Slovenija
2134 ogledov

Tonin jasno povedal, kam spada NSi

volitve v evropski parlament 2019, Matej Tonin Saša Despot
Programski kongres NSi v Mariboru je z govorom predsednika NSi Mateja Tonina doživel enega prvih vrhuncev.

Matej Tonin je v nagovoru krščanske demokrate opredelil kot sredino tako po vrednotah kot po načinu delovanja. Aktualno vladajočo politiko pa je opisal kot "vladno tragikomedijo", ob kateri "človek ne ve, ali bi se smejal ali jokal".

V Sloveniji se po njegovih besedah trenutno soočamo z dvema pogledoma, ki se jima v Novi Sloveniji odločno zoperstavljajo. Na eni strani je tu radikalna levica, ki v Sloveniji želi uveljaviti uravnilovko, enakost v revščini in razvrednotiti delo, na drugi pa podivjani kapitalizem, za katerega sta značilna podlo izkoriščanje delavcev in dogovorna ekonomija politično-finančnih omrežij. Skrivnost uspeha države je po njegovem mnenju v pravem ravnotežju med socialnim in tržnim principom.

Matej Tonin Matej Tonin Slovenija "Sprememba bo šla v pozicioniranje NSi v sredino."

Zdravstvo dostopno tudi za tiste brez denarja

Tonin je bil kritičen do javnega zdravstva. Kot je poudaril, je treba vzpostaviti sistem, v katerem bomo vsi državljani koristili razpoložljive kapacitete, in ne zgolj tisti, ki imajo denar. Po njegovem prepričanju reforma zdravstvenega sistema, ki jo predlaga NSi, vsem državljanom omogoča dostopno zdravstvo.

Marjan Šarec Poti Slovenija Šarec o pogovorih z NSi

Prav tako si v NSi prizadevajo za reformo pravosodja. Tonin se je obregnil ob več let trajajoče sodne postopke brez epiloga, zastaranja, procesne napake in založene oporoke.

Matej Tonin in Jožef Horvat na seji sveta NSi | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Še pred Toninom sta zbrane nagovorila vodja poslanske skupine Jožef Horvat in evropska poslanka Ljudmila Novak. Horvat je ponovil besede izpred petih let, da njihova stranka ni ne leva in ne desna. "V političnem spektru je NSi krščansko-demokratska sredina, ki je blizu ljudem. Nikamor se ne premikamo. Mi smo sredina od ustanovitve. Nič drugače kot CDU in CSU v Nemčiji ali druge naše sestrske stranke v Evropi," je dejal.

Po njegovih besedah je napačno prepričanje, da sta si konservativnost in progresivnost nasprotna. "Naš prenovljeni politični program je dokaz, da krščanska demokracija ni politični model, ki se je ustavil. Prenovljeni program NSi je dokaz, da je krščanska demokracija politični program za prihodnost. Za prihodnost Slovenije," je še povedal Horvat.

Hrvaška ni pripravljena na Schengen

Naslovil je tudi vprašanje migracij, ki mora biti vprašanje skupne evropske politike, obenem pa se je zavzel za okrepitev slovenske policije, zlasti pa vojske, ki "nam danes razpada pri živem telesu". Ker Hrvaška svojih meja nima pod nadzorom, pa po Toninovi oceni tudi še ni pripravljena na vstop v schengensko območje.

Marjan Šarec Vlada Slovenija Mesec Šarca postavil na hladno. Sodelovanje z NSi?

Prav tako je bil Tonin izjemno kritičen do "blokade civilnega nadzora" nad obveščevalnimi službami in izključitev opozicije iz Sveta za nacionalno varnost.

Dotaknil se je tudi podnebnih sprememb, ki po njegovih besedah "terjajo skupne akcije". "Težko poslušam tiste, ki zanikajo globalno segrevanje," je pripomnil ter se zavzel za odgovorno in racionalno ravnanje pri uporabi naravnih virov.

Evropska poslanka iz vrst NSi Ljudmila Novak je poudarila, da so pripravljeni sodelovati z vsemi, ki hočejo dobro. "V Evropski uniji in žal tudi v Sloveniji gredo mnoge stranke v skrajnosti, populizem, ščuvajo ljudi in napeljujejo k razdoru. To pa ni dobro ne za Slovenijo ne za Evropsko unijo in takšne moramo odklanjati, ne glede na to, s katere strani prihajajo," je dejala.

Zaključila je, da je zavedna Štajerka, zavedna Slovenka in prepričana Evropejka. "Naj bo politika NSi steber slovenske poštene politike," je dodala.

volitve v evropski parlament 2019, Ljudmila Novak | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zavzemajo se za naravno smrt

Tonin je ob tej priložnosti povzel nekaj izhodišč prenovljenega programa stranke, ki delovanje NSi opira na človekovo dostojanstvo, svobodo, pravičnost in varnost. Zavzel se je za varovanje začetka od spočetja do naravne smrti, za več otrok, za nedotakljivost človekovega dostojanstva.

Janez Janša Ukinitev dodatka Slovenija O ukinitvi dodatka za aktivnost bosta odločali SDS in NSi

"Krščanski demokrati smo sredina tako po vrednotah, kot tudi po načinu delovanja," je dejal prvak NSi. Osrednje vrednote neke družbe po njegovih besedah vedno zagovarjajo stranke sredine, zato je "z današnje perspektive smešno, kako so nas desetletja umetno rinili na obrobje".

Komentarjev 15
 • ode 17:45 18.november 2019.

  Milka Novakova - povsod je zraven, kjer ni nobene odgovornosti in nobene funkcije. Tako se že desetletja vlači po političnem gnoju. Važno je le, da je dobra plača in da se dobro je in pije na državne in strankarske stroške.

 • puelasedulaest 00:48 18.november 2019.

  N.si ima samo eno napako namreč to, da jo podpirajo verniki. Stranka nima nobenih grehov, nobeni svinjarij, nobenih kraj ampak n.-orci jo sovražijo zaradi vere. Ta stranka ima tudi najplemenitejšega med poslanci-Jožeta Horvata ampak tudi on je veren zato ga ...prikaži več je po mnenju Levice treba sovražiti.

 • Avatar Velestella
  Velestella 00:42 18.november 2019.

  Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com