Slovenija
20404 ogledov

Tonin za to, da se določi PCT za vse zaposlene

Matej Tonin Anže Petkovšek Novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše in podpredsednikov Zdravka Počivalška in Mateja Tonina, Brdo pri Kranju.
Podpredsednik vlade in predsednik NSi Matej Tonin bi vpeljal pogoj PCT za vse sisteme oz. vse zaposlene.

Predsednik NSi in podpredsednik vlade Matej Tonin je danes dejal, da v NSi menijo, da bi moral biti pogoj PCT (preboleli, cepljenih, testirani) čim bolj razširjen. Če temu ne bo tako, se bodo ustvarjale različne izjeme, pa tudi zmeda in nezadovoljstvo, je dejal. Tako bi pogoj PCT vpeljali za vse sisteme oz. vse zaposlene.

Tonin je v izjavi medijem ob robu odprtja Mladinskega strateškega foruma v Mariboru izrazil željo, da bi Slovenija tudi v jeseni ostala odprta. "Zato je cepljenje edina prava rešitev. Kdor ima zadržke, obstaja na voljo še vedno testiranje," je dejal. Po njegovem mnenju bomo lahko tudi v jeseni ohranili čim bolj normalen način življenja, če se bomo v ustrezni meri precepili.

Vlada namreč v nedavno sprejetih odlokih uvaja pogoje PCT. To pomeni, da se bodo zaposleni v številnih dejavnostih - med drugim na področju javnega prevoza potnikov, različnih storitvenih dejavnostih itd. -, ki niso cepljeni proti covidu-19 in ga niso preboleli, morali po 23. avgustu testirati na okužbo z novim koronavirusom na vsakih48 ur s hitrim antigenskim testom oz. 72 ur s PCR testom.

samotestiranje | Avtor: Profimedia Profimedia

Poleg tega po 23. avgustu država ne namerava več kriti stroškov presejalnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi, razen za izjeme. Tistim, ki se bodo morali testirali za potrebe opravljanja svojega dela, bo glede na zakon o varnosti in zdravju pri delu stroške testa kril delodajalec.

Po 23. avgustu bodo morali vsi, ki bi se želeli testirati s hitrim testom, testiranje plačati. Predvidenih je le nekaj izjem - več o tem TUKAJ. Cena posameznega testa naj bi bila 12 evrov, če bo test pozitiven in bo potreben test PCR, bo tega krilo zdravstveno zavarovanje. 

Kako bo pogoj PCT urejen v šolah, še ni povsem jasno. Na ministrstvu za zdravje so napovedali uvedbo takoimenovanega postopnega modela. Za študente bo PCT obvezen od začetka študijskega leta, pri tem pa opozarjajo na težave, ki bi jih morebitno plačljivo testiranje povzročilo dijakom in študentov iz socialno ogroženih družin

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 36