Slovenija
2968 ogledov

Tudi pri nas pogosta ta hišna žival. Ga prepoznate?

Nika Leben Saša Despot
Verjemite, tudi nas je presenetilo ...

Ostre bodice, štiri urne nožice, privihan smrček in zimsko spanje. Čeprav vse resda opisuje tako ježe kot tudi tenreke, slednji pravzaprav ne spadajo v njihovo domeno. Gre namreč za žužkojede sesalce iz Madagaskarja. "Tenreki so na nek način tudi podobni kačam, saj imajo kloako - eno odprtino, skozi katero iztrebljajo in se razmnožujejo, medtem ko ostali sesalci premorejo več odprtin," pojasnjuje naša sogovornica, biologinja in lastnica neuradnega zavetišča Čudežne zverinice na Bledu, Nika Leben.

Tenreka boste lahko spoznali tudi na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali, ki bo 10. junija v Novi Gorici od 15-21 ure. V primeru slabega vremena bo dogodek prestavljen na 17. junij. 

 

Bengalska mačka ni tiger Slovenija Na Žurnalovem festivalu tudi ta edinstvena pasma mačk Ameriška akita - Psarna Ferapede Čuvaj Slovenija Pasma, ki spominja na medveda

Tenreki so zelo radovedne nočne živali. Medtem ko mi spimo, štirinožne živali rade tekajo naokoli. V blejskem zavetišču se je, da bi nas pozdravil, iz spanca prebudil tenrek, ki prebiva v večnadstopnem terariju oziroma predelani omari. Nadstropja med seboj povezujejo stopničke, po katerih lahko prosto teka. "S kolegi smo opazili, da je naš sedemletni ljubljenček še posebno aktiven ponoči, saj je slišati zvoke vrtečega kolesa ali njegovih tačko, ko se premika iz nadstropja v nadstropje in lovi žuželke," pojasnjuje biologinja. 

Nika Leben | Avtor: Saša Despot Nika Leben Saša Despot

Bodičaste živalice so priljubljeni hišni ljubljenčki, saj marsikoga očarajo z ljubkim izgledom in nezahtevnostjo. Gre za zdrave živali, ki brez večjih zdravstvenih težav živijo tudi do petnajst let, za piko na i pa naj bi tudi njihov iztrebek imel vonj po medu. Ker niso veliki, ne potrebujejo veliko prostora. Radi tekajo, zato je glaven del njihove opreme tudi kolo. "To naj bo polno in ne žičnato, da ne pride do poškodb nogic," opozarja naša sogovornica. Tenreki so zelo hitra bitja. "V šoli sem želela pokazati, kako hitro teče in kot bi mignil, nam je ušeč za radiator izpod katerega ga je rešil hišnik. Takrat smo bili priča pravi komediji, saj se je žverca tako dobro skrila, da je hišnik moral radiator popolnoma odstraniti," navihano pove lastnica zavetišča za eksotične živali na Bledu. Ježem podobne živali zaradi bodic sicer izgledajo nevarne, a temu ni tako. V kolikor se ob osebi počutijo varne, so njihove bodice mehke in se občutijo kot dlaka.

 

Posebnost pri tenrekih je, da v času paritve, samčki dobijo mlečne oči oziroma mlečne solzice. "Včasih izgleda strašljivo, vendat je to povsem običajen in fiziološki del njihovega letnega cikla."

Kaj počnejo tenreki med zimskim spanjem?

Tako kot ježi, tudi tenreki hibernirajo. V hladnejših mesecih se ne gibljejo, veliko spijo in manj jejo. "Med hibernacijo, je tenreka priporočljivo opazovati," opozarja biologinja. "Preverjajte njihovo kožo in hitrost dihanja. Tenreki so toploljubne živali, a med zimskim počitkom jim prijajo nekoliko hladnejše temperature, kot so jih vajeni. Ljubljenčki pozimi zahtevajo med 20 in 24 stopinj Celzija, poleti pa 24 in več."

Nika Leben | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Otroci se najbolj bojijo ...

Medtem ko tenreki pozimi hibernirajo, naša sogovornica nima časa za počitek. Nika Leben, srčna biologinja in predana lastnica neuradnega zavetišča Čudežne zverinice na Bledu, svoj vsakdan začne že ob četrti oziroma peti uri zjutraj. "Po navadi najprej pogledam elektronsko pošto in uredim birokracijo. Če nas čaka naravoslovni dan, živali pripravim na pot, uredim dokumentacijo, jih oskrbim, se odpeljem na lokacijo, izvedem delavnico, pridem nazaj, na vrsti so veterinarske zadeve, vodeni ogledi z obiskovalci, ponovna oskrba živali in če mi ostane še kaj moči, čas porabim za čiščenje, večerno beljenje in papirologijo."

Ker Nika in njeni živalski prijatelji veliko dopoldnevov preživijo v šolah in vrtcih, dobro vedo, česa se slovenski otroci najbolj bojijo. "Pri pajkih se obiskovalci dostikrat kar umaknejo, pri nekaterih so problemi kače," ugotavlja naša sogovornica.

"Vse je odvisno od tega, kakšen odnos do živali imajo starši. Zelo sem vesela, ko nas obiščejo družine in starši priznajo, da se bojijo živali, ampak zaradi otrok zberejo pogum. Vsem se vidno oddahne, ko povem, da nimamo nobene strupene kače. Zelo sem srečna, ko nekdo prizna, da je prvič pobožal kačo in mi pove, da mu je bilo lepo. Imamo posebne delavnice, kjer ljudje lahko premagajo strah nad živaljo in tista sreča je res velika." – Nika Leben, biologinja in lastnica neuradnega zavetišča Čudežne zverinice na Bledu

Nika Leben | Avtor: Saša Despot Nika Leben Saša Despot

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.