Slovenija
14902 ogledov

Toliko bi bilo cepljenih, če bi vlado vodil Marjan Šarec

Andraž Zorko Anže Petkovšek Andraž Zorko
Bi bila precepljenost višja ali nižja, kot je danes?

"Če bi namesto trenutne vlade vladal M. Šarec, ali kdorkoli drug z opozicijske strani, bi bila precepljenost bolj verjetno nižja, kot je danes," meni Andraž Zorko, soustanovitelj družbe Valicon in oče raziskave Nova normalnost, ki jo družba izvaja vse od začetka epidemije, v kateri spremljajo tudi namere cepljenja ljudi. Intervju z njim o raziskavi si lahko preberete v prispevku Čutili in razmišljali bomo, kot da je vse isto, a ne bo.

Andraž Zorko korona po koroni Slovenija "Čutili in razmišljali bomo, kot da je vse isto, v resnici pa ne bo"

Zorko ocenjuje, da bi "če bi namesto trenutno vlade vladal Marjan Šarec ali kdor koli drug iz opozicijske strani, bila precepljenost bolj verjetno nižja, kot je danes".

Odločitev za cepljenje namreč po besedah Zorka ni pogojena z (ne)zaupanjem v trenutno vlado, temveč z (ne)zaupanjem v delovanje političnega podsistema oz. družbenega sistema nasploh. "Anticepilstvo je pojav, ki je značilen predvsem za volilne abstinente in populistično desnico," je zapisal na Twitterju. "Delež necepljenih bi bil torej, ne glede na barvo vlade, približno enak."

covid cepljenje testiranje Covid-19 Zdravje Največji delež precepljenih v tej slovenski občini

SDS predsednika vlade Janeza Janše v opoziciji neki drugi vladi, ki bi kot vse v Evropi promovirala cepljenje, bi tej vladi in cepljenju, tako Zorko, nasprotovala. "Njihovi volilni bazi je to namreč intimno bližje, kot cepljenje," je zapisal na Twitterju. "A ker je trenutno vlada v rokah SDS in ta pač mora promovirati cepljenje, kot vse vlade v Evropi, in ker ima SDS med vsemi strankami z naskokom največjo bazo zvestih privržencev, se ti cepijo in prispevajo nemajhen delež k skupni precepljenosti." 

"Stopnja precepljenosti je zelo verjetno višja, kot bi bila v scenariju neke druge vlade. Če dvomite, se ozrite proti Madžarski - ta ima med vsemi vzhodnoevropskimi državami najvišjo stopnjo precepljenosti, podobno tisti v Nemčiji."

Andraž Zorko, Valicon

Dodaja, da teza, ki jo je zapisal, ne opravičuje (ne)aktivnosti vlade v smeri večje precepljenosti, marveč jo pojasnjuje. "Morebitna vnovična razglasitev epidemije ne koristi samo vladi in njenim podložnikom, temveč tudi vsem ostalim, ki imajo od tega neposredno korist," je še zapisal Zorko in zaključil: "Ne nasedajmo vsiljenim delitvam. Prosto po dr. Ihanu, vsi smo skupnost in z vsakim se moremo in moramo pogovarjati. Ali, kot bi zelo učeno rekel dr. Gombrowsky: 'V istem dreku smo, le nekaterim ta manj smrdi.'"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 27
  • vera23 05:48 17.september 2021.

    Dajmo najprej nekaj razčistiti. Anticepilstvo je eno, zavračanje cepljenja z nepreizkušenim cepivom pa nekaj čisto drugega. Čas bo pokazal, kakšne bodo posledice in v imenu necepljenih in cepljenih upam, da ne prehude. Da pa se tak eksperiment izvaja na glavnini ...prikaži več prebivalstva, je zločin, ki presega vse v zgodovini.

  • Janez_53 18:33 09.september 2021.

    Anticepilstvo je domena neizobraženih, polpismenih cepcev brez lastne zdrave pameti, ki se na internetu "izobražujejo" s prebiranjem člankov čudakov z zločinskimi nameni.

  • munja 21:14 08.september 2021.

    Neumnosti novinarjev ne poznajo meja. Nihče ne more vedeti, kako bi bilo, če bi bil na vladi nekdo drug.