Zdravje
56105 ogledov

Zlagati se je morala, da je bolna

Ljubljana
1/2
Anže Petkovšek Utrip Ljubljane med pandemijo Covid-19.
Cepljeni ne smejo v karanteno, zato ji ni preostalo drugega.

Vlada je pripravila osnutek zakona, ki bo, skoraj dve leti po začetku epidemije, uredil pravno podlago za obvezno nošenje zaščitnih mask, zapiranje gospodarstva, omejevanje zbiranja in podobno. Uvedli bodo tudi odškodnine za vse, ki bodo imeli resne neželene učinke po cepljenju. Še vedno pa ostaja odprto vprašanje karanten za cepljene.

Cepljeni ne smejo v karanteno, niti če zboli njihov družinski član, kar praviloma pomeni dnevne tesne stike z okuženim. Čeprav naj bi bili manj kužni, marsikdo pozna primere, ko so se cepljeni okužili in tudi širili okužbe.

Izvedeli smo za primer cepljene učiteljice, ki je, potem ko je za covidom-19 zbolel njen prav tako cepljeni mož, želela ostati nekaj dni doma. Če bi zbolela še ona, bi namreč morala v karanteno skoraj cela šola, saj poučuje večino razredov.

A karantena cepljenim ne pripada, dopust tudi ni bil možen, saj ga učitelji porabijo med počitnicami, tako se je morala svoji zdravnici zlagati, da ima simptome. Kmalu jih je tudi res dobila in na PCR testu je bila potrjena okužba, je pa noro, da je morala lagati, da je druge zaščitila pred okužbo.

V enem mesecu 30 tisoč cepljenih potrjeno okuženih

Gledano na sto tisoč prebivalcev je med necepljenimi potrjenih več kot dvakrat toliko okužb kot med cepljenimi, a kljub temu je bilo v zadnjem mesecu potrjeno okuženih več kot 30 tisoč polno cepljenih oseb ter nekaj čez 56 tisoč ostalih (podatki NIJZ od 18. oktobra do 18. novembra).

Na ministrstvo za zdravje in NIJZ smo v četrtek poslali vprašanje, koliko manj so cepljeni po njihovih podatkih manj kužni od necepljenih ter ali razmišljajo, da bi omogočili če ne celo zapovedali tudi karanteno za polno cepljene.

Zanimalo nas je tudi, ali menijo, da bi bilo smiselno vsaj redno samotestiranje cepljenih, ki delajo v šolstvu, zdravstvu in domovih za starejše. Zdaj velja, da se cepljenim in prebolevnikom, če ustanova ni uvedla svojih pravil, ni treba samotestirati.

Odgovora še nismo prejeli.

Minister za zdravje Janez Poklukar je sicer na petkovi novinarski konferenci spomnil na možnost koriščenja treh dni bolniške, za katere ne potrebujete potrdila osebnega zdravnika. Ukrep, ki so ga uvedli za razbremenitev osebnih zdravnikov v času karantene, nameravajo podaljšali do konca junija.

Na ministrstvu za zdravje cepljenim in prebolevnikom, ki jim karantena ne pripada, svetujejo, naj se samotestirajo ali testirajo s HAG testom, takoj ko prejmejo informacijo o tveganem stiku in po dveh dneh. Opozorili so še, da morajo, če dobijo simptome, tudi cepljeni in prebolevniki ostati doma, morebitna okužba pa se preveri s PCR testom.

Bolj napredni od države

Pod enim od člankov na našem portalu je komentator zapisal, da so v podjetju sprejeli sklep, da se samotestirajo tudi cepljeni in prebolevniki, v podjetju, v katerem dela sodelavkina mama, pa v karanteno pošljejo tudi cepljene in prebolevnike, če so bili v tveganem stiku, odsotnost pa jim plačajo kot izredni dopust. V njenem podjetju se morajo enkrat na teden testirati tudi cepljeni in prebolevniki, če želijo, pa se lahko tudi trikrat na teden, kot se morajo testirati necepljeni.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 15
  • LOLek 21:21 22.november 2021.

    In potem vse tiho je bilo.

  • bobubob 20:51 22.november 2021.

    Dobro jutro. Zarotniki so o nesmiselnih vladnih ukrepih 'šepetali' že davno, prav tako oni cenzurirani zdravniki, virologi.... kot še o marsičem, kar (pre)počasi prihaja na svetlo. Medtem pa ljudje to blaznico preživljajo, kot vedo in znajo. Nekateri pošteno, marsikdo ne. ...prikaži veče. Tudi sam bog Fauci se zbuja. https://www.lewrockwell.com/2021/11/vasko-kohlmayer/fauci-finally-admits-vaccines-dont-protect-against-serious-covid-or-death/

  • QSprm 11:17 22.november 2021.

    Jasno je predvsem, da tako opevano cepivo niti priblizno ne zagotavlja nic niti ni vstopnica v raj. Famozni ukrepi so samo pateticna predstava za rajo in nimajo cist nobene zveze z medicino. Avtokratsko posiljevanje z cepljenjem, nicvrednimi testi in maskami ...prikaži več pa samo posledica v startu zgresene strategije boja s srednjeveskimi metodami boja s kugo. Ljudi se obravnava kot trop infantilnih bebckov, brez lastne volje in sposobnosti presoje.