Slovenija
4700 ogledov

To že za prihodnje dni in tedne napoveduje Janša

Janez Janša Flickr
Predsednik vlade je potrdil tisto, kar je v torek povedala že stroka.

V prihodnjih dneh in tednih bo skladno z izboljšano epidemiološko situacijo in predlogom predstavnikov zdravstva odpravljena ali zrahljana večina omejevalnih ukrepov, je na Twitterju zapisal predsednik vlade Janez Janša. Ob tem se je zahvalil vsem, ki so se cepili proti covidu-19. S tem so po njegovih besedah omogočili vračanje v normalnost.

O prilagajanju epidemioloških ukrepov je sicer v torek na Brdu pri Kranju z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem razpravljala širša zdravstvena stroka. Skupaj so začrtali smer postopnega sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Kot je v izjavi po posvetu dejala vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar, udeleženci posveta predlagajo odpravo pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) v bankah, poštah, upravnih enotah in trgovinah.

V gostinstvu pa predlagajo ukinitev pogojev PCT na zunanjih površinah gostinskih lokalov, ob ohranitvi omejitve števila gostov na terasah oz. vrtovih. Ukinjanja pogoja PCT v notranjosti lokalov za zdaj ne predlagajo.

Samotestiranje v slovenskih šolah Slovenija Te spremembe lahko pričakujete v šolah

Epidemiologi so, kot je po posvetu pojasnil Mario Fafangel z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), predlagali ukinitev karanten ob tveganih stikih z okuženimi s koronavirusom. Prav tako predlagajo zaustavitev epidemiološkega iskanja in obveščanja tveganih stikov okuženih.

Poklukar je po posvetu napovedal, da bi se lahko odrejanje karanten predvidoma končalo v petek. Kot je dejal, bo vladi prenesel tudi ostale predloge stroke. Po neuradnih informacijah STA sicer vlada o rahljanju epidemioloških ukrepov danes najverjetneje še ne bo odločala.

samotestiranje Slovenija Obeta se nova sprememba pri testiranju

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 13:57 16.februar 2022.

    Zima se poslavlja, kot lansko leta in prejšnja leta, manj bo viroz, prehladov in seveda tudi manj vzrokov za to, da se človek s čim okuži. Sam naj bi prebolel Kovid, a niti ne verjamem, da sem ga imel. Brez ...prikaži več kakršnih koli težav je minilo, kot navadno prehladno obolenje. Bomo videli, kaj bo jeseni pod novo vlado.

  • Avatar zoo
    zoo 13:52 16.februar 2022.

    Po "brzom postupku" bo šlo! JJ, saj poznate, ko pride ukaz od zgoraj!

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 13:23 16.februar 2022.

    Seveda se mora tudi tu pojaviti, da bi si pripisal lažne zasluge ob tem, ko se Covid poslavlja.Je pa jasna stvar, da se Covid ne umirja zaradi njegove "stroke" in še manj zaradi ukrepov.Narava sama je poskrbela za odrešilni Omikron, ...prikaži več ki je opravil v mesecu dni, kar vsi skupaj niso zmogli dve leti. So pa Janez in stroka poskrbeli za ogromno gospodarsko škodo in tudi za stanje v šolstvu so odgovorni. Seveda bodo sedaj poskušali pokazati, da so bili ukrepi upravičeni, vendar realnost kaže nasprotno