Slovenija
35855 ogledov

Toliko okužb so pri samotestiranju odkrili v šolah

Samotestiranje v slovenskih šolah Profimedia
Število otrok, ki se ne samotestirajo, se zmanjšuje.

Število učencev, ki se zaradi zavračanja obveznega testiranja šolajo od doma, se zmanjšuje, so potrdili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in športi (MIZŠ), ki ga vodi Simona Kustec.

Ob uvedbi obveznega samotestiranja 17.11.2021 se je zaradi zavračanja ukrepov na daljavo izobraževalo 7.263 učencev osnovnih šol, kar je 3,77 odstotka, konec novembra pa je bilo takih učencev 4.221 oz. 2,19 odstotka. To pomeni 42-odstotni upad učencev, katerih starši zavračajo ukrepe. "Pričakujemo, da se bo odstotek v osnovnih šolah še zmanjševal do cca. 1,5 odstotka," pravijo na MIZŠ. 

Po podatkih MIZŠ je bilo v šestih dosedanjih testiranjih 1.268 testov pozitivnih.

Samotestiranje v slovenskih šolah Samotestiranje Zdravje Le v tem primeru v karanteno ne bo šel cel razred

Starši na ustavno sodišče

Civilna iniciativa staršev za zaščito otrok je konec novembra na ustavno sodišče vložila pobudo za presojo ustavnosti in zakonitosti vladnega odloka, ki določa obvezno samotestiranje otrok na novi koronavirus.

Le redki dijaki samotestiranje zavračajo

"Podatki srednjih šol v zadnjih dveh tednih kažejo, da je zelo majhen delež dijakov, ki se ne želijo samotestirati," pravijo na ministrstvu. Na dan 17. 11. 2021 se ni želelo samotestirati  0,19 odstotka dijakov, na dan 22. 11. 2021 pa 0,15 odstotka dijakov. Podatki za dan 29. 11. 2021 bodo znani v teh dneh, so sporočili z ministrstva. 
Delež odkritih pozitivnih testov je bil na dan 17. 11. 2021 0,24 odstotka na dan 22. 11. 2021 pa 0,18 odstotka. 

"Podatkov o okuženih na fakultetah stroka ne potrebuje"

MIZŠ še vedno ne zbira zbira podatkov za visokošolske zavode. "Tovrstnih podatkov zdravstveno epidemiološka stroka ne potrebuje zaradi specifike visokošolskega prostora (ni mehurčka, kot v primeru šol, zato slednje stikov poteka na klasičen način). Podatke o okužbah samostojno spremljajo posamezni visokošolski zavodi, da lahko v primeru poslabšanja stanja avtonomno sprejmejo morebitne dodatne ukrepe," sporočajo z ministrstva.

"Samotestiranje je komedija"

Da testiranje na fakultetah ne poteka tako, da bi imelo smisel, nam je opisala zaposlena na fakulteti. "Morda okuženi morajo priti na faks, mnogi z javnim prevozom, tam jih strpamo v en prostor, kjer si snamejo maske in izvedejo test, potem gredo za deset minut ven, ko se vrnejo pa pogledajo rezultat testa in ga zapišejo na evidenčni list. Najbolj smešno pri vsem skupaj pa je, da rezultata testa ne sme pogledati nihče drug kot oni sami, GDPR pač, takšna navodila smo dobili. Torej tudi če so pozitivni, lahko napišejo, da so negativni, pa tega nihče ne bo vedel. Pa tudi če priznajo, da so pozitivni, zaradi samotestiranja na faksu lahko okužijo ljudi na vlaku ali avtobusu in v prostoru za testiranje. Mislim, da to samotestiranje ne služi ničemur razen širjenju okužb," je dejala. Več tukaj. 
 

 

Komentarjev 9
  • Ivo 12:41 05.december 2021.

    Pravi soseda, da njen otrok vsako jutro pljune na palčko namesto, da bi jo v nos rinil in to je to... Kakšen nadzor pa je to?!?

  • rd2dmk2 10:14 05.december 2021.

    vsak izgovor je dober, pa če ga pes na repu prinese. GDPR je kriv ! za kaj za lenobo in nesposobnost. testi se seštejejo in se objavi rezultat pozitivnih in negativnih, pa se primerja z ročnim vpisom. če spiska ne ...prikaži več štimata se .. izvede nek ukrep, ki se mu rače zapret, ustanovo, dokler vsi ne prinesejo potrjene teste. eh jebi ga, če hočete goljufat, pa naj vas denarnica prisili. lahko pa za povrh tistega, ki goljufa, izključijo iz šole.

  • PaPajapopi 08:07 05.december 2021.

    DOLGČAS... Dajte že enkrat nehat z tem covid sranjem ! ! !