Slovenija
3142 ogledov

Tonin obračunal z Levico in hkrati negiral še Janšo

Matej Tonin Saša Despot
Prvak NSi Matej Tonin je v nagovoru kongresu odgovoril na očitke SDS, obračunal z Levico in hkrati svetoval predsedniku vlade Robertu Golobu.

Prvak NSi Matej Tonin je v nagovoru kongresu poudaril, da NSi v ospredje postavlja korist državljanov. "Ne delamo za Goloba niti za Janšo, delamo pa za Slovenijo in za njene ljudi," je zatrdil. Svoje poslanstvo Tonin vidi tudi v gradnji samozavesti med članstvom, da je NSi edina prava alternativa z močnim programom in sposobnimi ljudmi.

Miha Kordiš Slovenija Boscarol razkril, kaj si misli o Kordišu

Tonin se je v nagovoru 350 delegatom na današnjem volilnem kongresu zahvalil za "nesebično podporo v zadnjih dveh letih". Uvodoma se je tako ozrl v čas, ko je NSi marca 2020 stopila v vlado pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše, ki se je morala takoj spopasti z epidemijo koronavirusa.

Priznava tudi napake

Predsednik NSi danes ocenjuje, da lahko na opravljeno delo gledajo z zadovoljstvom. Priznava sicer, da so zagotovo pri svojem delu storili kakšno napako, a je prepričan, da je Slovenija z NSi v vladi iz krize izšla na strani zmagovalk, z visoko stopnjo gospodarske rasti in nizko brezposelnostjo.

Danes pa se po njegovih besedah ob vojni v Ukrajini soočamo z novo krizo, v kateri je Slovenija dolžna pomagati Ukrajini, saj je v slovenskem interesu, da se vojna čim prej konča.

Alenka Bratušek intervju Slovenija Alenka Bratušek: Levica bo morala rešiti zadeve s Kordišem

vlada janez janša matej tonin | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Levico označil za radikalno stranko

Ob tem je puščice kritike uperil tudi v koalicijsko Levico. "Radikalno levo krilo sedanje vlade" namreč po njegovem mnenju predstavlja največjo grožnjo nacionalni varnosti, to pa vpliva ne le na varnostno politiko države, ampak tudi ekonomsko, meni. Prvak NSi je tako danes napovedal, da bodo "pri obravnavi vladnega predloga zakona o dohodnini uporabila vse procesne in proceduralne možnosti, da ustavi razgradnjo dobro delujočega sistema normirancev".

Izrazil je tudi nasprotovanje spremembam družinskega zakonika, ob treh referendumih, ki Slovenijo čakajo v naslednjih mesecih, pa napovedal podporo NSi referendumu o dolgotrajni oskrbi in Radioteleviziji Slovenija.

Janez Cigler Kralj Slovenija Janez Cigler Kralj: Bojim se, da bi bil tam kot predsednik izžvižgan

V naslednjih mesecih so sicer po Toninovem prepričanju pred vlado premierja Roberta Goloba tri ključne naloge, in sicer zagotavljanje pomoči gospodarstvu, nadaljevanje začetih javnih investicij in prenova zdravstvenega sistema. Pri slednjem je NSi pripravljena prispevati svoje glasove za preoblikovanje ZZZS in upravljanja javnih zdravstvenih zavodov.

Ob tem je zavrnil očitke prvaka SDS, da NSi "paktira s Svobodo". "NSi se ne pogaja z Golobom za vstop v vlado, ne zanima pa nas tudi opozicijska krilatica 'tem slabše za vlado, tem boljše za nas'," je dejal.

soočenje Sedem odgovorov Šport Predsedniški kandidati o tem, kdo je najboljši Slovenec vseh časov

NSi želi biti moderna stranka

Tonin, ki se danes podaja po tretji mandat na čelu stranke, tako napoveduje, da namerava NSi razvijati v moderno stranko, ki pa se ne bo sramovala temeljnih vrednot slovenske družbe. Obljublja, da bo stranka pod njegovim vodstvom gradila na dialogu, uveljavljala socialno tržno gospodarstvo, opirali pa se bodo na štiri temeljne vrednote krščanske demokracije: svobodo, pravičnost, varnost in človekovo dostojanstvo. "Če želimo doseči veliko zmago, moramo vanjo najprej verjeti sami," je še zaključil.
 

Komentarjev 8
  • mph2 16:13 15.oktober 2022.

    "NSi želi biti moderna stranka" ki bazira svoj obstoj na malikovanju tisočletja starega krvavega neobstoječega božanstva. :-)

  • Avatar Antikrist1
    Antikrist1 15:32 15.oktober 2022.

    Tudi ta klerofašistični falot nikakor ne more pozabiti, da je na volitvah popušil, hehehe. In ja, njegov šef je fašist Janša!

  • Ender3 14:26 15.oktober 2022.

    Moderna stranka, ki v 21 stoletju zagovarja krsčanske vrednote. Te jim služijo samo za plitikanstvo in servirno, izdajalsko vlogo sekti SDSa.