Slovenija
14964 ogledov

Policija je lani skoraj milijon evrov zaslužila z gostinsko dejavnostjo

policija Saša Despot
Na račun izvajanja različnih dejavnosti in storitev je slovenska policija v lanskem letu zaslužila šestmestno število. Največ denarja je na njihov račun "kapnilo" od izvajanja gostinske dejavnosti.

Slovenska policija nudi številne izven službene dejavnosti, med drugim izvaja počitniško dejavnost, storitev Policijske Akademije in policijskega orkestra, omogoča pa tudi uporabo zračnih plovil.

Vesna Drole iz Sektorja za odnose z javnostmi policije RS, je ponudila z nekaterimi številkami. Največ denarja je na njihov račun prineslo izvajanje gostinske dejavnosti, in sicer kar 65,1 odstotka vseh prejetih sredstev tipa proračunskih postavk lastne dejavnosti. S tega naslova so leta 2018 zaslužili 909.218 evrov.

Gostinske dejavnosti sledi izvajanje drugih storitev, kamor sodijo izdajateljska dejavnost, storitve Policijske akademije, uporaba zračnih plovil, storitve Policijskega orkestra, storitve Centra za oskrbo, izposoja materialno tehničnih sredstev, informacijske in telekomunikacijske storitve ter izvajanje varovanja prevozov vrednostnih pošiljk. V okviru te so prejeli 362.035 evrov sredstev, kar predstavlja 25,9 odstotka vseh prejetih sredstev.

Kot tretjo najbolj dobičkonosno vejo Droletova izpostavi izvajanje počitniške dejavnosti, na račun katere so zaslužili 12.896 evrov sredstev, kar predstavlja 8,1 odstotka vseh prejetih sredstev tipa proračunskih postavk lastne dejavnosti. Za zadnjo pa navede zdravstveno preventivo. Ta je proračun policije povečala za 13.221 evrov sredstev oziroma 0,9 odstotkov vseh prejetih sredstev.

Uporaba helikopterja brezplačna le ob naravnih nesrečah

Kot je bilo že omenjeno, slovenska policija omogoča tudi uporabo zračnih plovil, ki sicer velja za eno najdražjih izbir transporta. Za najdražjo izbiro javnega cenika storitev in blaga lastne dejavnosti ministrstva za notranje zadeve predstavlja helikopter, model A-109E (S5-HPG). Omenjen model ima snemalno opremo za 4.041,47 evrov na uro, oziroma za 67, 36 evrov na minuto.

policijski helikopter | Avtor: Anže Petkovšek Policijski helikopter na letališču Edvarda Rusjana Maribor, Anže Petkovšek
Storitev se prične zaračunavati ob zagonu motorjev in se preneha zaračunavati ob njihovem prenehanju delovanja. Slovenska policija izstavi račun le "za varovanje konvojev prevoza vrednejših pošiljk, katerega nosilec so druge operativne službe policije, Letalska policijska enota pa jim zaradi učinkovitosti izvedbe naloge in varnosti policistov nudi le podporo iz zraka."

Ko je uporaba helikopterja namenjena pomoči ob naravnih nesrečah, ko je treba reševati življenja, premoženja in preventivni material, se prevoz s helikopterem ne zaračunava.

Prevoz s helikopterjem ni namenjen širši javnosti

Ker policija nima dovoljenja Agencije za civilno varstva, helikopterjev ne uporablja za prevoz potnikov v komercialne namene in njihova uporaba ni namenjena širši javnosti. Uporaba tako deluje zgolj za zagotavljanje javne varnosti, zaščite, reševanja in pomoči, ravno tako pa jim je dovoljeno opravljanje nalog podpore policijskim enotam iz zraka, kot so prevozi policistov na nalogo, opazovanje in snemanje iz zraka ter prevoz opreme.

"Gre izključno za državne institucije in v nobenem primeru za posameznika," razloži Droletova.  V primeru, da se ob določenih naravnih nesrečah oziroma drugih dogodkih, ki služijo za izvedbo nadaljnih aktivnosti, opravijo posnetki iz zraka, se helikopterski leti ne zaračunavajo. V lanskem letu so tako opravili nekaj prevozov oseb, tovora in opreme za Geodetsko upravo RS, ki so izvajali vzdrževalna dela na goratem predelu državne meje z Italijo. Ker je prevoz štel kot pomoč drugim državnim organom, ga niso zaračunali. 

Zračna plovila so v veliko pomoč tudi reševalnim službam, in sicer za prevoz reševalnih ekip, prevoz ponesrečenih in obolelih ter prevoz reševalne opreme ter gašenje požarov.

Klasičnega usposabljanja za rokovanje z orožjem ne nudijo

V okviru Policijske Akademije je možno tudi rokovanje z orožjem. Kot pa je zatrdila Droletova,"klasičnega usposabljanja za varno ravnanje z orožjem, ki se izvaja po Zakonu o orožju, policija ne izvaja oziroma je zgolj del osnovnega usposabljanja ali izobraževanja v vsakem programu".

Policija streljanje | Avtor: EPA EPA
Na področju ravnanja z orožjem in streljanja nudijo dva programa, ki jih izvajajo predvsem za zaposlene v policiji. In sicer usposabljanje za varno delo z orožjem in strelivom v policiji ter usposabljanje za izvajalce vaj v streljanju. Nepooblaščenim delavcem, na primer skladiščnikom in delavcem Finančne uprave RS, ki delajo z orožjem, je na voljo prvi program, drugega pa so se pred leti udeleževali predvsem zaposleni s Pravosodne policije in delavci FURS (bivša "carina").

Veliki večini je izdano potrdilo o opravljenem izpitu iz varnega in strokovnega dela in streljanja po programih, izvajanih preko Policijske akademije (npr. študij na Visoki policijski šoli, program za nadzornike državne meje, tečaj za pooblaščene uradne osebe itd.).

Državni organi najpogosteje naročajo storitve izvajanja usposabljanj

usposabljanje policistov za reševanje v gorah | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Po besedah Droletove drugi državni organi najpogosteje naročajo predvsem storitve izvajanja usposabljanj, ki so v pristojnosti ministrstva za notranje zadeve z organi v sestavi. To so usposabljanja za prenos tajnih podatkov stopnje tajnosti tajno in strogo
tajno (Državno odvetništvo, Državni zbor, Agencija RS za okolje, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za finance, Ministrstvo za javno
upravo, Ministrstvo za zdravje, GSV, MZZ, Ministrstvo za pravosodje, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Vrhovno državno tožilstvo), usposabljanja novosprejetih pravosodnih policistov (Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij) in večdnevno usposabljanje, nočitve, prehrana  in uporaba učilnic (Ministrstvo za okolje, Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij, Inšpektorat RS za kmetijstvo, Komisija za preprečevanje korupcije, Ministrstvo za zunanje zadeve, Inšpektorat RS za kmetijstvo, MORS.

Podatki za leto 2018 kažejo, da so na tem področju za občinsko redarstvo opravlili enkratni program strokovnega usposabljanja za 14 občin, enkratni program strokovnega usposabljanja, dvakratni program obdobnega izpopolnjevanja občinskih redarjev za 15 občin ter osnovno in trikratno obdobno usposabljanje za cestninske nadzornike Družbe za avtoceste.

Z namenom pridobitve policijskih pooblastil so izvedli tudi usposabljanje zaposlenih Ministrstva za obrambo – Slovenske vojske in Vojaške policije. Za preko 26 zunanjih državnih organov, kot so Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za pravosodje, Državno odvetništvo, Agencija za okolje in prostor pa so izvedli tudi osnovno in obnovitveno usposabljanje za prenos tajnih podatkov stopnje tajnosti tajno in strogo tajno.

Komentarjev 5
  • Janez_53 20:27 28.avgust 2019.

    Star pregovor pravi: "Dosti babic, kilavo dete". Kar dve avtorici sta spisali ta članek, v katerem je cel kup slovničnih napak. A je res slovenski jezik tako težek, da ga niti novinarji (saj sta novinarki ali kaj?) ne obvladajo? Mene, ...prikaži več ki nisem novinar in sem se slovenščino učil še v stari šoli, bi bilo sram oddati tak izdelek.

  • sam50 16:09 28.avgust 2019.

    A to vi pišete o čistih dobičkih ali zgolj le o prometu in to s sredstvi,za katere smo plačali in plačujemo vsi davkoplačevalci...

  • Avatar Leon
    Leon 13:52 28.avgust 2019.

    Policija in redarji služijo na račun gostincev in lokalnih ponudnikov hrane mesarjev in pekov s prodajo odpustkov . Seveda tega ne more preprečiti nihče saj gre za organe nadzora in pregona . Tako pač je .