Slovenija
10759 ogledov

Tudi za jutri oranžni alarm, na udaru bodo drugi deli države kot danes

Dež in veter Profimedia
Segrelo se bo, a bo tudi močno zapihalo.

Agencija RS za okolje je za današnji dan izdala oranžni alarm zaradi močnih in dolgotrajnih nalivov za jugozahod države. V 24 urah bi lahko padlo med 50 in 85 milimetrov padavin. Kako se bodo padavine gibale, lahko preverite na radarski sliki padavin.

V petek bo močno pihalo

Jutri bo nad zahodno Evropo vztrajalo globoko ciklonsko območje, nad Sredozemljem pa se bodo okrepili južni do jugozahodni vetrovi in proti območju Alp bo pritekal zelo topel zrak iznad severne Afrike, napovedujejo vremenoslovci Agencije RS za okolje.

Ta zrak bo s seboj prinašal tudi nekaj saharskega prahu, medtem ko bo veter nad Slovenijo zelo močan. "Na nadmorski višini 1500 metrov bo pihal s hitrostjo okoli 90 kilometrov na uro, na višini 3000 metrov pa kar okoli 120 km/h," opozarjajo na Arsu.

"Tam, kjer bo relief močneje vplival na pot zraka, lahko močne sunke vetra pričakujemo tudi v nižinah, predvsem pa v alpskih dolinah," dodajajo. Zato so za severni del Slovenije izdali oranžno, za preostali del države pa rumeno vremensko opozorilo. Kot pojasnjujejo, bodo lahko sunki vetra ponekod po nižinah dosegali hitrost okoli 70 km/h, v gorah pa marsikje prek 100 km/h.

napoved | Avtor: Arso Arso
Kljub vsemu bo zaradi dotoka toplega zraka in prevetritve do nižin zelo toplo, v večjem delu Slovenije lahko v petek popoldne pričakujemo od 22 do 27 °C, še pravijo.

Na vremenskem portalu Neurje.si pa najmočnejše sunke vetra pričakujejo na Notranjskem, Štajerskem, v Prekmurju ter v višjih legah. "Ocenjena hitrost vetrov bo med 50 in 70 km/h, v višjih legah tudi do 100 km/h," dodajajo.

dezurni@styria-media.si

dežnik Vreme Slovenija Nova srednjeročna napoved: Tako kaže do konca oktobra
Komentarjev 4
  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 06:06 20.oktober 2023.

    Vremenarjem se dogaja točno to kar sem očital tu prisotnemu moronu, ki piše pretirane naslove..Zmanjkuje presežnikov...Tako so nas zasitili z opozorili (sploh po veliki ujmi), da normalnega vremena sploh ni več. Vse je vsaj rumeno in oranžno, če pade par ...prikaži večr litrov dežja in piha veter, ki dviguje puncam krila ;))...Problem je v tem, da ko bo res nevarno, ne bo ustrezne barve za opozorila in ljudje zaradi prenasičenosti z opozorili ničesar več ne jemljemo resno..

  • Toma 17:37 19.oktober 2023.

    Malce mokre ceste… Ravno prav za testiranje novih gum. Primejo bolj od pričakovanj ;-)

  • Avatar Garancija
    Garancija 17:04 19.oktober 2023.

    Grozno,dež bo