Slovenija
10104 ogledov

Trepetali smo cel mesec, grožnje je vendarle konec

suša, zalivanje, Kranj M. Ha. Zalivanje na Slovenskem trgu v Kranju, posneto junija 2022.
Z današnjim dnem so razglasili preklic požarne ogroženosti.

Uprava za zaščito in reševanje je z današnjim dnem razglasila preklic požarne ogroženosti naravnega okolja v državi, razen v občini Ajdovščina.

Spomnimo: velika požarna ogroženost je bila 20. julija letos razglašena na območju občin Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava.

Na Krasu se je v tem času razplamtel največji požar v zgodovini Slovenije, ki je opustošil velik del pokrajine.

Danes bosta tako Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija prenehala izvajati poostren nadzor. 

Gre za posledice obilne pošiljke padavin, ki je namočila presušena tla, ponekod po državi pa povzročila precejšnje razdejanje. Kot so pojasnili na Agenciji RS za okolje, ni šlo za tornado, temveč za "derecho" - dolgožive nevihte z viharnimi in pogosto tudi orkanskimi sunki vetra. Več o tem na tej povezavi

Tudi za danes so izdali oranžno opozorilo: grozijo veter, toča in strele. Kako se padavine gibajo po državi, si oglejte na radarski sliki padavin (povezava).

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 2