Slovenija
15205 ogledov

Toliko nižje bodo januarske pokojnine

račun, položnica, denar Profimedia
Tokratno izplačilo pokojnin bo nižje, naslednje pa bo ponovno višje v skladu z redno februarsko uskladitvijo.

Pokojninski zavod je pred izplačilom pokojnin za januar, ki bo izvedeno zadnji dan v januarju, spomnil, da bodo zneski znova nižji. Pokojnine in invalidska nadomestila so bili namreč novembra in decembra 4,5 odstotka višji na podlagi zakona o nujnih ukrepih za povečanje prihodkov upokojencev, ni pa to bila uskladitev pokojnin, so pojasnili.

Pokojnine, invalidska nadomestila in drugi prejemki pa se bodo znova povišali z redno februarsko uskladitvijo, ki je predvidena višini 4,9 odstotka prejemka, kot je bil izplačan oktobra lani. Usklajeni prejemki bodo skupaj s poračunom za januar izplačani konec februarja, so napovedali na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz).

Poleg tega so opomnili, da je konec decembra poteklo triletno obdobje v skladu z novelo, ki je začela veljati s 1. januarjem 2020 in po kateri se je izplačilo dela starostne pokojnine v višini 20 odstotkov povečalo na 40 odstotkov. Novela je prinesla tudi povišanje za delne pokojnine oziroma sorazmerni del pokojnine. Vendar pa je bilo skupno obdobje prejemanja teh izplačil omejeno na največ tri leta vključitve v obvezno zavarovanje.

Po poteku triletne vključitve v obvezno zavarovanje bodo upravičencu izplačevali del pokojnine v višini 20 odstotkov starostne pokojnine, delno pokojnino, povišano za sorazmerni del izplačila 20 odstotkov starostne pokojnine oziroma sorazmerni del starostne pokojnine, povišan za sorazmerni del izplačila 20 odstotkov starostne pokojnine.

Zavod bo tudi upravičencem, ki jim je te prejemke začel izplačevati kadarkoli od 2. januarja 2020 do 31. januarja 2020, že v januarju izplačal znižan znesek za celoten mesec. Pripadajoči višji del zneska za del tega meseca pa bo nakazan s posebnim nakazilom, so napovedali.

Za prejemnike teh pravic bo vsak mesec preverjal iztek triletne vključitve v obvezno zavarovanje in postopal na enak način kot pri tistih upravičencih, ki jim je te prejemke začel izplačevati kadarkoli od 2. januarja 2020 do 31. januarja 2020.

upokojenci Slovenija Pogoji za upokojitev v letu 2023

Zavod bo vsakemu prejemniku, ki se mu bo znižal znesek dela pokojnine, znesek povečanja delne pokojnine ali znesek povečanja sorazmernega dela pokojnine, poslal obvestilo o nakazilu s pojasnilom.

Prejemnikov, ki se jim bo z januarskim izplačilom razpolovil znesek, je nekaj nad 3800.

Zavod je nenazadnje opomnil, da bodo odtegljaji pri pokojninskih in invalidskih prejemkih zaradi zvišanja minimalne plače nižji. Bremenitev rubljivih pokojninskih in invalidskih prejemkov je izvedena, če je znesek vsote rubljivih prejemkov višji od 76 odstotkov minimalne plače oziroma višji od 50 odstotkov minimalne plače, če gre za terjatve na področju preživnin.

Zaradi nove višine minimalne plače, na katero je vezan limit za odtegovanje, bodo pokojninski in invalidski prejemki od 1. januarja dalje lahko bremenjeni z odtegljaji v nižjih zneskih kot v preteklih mesecih. Na znesek minimalne plače je namreč vezan limit za odtegovanje. Ker od 1. januarja znaša minimalna plača 1203,36 evra bruto, limit za odtegovanje od 1. januarja dalje znaša 914,55 evra oziroma v preživninskih terjatvah 601,68 evra.

Limit za odtegovanje je v letu 2022 sicer znašal 816,57 evra oziroma v preživninskih terjatvah 537,21 evra.

dezurni@styria-media.si

Denar Slovenija Toliko višje pokojnine se obetajo
Komentarjev 20
 • Avatar Zoran
  StarMačk 00:17 28.januar 2023.

  Januarska pokojnina ne bo niti za cent nižja kot je bila predhodna 2 meseca, saj upokojenci niso imeli višje pokojnine, ampak 4,5% draginjski dodatek! Vladajoča politika je upokojence na lep način nategnila za izredno uskladitev v podobni višini! Torej bodo ...prikaži več upokojenci na koncu še bistveno na slabšem, ker bo do smrti vsak od njih prikrajšan za 4,5% pokojnine, ali pa mogoče malce manj, če bodo mogoče pri redni februarski uskladitvi, spet tako zaradi lepšega, naredili še kak kozmetični popravek!?

 • Stajerc 15:59 27.januar 2023.

  Plavi tudi ti boš enkrat star če boš dočakal in lahko te je sram za to tvoje pisanje

 • Grof 15:55 27.januar 2023.

  Tarča sinoči, Dejan Židan, ta svinja debela je zopet pri koriru, sicer prikrit, ki je kot minister bil največji zaslužkar, ….reklamne agencije, samo na reklamiranju prehrane od nekaj 100 milijonov na leto je vlekel prikrito provizijo