Slovenija
17755 ogledov

Toliko vam največ lahko zaračuna dimnikar

dimnikar Profimedias
Vlada je sprejela najvišjo dovoljeno ceno izvajanja dimnikarskih storitev.

Ta tako znaša 33 evrov na uro izvajanja pri uporabniku. V to ceno ni vključen davek na dodano vrednost. Prav tako niso všteti potni stroški v primeru, ko je uporabnik oddaljen več kot 25 kilometrov od sedeža dimnikarske družbe. Najvišji dovoljeni ceni se v tem primeru prištejejo potni stroški v višini 0,25 evra na kilometer za vsak kilometer nad 25 kilometrov. 

Zakon o dimnikarskih storitvah določa, da se znesek za izvedene dimnikarske storitve oblikuje kot zmnožek cene izvajanja dimnikarskih storitev in normativnega števila časovnih enot dela dimnikarskih storitev, so po seji sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Vlada sicer določi najvišjo dovoljeno ceno, kar skupaj s prosto izbiro dimnikarske družbe uporabnikom daje tudi možnost, da si stroške dimnikarskih storitev znižajo.

Kako so določili ceno?

Najvišja dovoljena cena je bila določena ob upoštevanju informativnih oz. priporočenih cen: monterjev in serviserjev hladilnih naprav za zahtevno delo (30 evrov na uro); kovinarjev za montaže na terenu (25 evrov na uro); režijske ure gradbenih del za visoko kvalificiranega delavca (20,20 evra na uro); strojno inštalacijskih del za zahtevno strokovno delo (55 evrov na uro); režijske ure kleparskih in krovskih del za kvalificiranega delavca (25 evrov na uro) ter elektro inštalaterskih del za zahtevno delo (25 evrov na uro).

Na podlagi navedenih cen je bila izračunana povprečna cena, ki je 30,03 evra. Vlada je k tej ceni dodala še dodatek v višini nekaj manj kot 10 odstotkov, to pa utemeljila z dejstvom, da gre v prej upoštevanih primerih zgolj za priporočene cene, v primeru dimnikarjev pa se določa maksimalna cena. Dimnikarska družba ob tem uporabnikov, ki so njej najbližji, ne more zavrniti, če se uporabniki odločijo in izberejo njim najbližjo družbo.

Komentarjev 6
  • Avatar Minovak
    Minovak 08:49 23.julij 2017.

    Za vse, ki imajo, imamo ogrevanje na zemeljski plin in dimnikarji NE čistijo dimnikov, bi morala biti cena mnogo manjša, saj je vse, kar dimnikar naredi, priklop sonde v odvod plinov in izpis podatkov, prav enako naredi servis vsako leto. ...prikaži več Temu lahko rečemo dvojno plačevanje in to je za dimnikarja 29 € za 10 minut dela, ker drugega ne naredi nič. Poudariti je treba, da je tudi onesnaževanje zraka zanemarljivo, ekološki davek pa plačujemo samo mi, ki imamo ogrevanje na plin, npr. drva pa nič.

  • zdrej 16:23 21.julij 2017.

    Verjamem pa da marsikdo ne bi nikdar očistil dimnika, če to ne bi bilo zapovedano. Zato me to ne moti. Samo naj bo cena zmerna. V slo imamo kar dosti dimniških požarov. Tudi pri nas doma se je zgodil, pa ...prikaži veča niti vedeli nismo zanj, dokler ni prišel dimnikar. Pa čistijo dimnik po "pravilih". Skratka dogodek pripisujem prej opisanemu delu dimnikarja/ev.

  • zdrej 16:18 21.julij 2017.

    @praufo Jaz bi ga vprašal zakaj. Če mi ne bi dal pametnega argumenta (to da piše v zakonu je argument nesposobnežev na tem področju). Zadevo bi nekako uredil, potem pa bi si ogledal zakone, ki se dotikajo njegove službe, pa ...prikaži več bi ga zafrkaval tako, da bi vedno "jokajoč" odšel od hiše. Če pa naslednjič prišel drugi, bi zahteval njega. Namreč do sedaj sem bil dostikrat razočaran nad delom dimnikarjev. Za njimi sem odstranil kar lepo količino saj iz dimnika. Po tem bi zadevo predal inšpekcijam.