Slovenija
8041 ogledov

Trenutno najslabša regija: "Sem hodijo delat in ne na bolniško"

Tuji delavci Profimedia
Na današnji novinarski konferenci v Zdravstvenem domu Ajdovščina so povedali, da so okužbe razpršene, precej pa so jih zaznali med tujimi delavci.

Danes objavljeni podatki kažejo, da se epidemiološke razmere slabšajo v večini regiji, so pojasnili na današnji novinarski konferenci. 

Kljub drugačnim pričakovanjem,pa nobena od treh regij, kjer se šole še niso odprle, ni izpolnila pogoja za odprtje.

Najslabše se drži Severnoprimorska (goriška statistična regija), ta je glede na sedemdnevne statistične podatke po pojavnosti okužb prav na vrhu med vsemi regijami.

 | Avtor: NIJZ NIJZ

Severnoprimorska regija je dolgo kljubovala večjemu valu okužb, tudi v domovih starejših občanov se je pojavila relativno pozno, v vipavskem Pristanu lani julija, v ajdovskem pa šele tik pred koncem lanskega leta. Prav okužbe tamkajšnjih oskrbovancev in zaposlenih so dvignile število obolelih s covidom-19.

Na današnji novinarski konferenci v Zdravstvenem domu Ajdovščina so povedali, da so okužbe razpršene, precej pa so jih zaznali med tujimi delavci.

Poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite (CZ) Ajdovščina Igor Benko je povedal, da so drugi večji vir okužb zaposleni, ki v ajdovsko občino prihajajo na začasno delo iz držav nekdanje Jugoslavije. V Ajdovščini jih tako začasno prebiva okrog 1000, njihova povprečna starost je okrog 35 let, zato ponavadi okužbo s covidom-19 prebolevajo z atipičnimi znaki okužbe.

V Slovenijo hodijo delat in ne na bolniško

"Vedeti morate, da ti ljudje prihajajo k nam delat in ne na bolniško ali v karanteno, zato uporabijo vse mogoče trike, da bi se temu izognili. Vendar lahko okužijo tudi druge, zato so se delodajalci odločili, da od začetka januarja vsakih nekaj dni opravljajo pri svojih zaposlenih hitre teste in tako poskušajo preprečiti večje okužbe," je povedal Benko.

Tuji delavci so po praznikih ob vračanju nazaj na delo ob prestopu državne meje dobili odločbo o karanteni, testirani in negativni pa na zadnjo stran odločbe tudi potrdilo, da so negativni. "V roku dneva ali dveh so imeli vsi tuji delavci v naši občini narejeno fotokopijo tiste odločbe s potrdilom na hrbtni strani. To smo ugotovili ob kontroli teh izdanih karanten."

Pediatrinja okarala starše

Pediatrinja ajdovskega zdravstvenega doma Katja Šoštarič Likar pa je opozorila na težave, ki jih lahko imajo otroci po prebolelem covidu-19. Okarala je starše, da ne sporočajo njihovim pediatrom, da so otroci zboleli s covidom-19 in kakšen je njihov potek bolezni.

"Apeliram na vse starše, ki so zboleli za covidom-19, naj nam sporočijo, ali so za to boleznijo zboleli tudi otroci, da si to zabeležimo in imamo nad otroci kontrolo. Tako lahko hitreje ugotovimo, kaj se dogaja, če pride v mesecih po prebolelem covidu-19 do kakšnih morebitnih zdravstvenih zapletov ali posledic. Žal smo v Sloveniji zabeležili več primerov, da se bolezen kasneje pojavi v neki drugi obliki," je dejala.

Ajdovska pediatrinja je opozorila še, da sedaj dnevno obravnavajo otroke in mladostnike s psihičnimi težavami, kar je precej več kot pred izbruhom epidemije novega koronavirusa.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • Pepe007 06:56 28.januar 2021.

    Noben ukrep brez resnega nadzora ne bo med delom prebivalstva spoštovan. Zakaj bi za karanteno veljalo drugače? Večina mlajših bolnikov lahko covid preživi z eno škatlico lekadola.

  • Avatar Leon
    Leon 15:37 27.januar 2021.

    Kaj pravi doktor Jansha ? Vojsko in policijo na ulice ali prelet bojnih letal ?

Sorodne novice