Slovenija
16181 ogledov

Višje plače splavale po vodi

Branimir Štrukelj Saša Despot
Pogajanj s sindikati je konec. "Zdaj bodo čakali na naslednjo priložnost," je o sindikatih dejal Cerar.

Z odstopom predsednika vlade Mira Cerarja se zaključujejo tudi pogajanja sindikatov javnega sektorja. Ti so tako ostali praznih rok. V ponedeljek je namreč že kazalo, da bosta strani našli skupen jezik in se dogovorili. Do dogovora s Svizom ni prišlo, v skupini sindikatov Jakoba Počivavška pa so računali, da bi lahko v roku enega tedna dosegli dogovor. 

Odstop Mira Cerarja pomeni, da so javni uslužbenci ostali brez skoraj dogovorjenih od 4 do 12 odstotkov višjih plač. "Stavke so napovedane in če nimate oblasti so pravzaprav nesmiselne," je Cerarjev odstop za Radio Slovenija komentiral Branimir Štrukelj (Sviz). "Stavko bomo najverjetneje zamrznili in takoj ko bomo spet imeli regularne oblasti, se bodo vprašanja preselila na to mizo." 

Janez Janša Slovenija Janša: povzročiti poskušajo čim več kaosa

"Kaj odstop predsednika vlade Mira Cerarja pomeni za nadaljevanje pogajanj s sindikati javnega sektorja, v tem trenutku po mojem še ni povsem znano. Čeprav je predsednik vlade rekel, da je to zadeva, ki bo verjetno morala počakati na naslednjo vlado, sam razloga za to ne vidim," je dejal Jakob Počivavšek.

Izpostavil je, da je vlada sprejela določene zaveze in tudi ta pogajanja pripeljala že zelo daleč. "Bili smo zelo blizu dogovoru. Mi se bomo v vsakem primeru v ponedeljek, ko je bilo dogovorjeno nadaljevanje pogajanj, sestali s koordinacijo in se dogovorili, kako naprej. V tem trenutku so po mojem mnenju odprte vse opcije. Odločitev bomo predvidoma sprejeli v ponedeljek," je še dodal.

Glede vprašanja, kaj spada v tekoče posle vlade, je Počivavšek izpostavil, da je bilo v preteklosti vedno vprašanje za razprave, kaj so to tekoči posli. "Moje mnenje je, da je ta vlada sprejela določene zaveze. Tudi sklepanje stavkovnih sporazumov je po mojem mnenju nekaj, kar bi lahko sodilo med tekoče posle vlade, glede na to, da je treba razrešiti to situacijo. Jaz ne bi absolutno izključil možnost, da se pogajamo in se tudi dogovorimo v času, ko vlada opravlja tekoče posle," je dejal.

Cerar: "Zdaj bodo pa čakali"

Cerar je včeraj zvečer dejal, da so bili sindikati z njihove strani "mesece in mesece deležni vse pozornosti". Vlada je oblikovala dopolnilne predloge, vodila dialoge in bila skrajno strpna. "Medtem ko najvišji predstavniki sindikatov žalijo mene in vlado, sem bil vedno potrpežljiv, požiral te žalitve, požiral neresnice," je dejal Cerar. 

Andraž Zorko Slovenija Zorko: Kar je povedal Cerar, je res. Ljudje so pa vseeno nesrečni

Poudaril je, da je vlada v ponedeljek sindikatom dala "zelo dober predlog", a so ga zavrnili. "Zdaj bodo pa čakali na naslednjo priložnost," je še dodal. 

Miro Cerar Slovenija Predsednik vlade je odstopil, kaj zdaj?

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 36
  • srecnii 20:07 15.marec 2018.

    No a je blo vredno, NI, razen da so si nakopal sramoto.

  • rogixl 17:06 15.marec 2018.

    Cerar tokrat odločno in pravilno. Židan in Erjavec sta nekredibilna koalicijska partnerja, ki sta se vsakega projekta lotila z figo v žepu.

  • Avatar olor
    olor 14:46 15.marec 2018.

    Ker štrukejl ni uspel, naj odstopi od funkcije.