Slovenija
3081 ogledov

Treh milijonov se ne da prihraniti

Vili Kovačič in Lucija Ušaj Anže Petkovšek Na vrhovnem sodišču javna obravnava v presoji zakonitosti referenduma o drugem tiru. Pred sodniki so pričali pobudnik referenduma Vili Kovačič, premier Miro Cerar in vodja projekta drugi tir Jure Leben.
Tehnično bi referendum in volitve lahko izpeljali na isti dan, a bi to lahko bilo ob kvorumu sporno.

Ustavno sodišče bo obravnavalo pritožbo pobudnika referenduma o zakonu o drugem tiru Vilija Kovačiča na sklep Državne volilne komisije, s katerim je ta za datum ponovljenega glasovanja na referendumu določila 13. maj. 

Kovačič si namreč prizadeva, da bi glasovanje izvedli skupaj z državnozborskimi volitvami, ki bodo predvidoma 27. maja ali 3. junija. Obrnil se je že tako na vrhovno sodišče, ki je njegovo pritožbo v petek zavrnilo, kot na urad predsednika republike Boruta Pahorja, kjer so mu po navedbah STA odgovorili, da volitev ni mogoče razpisati hkrati z referendumom.

Vili Kovačič Slovenija Vrhovno sodišče zavrnilo Vilija Kovačiča

Tehnično bi šlo na isti dan

Direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko meni, da do izvedbe referenduma na isti dan z volitvami ne bo prišlo. "DVK je določila datum, ki je v skladu z zakonom in ustavo," poudarja Vučko.

Na naše vprašanje, ali bi ob kvorumu lahko izpeljali referendum na isti dan kot volitve, odgovarja, da bi to bilo tehnično izvedljivo. "Če bi prišlo do tega, hipotetično, bi imeli dvojni volilni imenik," razlaga Vučko. "Volilec bi se moral odločiti, ali sploh sodeluje na referendumu, kar bi izkazal s tem, da se vpiše v volilni imenik."

referendum drug tir | Avtor: Saša Despot volilni štab civilne inicijative, Saša Despot

Procedura je po Vučkovih besedah jasna. "Volilec pristopi na volišče, pride najprej do volilnega odbora, izkaže istovetnost, se podpiše v volilni imenik in dobi glasovnico," pojasnjuje Vučko. "V primeru sočasnosti z volitvami, bi proceduro nato ponovil na volitvah v državni zbor."

Manipuliranje kvoruma

Mnenja o tem, ali je sočasnost ob kvorumu sploh poštena, se razlikujejo, ustavno sodišče pa se o tem še ni izreklo. Dolgoletni direktor vladne službe za zakonodajo Janez Pogorelc je v Pravni praksi leta 2014 zapisal, da je "neprimerno, če ne celo protiustavno razpisati referendum na dan volitev ali drugega referenduma, saj je mogoče tako kvorum izigrati oz. z njim v naprej manipulirati".  Varčevalni razlogi za združevanje referendumov in volitev na isti dan tako ne bi smeli biti upoštevani.

Peter Gašperšič Drugi tir Slovenija Infrastrukturni minister: Kar zagovarja nasprotna stran, za nas niso argumenti, ampak zavajanja

Kovačič sicer poleg sklepa volilne komisije na ustavnem sodišču izpodbija tudi dele zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki govorijo o rokih, v okviru katerih se lahko določa datum referenduma. 

Ustavnemu sodišču predlaga, da do končne odločitve zadrži izvajanje sklepa DVK o datumu ponovljenega glasovanja. Ali bo sodišče o njegovi pritožbi odločilo še danes, ni znano.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 15:28 05.april 2018.

    spet kraja denarja od ljudi, sramota lopovska

  • Skipi 13:49 05.april 2018.

    NE Vučko nimaš prav. Prideš na volišče rečeš da boš glasoval za oboje, se dvakrat podpišeš, dobiš dva listka, od katerih vsakega vržeš v svojo skrinjico. 5 dodatnih sekund za podpis in 2 da vržeš list v drugo skrinjico.

  • matija31 13:02 05.april 2018.

    Očitno imamo preveč denarja.