Slovenija
4324 ogledov

Tudi to se dogaja na ljubljanskih ulicah

grafiti Saša Despot
Kralji ulice so delili žalostno zgodbo.

Življenje na ulici zna biti neizprosno. Poleg vremenskih razmer, ki so posebej v zimskem času pogosto neživljenjske, imajo brezdomci opravka tudi s številnimi posamezniki, ki jih vsakodnevno srečujejo na cesti. Medtem ko jim nekateri polepšajo dan in brez težav pomagajo, se najdejo tudi taki, ki jim že tako težko življenje zagrenijo.

V Kozolcu se s problematiko narkomanov in brezdomcev v garaži hiši ukvarjajo že Strašljiva izpoved Slovenija "Mama je kriva, da so mi od 7. leta dalje dajali do 9 različnih vrst tablet"

Določeni si iz krempljev brezdomstva želijo čimprej pobegniti, kar počnejo na različne nekatere bolj in nekatere manj legalne načine. Ker do zaposlitve preko javnih institucij težje pridejo, se jih večina za pomoč obrne na nevladne organizacije. Najbolj priljubljena oblika je zagotovo prodaja cestnega časopisa Kralji ulice, ki se ji poslužuje vse več brezdomnih posameznikov in posameznic.

brezdomka | Avtor: Profimedia Profimedia
Velja poudariti, da potiho in skoraj neopazno v ospredje prihajajo tudi ženske brezdomke. Te se morajo z željo po preživetju na ulici soočiti z drugačnimi pogoji kot njihovi moški kolegi. V izogib raznovrstnim zlorabam se morajo izogibati izpostavljanju, zato so velikokrat primorane ostati nevidne. A s tem njihov problem ne postane nič manjši.

Svojo izkušnjo je na Facebook strani cestnega časopisa Kralji ulice delila prodajalka časopisov Špela. Zapis je začela z dejstvom, da gre mimo prodajalcev časopisa dnevno na stotine različnih ljudi – s prijetnim in manj prijetnim značajem. "Moram reči, da je večina mimoidočih prijaznih in razumevajočih, se pa kljub temu najde kdo, ki ti nameni ubijajoč pogled ali mu uide kakšna neprimerna beseda," zapis nadaljuje Špela.

Čeprav je bila prepričana, da je po dolgih letih ponujanja časopisov dobila trdo kožo in postala imuna na ponižujoče izjave, jo je nedavno sporočilo presunilo. Prejela ga je na drobno zvitega od gospoda, ki je kupil tekoči izvod. "Bilo je ponižujoče in žaljivo. Razburilo me je in komaj sem zadrževala jezo. Dodatno me je podžgalo dejstvo, da me je gospod čakal pri avtomobilu dobro uro, kljub temu da je videl, da se ne zmenim zanj in se še naprej trudim za majhen, a pošten zaslužek. Predvsem pa se držim načela ravnaj z drugim tako, kakor bi si želela, da on ravna z menoj. Očitno nimamo vsi istih načel," je razočarana Špela.

Časopis Kralji ulice | Avtor: Nona Nona
Ko je dogodek omenila prijatelju, ji je ta po krajšem razmisleku dejal: "Veš, to delo, ki ga opravljaš, in tovrstne ponudbe, gredo v očeh nekaterih z roko v roki." Zapis sklene, da je v njenih očeh to povsem nesprejemljivo. Takih ponudb je žal iz dneva v dan več.

brezdomka Slovenija Takšno je življenje slovenskih brezdomk

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 12:11 10.november 2023.

    Kot imajo brezdomci različne izkušnje z mimoidočimi imamo tudi mimoidoči različne izkušnje z brezdomci.

  • nostradamus 07:47 10.november 2023.

    lidl stepanjsko naselje prodajalec kralja ulice lastnik skuterja s srbskimi tablicami ko ne beraci paradira na okoli z motorjem konkretno oblecen z masivno zlato verizico ,hofer moste obcasno fuzine prodajalec ki poleg kralja prodaja se kaj drugega s tem ne ...prikaži več zelim metati vseh v isti kos a zal so tudi taki med njimi

  • Avatar Leon
    Leon 07:15 10.november 2023.

    Motijo me ljudje ,ki "DOSTAVIJO" mlade ženske pred trgovske centre kjer beračijo ves dan za svoje gospodarje . Niti vode jim ne prinesejo . Policija se spreneveda in nas poziva o obveščanju dohodkov čeprav tudi sami prihajajo v TC .

Sorodne novice