je v osnutku paketa predlog, da se denarna socialna pomoč obvezno izplača v naravi, in ne v denarju, če otroci ne obiskujejo osnovne šole, je povedal minister. Družinam, ki po osnovni šoli otrok ne bodo poslale v srednje šole, pa bi se otroški dodatek znižal za tretjino.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 8
 • bogdan76 07:07 09.oktober 2021.

  Mehičanka76,,čejeto res v CSD za Bežigrado,,,Avda-Jahić,,potem najgre vse k---c produkt jugoslovencev nam diktiran življenje res smo postali ovce komunizma.

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 00:33 09.oktober 2021.

  Kakšno sranje pa je to, da tisti, ki nima osnovnošolskega otroka, socialne podpore ne bo dobil v denarju pač pa v naravi. Če gre pa ta nonsens skozi, potem pa naj gre država hidiču v rit. Kot da revni niso ...prikaži več že dovolj stigmatizirani, vsaj večina njih.

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 00:30 09.oktober 2021.

  Vedno, ko se bližajo volitve, se vladi zdijo pomembni socialno šibkejši in upokojenci, ker vedo, da bodo tukaj najlažje dobili glasove. V tej trenutni situaciji, naslednji vladi ne bi lahko in bodo spet morali rezati razne ugodnosti državljanov in potem ...prikaži več se bo pač na to vlado s prsto kazalo in udrihalo po njej. Janez si dobro teren pripravlja.

Sorodne novice