Zdravje
59366 ogledov

Le v tem primeru v karanteno ne bo šel cel razred

Samotestiranje v slovenskih šolah
1/2
Profimedia
Sodelavcu je učitelj na roditeljskem sestanku povedal, da gre v karanteno po uvedbi samotestiranja samo pozitivni učenec, a navodilo NIJZ je še vedno, da mora v karanteno cel oddelek. Z le eno možno teoretično izjemo.

Na NIJZ so nam pojasnili, da v skladu s trenutno veljavnimi navodili za šole tam visoko tvegane tesne stike pomeni celoten razred. "Včasih pa je potrebna tudi individualna presoja posameznega primera, ki jo epidemiološka služba opravi prek konzultacije z ravnatelji šol," so dodali.

Pomembno: dva dneva in 15 minut

V karanteno morajo vsi visoko tvegani tesni stiki, ki so bili v stiku s potrjeno okuženo osebo v času, ko je bila kužna.

Kot visoko tvegan tesen stik so v navodilih NIJZ opredeljeni vsi sošolci iz matičnega oddelka ter vsi učitelji, ki so bili z oddelkom več kot 15 minut v zaprtem prostoru ter sovrstniki, ki so na šolskem avtobusu sedeli na sedežih v dveh sosednjih vrstah in kolonah od sedeža osebe s potrjeno okužbo (to pomeni dva sedeža na vse strani okrog osebe s potrjeno okužbo).

Obdobje kužnosti je čas, ko oseba s covidom-19 lahko okuži drugo osebo. To je dva dni pred pojavom bolezenskih znakov do 10 dni ali več po pojavu simptomov oziroma znakov bolezni. V primeru asimptomatske okužbe se kot obdobje kužnosti upošteva od 2 dni pred datumom odvzema vzorca pozitivnega testa, upošteva se datum pozitivnega testa na samotestiranju ali hitrem testu, če je bil nato potrjen na PCR testu, sicer pa datum PCR testa.

Izjema je bolj teoretična

Če bi bil učenec, ki nima znakov bolezni, v ponedeljek zjutraj pozitiven na samotestiranju, sošolcem načeloma ne bi bilo treba v karanteno, če z njim niso bili v zaprtem prostoru več kot 15 minut. Dva dneva pred pozitivnim testom (sobota in nedelja) namreč niso bili v stikih. Glede na to, da se ne rezultat testa čaka 15 minut, bi morali učenci za ta čas zapustiti razred, sicer bi presegli pravilo petnajstih minut, ki sicer velja za učitelje (saj se predpostavlja, da so sošolci skupaj več kot 15 minut), a bi ga po analogiji najbrž lahko upoštevali tudi za sošolce.

V primeru testiranja ob sredah in petkih to ne bi prišlo v poštev, saj bi bili v času kužnosti (dva dneva pred pozitivnim testom) v visoko tveganem stiku.

Ravnateljica Osnovne šole Danile Kumar Mojca Mihelič je v oddaji Tarča predlagala, da tisti, ki so na hitrem testu negativni, ne bi šli v karanteno, ampak morda na PCR  test in kdor ni okužen, bi lahko še naprej hodil v šolo, tako je menda v Avstriji, a NIJZ za zdaj še vztraja pri karanteni celotnega razreda.

Dokler okužba ni potrjena na PCR testu, se karantena ne odredi, a ogromno ravnateljev že po pozitivnem rezultatu na samotestiranju odredi preventivno karanteno in šolanje od doma.

Pod strogimi pogoji izjema tudi učitelji

Učiteljem v primeru visoko tveganega tesnega stika ni treba v karanteno, "če so upoštevana higienska priporočila, vključno s prezračevanjem, in izpolnjeni naslednji pogoji: učitelj je ves čas pravilno uporabljal kirurško masko IIR ali masko z višjo stopnjo zaščite, vzdrževal medosebno razdaljo najmanj 2 m do učencev in čas izpostavljenosti, to je čas, ko so bili učenci in učitelj skupaj, ne presega 45 minut v obdobju kužnosti«, piše v navodilih NIJZ. V karanteno seveda ni treba tudi cepljenim učiteljem in tistim, ki so bolezen preboleli.

Če imate še kakšna vprašanja, lahko odgovor morda najdete v navodilih NIJZ za vodstva vzgojno-izobraževalnih zavodov za primer suma ali potrjene okužbe.

janez.zalaznik@styria-media.si

 
Komentarjev 5
 • Jean_Dawkins 15:19 29.november 2021.

  Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

 • rd2dmk2 09:04 29.november 2021.

  torej , kako se virus prenaša? z dotikom ali po zraku? ste se že zmenil stručkoti kolk časa preživi izven organizmov prenašalcaev ? že veste ? kje otroci malicajo v razredu ali v jedilnici? in kako prečistijo zrak v razredih, ...prikaži več, da malo odprejo okna ali da pridejo z napravami pa ga vsega prečistijo in zamenjajo vsako noč? sorry, cepit znate. denar za to je, za to, da bi pa zrak bi vsako jutro čist in frišn pa ne, pa ne sam v šolah, ne sam zaradi covida, bi pasalo tud zarad gripe al pa čist tako.

 • Avatar krucefix
  krucefix 08:57 29.november 2021.

  otroke pustite na miru