Slovenija
3630 ogledov

Takšne so posledice Cerarjevega odstopa

Volitve 2017 Marjan Šarec Anže Petkovšek
Parlamentarne volitve so vse bliže in kot kaže bo tekma napeta do zadnjega. Karte je premešal tudi premier Cerar, ki je v sredo odstopil.

Na lestvici priljubljenosti strank vodi Lista Marjana Šarca, ki bi jo volilo 12,2 odstotka vprašanih. Sledita ji SD, ki bi jo volilo 11,7 odstotka, in SDS, ki bi jo volilo 10,6 odstotka vprašanih. Delo vlade kot neuspešno ocenjuje 66,2 odstotka vprašanih.

Na četrto mesto se je po priljubljenosti strank uvrstila SMC z 8,1-odstotno podporo, na peto Levica s 5,1 odstotno podporo, sledita NSi s 4,7-odstotno in DeSUS s 4,6-odstotno podporo. Stranko Alenke Bratušek bi volilo 0,4 odstotka vprašanih. 2,5 odstotka vprašanih bi volilo druge stranke. 26,9 odstotka vprašanih še ne ve, koga bi volilo, da ne bi odšli na volitve, pa je dejalo 13,2 odstotka vprašanih.

Omenjeno anketo so izvedli neposredno po sredinem odstopu Mira Cerarja na vzorcu 350 vprašanih, še pred odstopom pa so enako anketo izvedli na vzorcu 700 vprašanih. Sodeč po izidih te ankete, je odstop nekoliko pomešal razmerja med strankami.

Miro Cerar | Avtor: Saša Despot Izjava Mira Cerarja za medije v zvezi s pismom Evropski komisiji. Saša Despot

Kako je Cerar z odstopom premešal karte

Po anketi, ki je bila opravljena pred odstopom, je bila namreč vodilna stranka po priljubljenosti SD, ki bi jo volilo 12,7 odstotka vprašanih. Druga je bila Lista Marjana Šarca, ki bi jo volilo 12,4 odstotka vprašanih, tretja pa SDS, ki bi jo volilo 11,7 odstotka vprašanih.

Na četrto mesto se je po priljubljenosti pred odstopom uvrstila SMC s 7,6-odstotno podporo, sledila sta DeSUS s 4,9-odstotno podporo in NSi s 4,8-odstotno podporo. Levico bi volilo 3,6 odstotkov, Stranko Alenke Bratušek pa 0,2 odstotka vprašanih. 3,2 odstotka bi jih volilo druge stranke. 26,6 odstotka vprašanih ni vedelo, koga bi volili, da ne bi odšli na volitve, pa jih je odgovorilo 12,2 odstotka vprašanih.

Marjan Šarec Po odstopu Cerarja Slovenija Prvi odziv Marjana Šarca

Slaba ocena za vlado

Delo vlade je po odstopu Mira Cerarja kot neuspešno ocenilo 66,2 odstotka vprašanih (pred odstopom 66,9 odstotka), kar je 0,5 odstotne točke več kot februarja. Kot uspešno je delo vlade ocenilo 24,7 odstotka vprašanih (pred odstopom 29 odstotkov), 9,1 odstotka pa jih je odgovorilo z ne vem (pred odstopom 4,1 odstotka).

Na lestvici priljubljenosti politikov še naprej vodi predsednik republike Pahor, sledita mu predsednik DZ Milan Brglez in evropska komisarka Violeta Bulc. Marjan Šarec je padel z drugega na peto mesto. Na zadnjem mestu sta predsednik SDS Janez Janša in poslanec SDS Vinko Gorenak.

Telefonsko raziskavo javnega mnenja Vox Populi je za časnik Dnevnik in RTV Slovenija pripravila Ninamedia, opravljena pa je bila med 13. in 15. marcem.

državni zbor Slovenija Katerih sprememb pod vlado Mira Cerarja ne bomo dočakali?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Franjo Erman 15:45 19.marec 2018.

    to je samo blef. v glavnem je tako: cerarja in njegovih ne volimo več

  • Avatar vec
    vec 10:01 19.marec 2018.

    mimgrede, kdo je ta Marjan Šarec, vsak dan lapate o njemu a nit ni nič, ni ne kandidat, ni ne strankar, nič in nihče (razen zlo dober imitator) kaj ga skoz guzite naprej in vedno nekaj primerjate z drugimi, če ...prikaži več pa se niti ne ve ali sploh bo kandidiral (mislim ZAGOTOVO SE ŠE NE VE) ko bo uradno najavil kandidaturo pa trajbajte.

  • Lovebites 09:55 19.marec 2018.

    Jebes odstop.Je prepozno .Nikoli niti ne bi smel priti na oblast Posledice njegovega kadrovanja:zbiranje zamaskov za operacije otrok,prekomerno financiranje JS in cuzanje zjebanega gospodarstva,prodaja drzavnih podjetij tujcem,napacni ljudje na pozicijah,norcevanje iz ljudi,preferiranje golazni iz bivse yu,Afrike in Vzhoda nad svojim ...prikaži večim ljudstvom,Neustrezni kader(matilda milojka,nepotizem-Vesna,ministrica,LOL,okuzeni mediji,itd. Ni konca.